Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, 19ος-20ός αιώνας

Χαρλαύτη Τζελίνα

24 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 81:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2048
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τον επιτυχημένο κύκλο ανοικτών μαθημάτων ιστορίας για τον γνωστό αλλά και άγνωστο 20ό αιώνα.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 η Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, διηγήθηκε την πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων (19ος-20ός αιώνας), ενός από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μακρά παράδοση στην τεχνογνωσία του επιχειρείν και κορυφαία θέση στην κατάταξη των εθνικών στόλων του κόσμου. Η διεθνής αυτή εμπορική και εφοπλιστική δραστηριότητα επέδειξε σταθερό προσανατολισμό και προσαρμοστικότητα, δημιούργησε ή ενδυνάμωσε ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό και πολυάριθμους ναυτότοπους στη χώρα.

Χαρλαύτη Τζελίνα Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Διευθύντρια, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Η Τζελίνα Χαρλαύτη είναι Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη από το 2017 και Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (M.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.).

Δίδαξε στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το 1991 μέχρι το 2002 και από το 2003 είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2004-2008) και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ναυτιλιακής Οικονομικής Ιστορίας (International Maritime History Αssociation, 2004-2008). Έχει υπάρξει Visiting Fellow στο Harvard Business School (2008), στο All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2009) και σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Έχει δημοσιεύσει 25 επιστημονικά βιβλία σε αγγλικούς, καναδικούς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 50 άρθρα σε πολυσυλλεκτικούς τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Έχει διευθύνει ένα σημαντικό αριθμό ελληνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων ανάμεσα στα οποία και το πρόγραμμα “Ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα” σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου, 1998-2004. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος ΘΑΛΗΣ: Μαύρη Θάλασσα και πόλεις λιμάνια, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και διασυνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία, σε συνεργασία με πέντε ελληνικά και έντεκα ξένα (από την Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία και ΗΠΑ) πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

Σχετικές ομιλίες