Τζάνας Δημήτρης
Ζησόπουλος Σωτήρης
Βλαχογιάννη Αιμιλία
Θεοχαράκης Νίκος
Σαμπατακάκης Κυριάκος
Κατσέλη Λούκα
Βέττας Νίκος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
25/04/2018
Διάρκεια
137:29
Εκδήλωση
Η προσωπικότητα του Γιάγκου Πεσμαζόγλου. Η σφραγίδα του στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας
Χώρος
Ακαδημία Αθηνών
Διοργάνωση
Σύλλογος Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής
Κατηγορία
Οικονομία, Πολιτική
Ετικέτες
Γιάγκος Πεσμαζόγλου, οικονομία, μεταπολεμική Ελλάδα
Ο Σύλλογος Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής διοργάνωσε αφιέρωμα με τίτλο «Η προσωπικότητα του Γιάγκου Πεσμαζόγλου. Η σφραγίδα του στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας» στην Ακαδημία Αθηνών, Τετάρτη 25 Απριλίου 2018.
Πρόκειται για μια αφηγηματική περιήγηση στην πορεία της ζωής του Αποφοίτου της Βαρβακείου Σχολής, Γιάγκου Πεσμαζόγλου (1918-2003), με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του και μία προσέγγιση στις γνωστές και άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του επιστήμονα, του αγωνιστή και του ανθρώπου. Η αφήγηση συμπληρώθηκε με προβολή συνεντεύξεων, στις οποίες εκφράζουν μνήμες και απόψεις η γυναίκα του, Μιράντα, οι γιοί του, Στέφανος και Βασίλης, ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, η Δήμητρα Κορίτσα, ο Στέφανος Ληναίος και ο Στράτης Στρατήγης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής, κ. Σωτήρη Ζησόπουλο.
Συντονισμός:
Δημήτρης Τζάνας, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής.
Κυριάκος Σαμπατακάκης, Ph.D, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος, Accenture A.E., μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής.
Εισηγήσεις:
«Πόσο γνωρίζουμε τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου;»
Αιμιλία Βλαχογιάννη, Ph.D ΕΚΠΑ, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, Επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής.
«Από την Αθήνα στο Κέμπριτζ. Το πρώιμο έργο του Γιάγκου Πεσμαζόγλου»
Νικόλαος Θεοχαράκης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης ΕΚΠΑ- Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
Συζήτηση - Στρογγυλό Τραπέζι:
«Διαλεκτικός προβληματισμός και ανατροφοδότηση ακροατηρίου με οικονομολόγους για την οικονομία σήμερα»
Νίκος Βέττας, Καθηγητής ΟΠΑ, Γενικός Δ/ντης ΙΟΒΕ.
Νικόλαος Θεοχαράκης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης ΕΚΠΑ- Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
Λούκα Τ. Κατσέλη, Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, πρώην Υπουργός.
Ο Δημήτρης Τζάνας είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ, 1981). Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Arts) με ειδίκευση στην Οικονομική Ανάπτυξη & Προγραμματισμό από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1983). Διαθέτει πολυετή εμπειρία (25 ετών περίπου) σε κέντρα ερευνών και σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (επενδυτικές εταιρείες, εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου, χρηματιστηριακή εταιρεία και τραπεζικούς οργανισμούς). Υπήρξε ιδρυτής τράπεζας, της ΩΜΕΓΑ ΑΧΕΠΕΥ (1994) και στη συνέχεια της Omega Bank (1999) που δραστηριοποιήθηκε στην εμπορική και επενδυτική τραπεζική, ως ενεργό μέλος της διοίκησης για το σύνολο των δραστηριοτήτων της μέχρι τo 2006 οπότε απορροφήθηκε από την Proton Bank.
Είναι πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι τακτικός αρθρογράφος επί θεμάτων της τρέχουσας οικονομικής επικαιρότητας στον ημερήσιο οικονομικό τύπο και τα κορυφαία sites ηλεκτρονικής ενημέρωσης.
