Ζερεφός Χρήστος
Raynaud Dominique
Peuch Vincent-Henri
Κάπρος Παντελής
Ξεπαπαδέας Αναστάσιος
Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική
Ημερομηνία
05/11/2015
Διάρκεια
02:14:09
Εκδήλωση
Η πρόκληση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και η COP21
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)
Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Κατηγορία
Περιβάλλον
Ετικέτες
21η Διάσκεψη Μερών για την κλιματική αλλαγή, COP 21, κλιματική αλλαγή
Λίγο πριν την 21η Διάσκεψη Μερών για την κλιματική αλλαγή (COP21) που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο 2015 με περίπου 40 000 συμμετέχοντες από όλον τον κόσμο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιµατικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδας διοργάνωσαν διάλεξη στην Αθήνα αφιερωμένη στα διακυβεύματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Υπό την αιγίδα του καθηγητή κ. Χρήστου Ζερεφού, Συντονιστή της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδας, στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχε μεγάλος αριθμός Γάλλων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, παρουσία του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη, καθώς και του καθηγητή κ. Μιχάλη Σκούλλου, Προέδρου της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό - Μεσόγειος και του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον πολιτισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ομιλητές ήταν, από την γαλλική πλευρά, οι κ.κ. Dominique Raynaud, ομότιμος Διευθυντής ερευνών, Εθνικό κέντρο επιστημονικής έρευνας – CNRS, μέλος του IPCC, Εργαστήριο Παγετωνολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος, στην Grenoble της Γαλλίας, μέλος ΕΜΕΚΑ και Vincent-Henri Peuch, Διευθυντής της Υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Προγράμματος Copernicus, Μηχανικός έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων.
Από την ελληνική πλευρά ομιλητές ήταν οι κ.κ. Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέλος ΕΜΕΚΑ και Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος ΕΜΕΚΑ.
Το Blod ευχαριστεί το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.
Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα ως Fulbright Scholar, Πρόσεδρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών κ.α. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ). Ο κ. Ζερεφός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τις μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο Vincent-Henri Peuch, είναι Διευθυντής της Υπηρεσίας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Προγράμματος Copernicus και Μηχανικός Έρευνας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων της Γαλλίας.
Ο Παντελής Κάπρος είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ.
Από το 2000 έως το τέλος 2004 ήταν Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος. Χρημάτισε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια (1995-2000). Ο καθ. Π. Κάπρος είναι Διπλωματούχος Μηχανικός ΕΜΠ, κατέχει 3 Μεταπτυχιακά Διπλώματα (DEAs) στα Οικονομικά, Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Dauphine και τη Σχολή Οικονομικής Διοίκησης και Στατιστικής του Παρισιού, καθώς και κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα στη Μαθηματική Οικονομική από το πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie (Παρίσι).
Έχει κάνει περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, έχει εκδώσει τρία βιβλία σε εκδοτικούς οίκους του Λονδίνου και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Ενέργειας, Μακροοικονομίας, Επιχειρησιακής Έρευνας και Μαθηματικού Προγραμματισμού. Έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία και έχει εικοσαετή επαγγελματική πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής.
Ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας είναι Καθηγητής Οικονομικών στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Υπήρξε επίσης Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων μεταξύ των οποίων Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, University of Helsinki, Université Louis Pasteur Strasbourg, University of Venice, European University Institute και International Centre for Theoretical Physics. Έχει Διδακτορικό Δίπλωμα και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Οικονομικό Τμήμα του University of Manchester και Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Έθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι διεθνές μέλος της Ακαδημίας Επιστήμων των ΗΠΑ (US National Academy of Sciences) και μέλος panel του European Research Council. Υπήρξε Πρόεδρος της European Association of Environmental and Resource Economists και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Beijer International Institute of Ecological Economics της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι co-editor του περιοδικού Environmental and Resource Economics, μέλος της Editorial Committee του περιοδικού Annual Review of Resource Economics και article editor για το περιοδικό Proceedings of the Νational Academy of Sciences. Υπήρξε editor-in-chief του περιοδικού Environment and Development Economics, ενώ έχει διατελέσει co-editor του Journal of Environmental Economics and Management. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 110 άρθρα σε κορυφαία διεθνή περιοδικά όπως American Economic Review, Science; Management Science, PNAS, Journal of Public Economics, European Economic Review και Journal of Environmental Economics and Management, και πάνω από 40 άρθρα σε συλλογικούς τόμους. Έχει εκδώσει σε διεθνείς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, τέσσερα βιβλία ως συγγραφέας και πέντε ως επιμελητής έκδοσης.