Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η πόλη του αύριο

Quenard Daniel, Αϋφαντοπούλου Γεωργία, Βλαστός Θάνος, Κυβέλου Στέλλα

24 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 48:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2056

Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει η Αθήνα. Για κάποιους θεωρείται συνώνυμο του χάους. Για κάποιους άλλους, είναι μία πόλη με απεριόριστες δυνατότητες, όπου πολλά και σύνθετα στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς αναμειγνύονται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόσμου. Εντούτοις, όλοι μας σχεδόν, θα συμφωνούσαμε, ότι τόσο η περιφέρεια, όσο και το κέντρο της Αθήνας, χρειάζονται  τώρα πιο πολύ από ποτέ μία αλλαγή που θα καθιστούσε την πόλη πιο γοητευτική, πιο καθαρή, πιο οικολογική, πιο φιλική και πιο ανθρώπινη.


Υπάρχει άραγε κάποιος σχεδιασμός για την πόλη της Αθήνας προς αυτή την κατεύθυνση ; Μπορούμε πράγματι, να λάβουμε υπόψη μας και να σεβαστούμε τις ανάγκες των κατοίκων αυτής της πόλης ; Μπορεί η Αθήνα, στα πρότυπα της πόλης του Λονδίνου, του Παρισιού, της Νέας Υόρκης, να γίνει και αυτή «πόλη του κόσμου»;

Στο πλαίσιο του γαλλο-ελληνικού φεστιβάλ επιστημών «ΓεωΣυναντήσεις», μια ιδιαίτερη βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Aθηνών αφιερώνεται στο παρόν, στο κοντινό και στο απώτερο μέλλον της πόλης της Αθήνας,της οποίας η περιφέρεια όσο και το κέντρο χρειάζονται τώρα πιο πολύ από ποτέ μια αλλαγή που θα καθιστούσε την πόλη πιο ελκυστική, πιο καθαρή, πιο οικολογική, πιο φιλική και πιο ανθρώπινη.

Quenard Daniel Επικεφαλής του τομέα "Φυσικός Χαρακτηρισμός των Υλικών", γαλλικό Επιστημονικό και Τεχνικό Κέντρο Οικοδομών

Ο Daniel Quenard είναι επικεφαλής του τομέα "Φυσικός Χαρακτηρισμός των Υλικών" στο τμήμα κτιριακού κελύφους και εξωτερικής επένδυσης του γαλλικού Επιστημονικού και Τεχνικού Κέντρου Οικοδομών στη Γκρενόμπλ.

Αϋφαντοπούλου Γεωργία Μηχανικός, Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών

Η Γεωργία Αϋφαντοπούλου είναι Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ.

Έχει Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Πληροφορική στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου PARIS VII - D.E.S. on Operation Research Methods and Informatics Applications και Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Σχεδιασμό και Διαχείριση Μεταφορικών Συστημάτων στην ECOLE Nationale des Ponts et Chausees - Diplom Etudes Approfondies TRANSPORT ENPC).

Το 2002 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική της διατριβή με θέμα «Εφαρμογή έμπειρων συστημάτων στο σχεδιασμό δρομολογίων στόλου οχημάτων», στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι τομείς στους οποίους εξειδικεύεται είναι οι εξής:
Οργάνωση Κυκλοφορίας και Στάθμευσης σε Αστικές Περιοχές
Διαχείριση Αστικών Μεταφορικών Συστημάτων και Χρήση Τηλεματικών Εφαρμογών
Εφαρμογές Τηλεματικής στον Τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών
Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
Διαχείριση Στόλων Οχημάτων
Επιχειρησιακή Έρευνα

Βλαστός Θάνος Καθηγητής, Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Θάνος Βλαστός είναι αρχιτέκτων και συγκοινωνιολόγος.

Έχει Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Ε.Μ.Π., καθώς και Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από την ECOLE SPECIALE DES TRAVAUX PUBLICS του Παρισιού.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι, αποκτώντας το Certificat des Etudes Supérieures aux ‘’Infrastructures et Transports’’, από την ΕCOLE NATIONALE DES PONTS ET CHAUSSEES του Παρισιού (Grande Ecole).

Διδακτορική διατριβή από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λιέγης - Βελγίου, Faculté des Sciences Appliquées, με τίτλο «Architecture du mouvement urbain». Έγινε δεκτή με «τη Μεγαλύτερη Διάκριση» («La plus grande distinction»). H κριτική Επιτροπή απετελείτο από οκτώ Καθηγητές από Πανεπιστήμια του Βελγίου και της Γαλλίας. Δημοσιεύτηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Λιέγης με οικονομική συμμετοχή και της RATP.

Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και ημερίδων. Είναι ιδρυτής της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ.

Κυβέλου Στέλλα Αρχιτέκτων-Χωροτάκτης, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Στέλλα Κυβέλου είναι Αρχιτέκτων-Μηχανικός (ΕΜΠ, 1981) με μεταπτυχιακές Σπουδές Χωροταξίας, Περιφερειακού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας στο Παν.Paris I-Panthéοn-Sorbonne, 1982-1983. Είναι, επίσης, Διδάκτωρ Χωροταξίας, Περιφερειακού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας από το Παν.Paris I-Panthéοn-Sorbonne, 1983-1988. Έχει εξειδικευθεί σε ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (EIPA, Maasticht, 1996).

Έχει διατελέσει Ειδική επιστήμων του Υπουργείου Προεδρίας και κατόπιν ΥΠΕΣΔΔΑ (1988-2002) και στέλεχος της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτικής (1990-1994) του ίδιου Υπουργείου. Στο πλαίσιο της θητείας της, ήταν υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, προγραμμάτων ενεργειακής διαχείρισης και περιβαλλοντικής ποιότητας δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και διετέλεσε Σύμβουλος Υπουργών και Υφυπουργών Δημόσιας Διοίκησης για τα θέματα διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και υποδομής.

Την περίοδο 1996-2000 ήταν Επίκουρη καθηγήτρια (Π.Δ.407/80) στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ. Σήμερα είναι Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει «Χωρoταξία», «Χωρικό σχεδιασμό και βιώσιμη ανάπτυξη», «Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική» και «Πολιτική γης και Κατοικίας». Διδάσκει επίσης «Στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό» και «Αστική Περιβαλλοντική διαχείριση» στο Μεταπτ. Κύκλο Σπουδών του ΤΟΠΑ ( 2002- σήμερα).

Διετέλεσε επιστ. υπεύθυνη του Εθνικού Σημείου Επαφής ( ΕΣΕ) ESPON 2000-2006 και μελετήτρια σε πολλά έργα ESPON ( Ευρωπαικό Δίκτυο Παρατήρησης για την χωρική ανάπτυξη και συνοχή). Σήμερα είναι Διευθύντρια-Επιστημονική Υπεύθυνη του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 ( 2007 – σήμερα) που αποτελεί Σύμβουλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με πλούσια ερευνητική και πολιτική δραστηριότητα επικεντρωμένη, μεταξύ άλλων, στην εδαφική συνοχή στην περιοχή της Μεσογείου.

Είναι Πρόεδρος της Eλληνο-Γαλλικής και Διεθνούς ΜΚΟ SDMed “Ένωση για την συνεργασία με αντικείμενο την αειφορική ανάπτυξη και κατασκευή στην Μεσόγειο» (2004- σήμερα), Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας αειφορικής αστικής ανάπτυξης και οικοκαινοτομίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διεθνούς ΜΚΟ EUROPA ( Entretiens Universitaires Reguliers pour l’administration en Europe) .

Είναι Επιστημονική υπεύθυνη πολλών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «Χωρικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης» και αντίστοιχων διεθνών εκδηλώσεων. Έχει υπάρξει Εξωτερική συνεργάτης της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενο τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων ( 2004-2007).

Έχει συγγράψει βιβλία, δημοσιεύσεις και άρθρα σε περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολλά εκ των οποίων έχουν αντικείμενο την ενεργειακή απόδοση του δομημένου περιβάλλοντος και τους καινοτόμους χρηματοδοτικούς και επενδυτικούς μηχανισμούς στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας (XAT, EPC), τα συστήματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής πιστοποίησης κτιρίων και οικογειτονιών καθώς και γενικότερα την αειφορία στις πόλεις και στις γειτονιές. Έχει εκπονήσει έρευνες με αποτελέσματα σημαντικές μεθοδολογίες αειφορικής αξιολόγησης κτιρίων (SDMed Process for buildings) και οικογειτονιών ( SDMed- econeighborhoods) .

Το 2011 βραβεύθηκε από την Γαλλική κυβέρνηση ως «Chevalier à l’ordre de Palmes Académiques”.

Σχετικές ομιλίες