Διαθέτει εμπειρία στους παρακάτω τομείς:
-Στην ανάλυση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της ελληνικής οικονομίας και του διεθνούς περιβάλλοντός της.
-Στη διαχείριση χαρτοφυλακίων θεσμικών και ιδιωτών.
-Στην αγοραπωλησία μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
-Σε μελέτες βιωσιμότητας επιχειρήσεων.
-Σε διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων.
-Στις υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου επιχειρήσεων με έμφαση την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών τους και την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων τους
-Στη συμβουλευτική διαδικασία προς επιχειρήσεις επί του στρατηγικού σχεδιασμού τους με έμφαση στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.
-Στις τραπεζικές υπηρεσίες με έμφαση την αξιολόγηση καταθετικών – επενδυτικών προϊόντων και τη διαδικασία πιστοδοτήσεων επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Ο Σωτήρης Ζησόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο το 1978. Πήρε το πτυχίο στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1983.
Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του (M.Sc) και την ειδίκευση στην Περιοδοντολογία στο Πανεπιστήμιο του Bristol, Μεγάλη Βρεταννία το 1987.
Επιστημονικός συνεργάτης Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στο γνωστικό αντικείμενο της Περιοδοντολογίας 1989-1998. Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Περιοδοντολογικής Εταιρείας (1997 – 2005, 2013 – 2017). Μέλος του ΔΣ της Στοματολογικής Εταιρείας Ελλάδος από το 2016. Ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στο ιδιωτικό του οδοντιατρείο, στην ειδικότητα της Περιοδοντολογίας από το 1989.
Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής από το 1996 και πρόεδρος από τον Μάϊο 2017.
Είναι παντρεμένος με την Δήμητρα Κατσανδρή, που είναι οδοντίατρος και έχουν δυο γιούς.
Η Αιμιλία Βλαχογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μεθοδολογία της Έρευνας στις Επιστήμες της Αγωγής», διάρκειας δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων, το οποίο οργανώθηκε από τον Τομέα της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών(1992-93), με αντικείμενα:
Α) Μέθοδοι Έρευνας Παιδαγωγικών Θεμάτων.
Β) Στατιστική Εφαρμοσμένη στις Επιστήμες της Αγωγής.
Γ) Εισαγωγή στη χρήση του Η/Υ στην Παιδαγωγική Έρευνα
Εκπόνησε διδακτορική διατριβή με άριστα στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ph.D, 1999, έκδοση Π.Α).
Δίδαξε σε δημόσια σχολεία της Δ.Ε, στην Ανώτερη (ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ) και Ανώτατη Εκπαίδευση, στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε Διευθύντρια στο Βαρβάκειο Πειραματικό Γυμνάσιο, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Γ΄ Αθήνας , Πρόεδρος Βαθμολογικών Κέντρων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, Πρόεδρος της Επιτροπής των Πολιτιστικών Προγραμμάτων Γ΄ Αθήνας, Αξιολογήτρια σχολικών εγχειριδίων και Αξιολογήτρια στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
Συμμετείχε σε πλείστα επιμορφωτικά προγράμματα μεταξύ των οποίων για τη Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Γαλλίας (Centre international d’ études pédagogiques- CIEP-Paris, Sèvres), για την Εκπαιδευτική Πολιτική στο Βέλγιο (Υπουργείο Παιδείας της Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου), καθώς και στo πρόγραμμα για το Ερευνητικό Σχέδιο Σχολικής Ανάπτυξης σχετικά με την «Εθνική και την Ευρωπαϊκή ταυτότητα» στην Τσεχία.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά - εφημερίδες και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε πανελλαδικά και παγκόσμια συνέδρια. Έχει διοργανώσει πλείστα εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επιμόρφωσε με δειγματική διδασκαλία στη λογοτεχνία τους Έλληνες καθηγητές του Ευρωπαϊκού Σχολείου στο Λουξεμβούργο (2009). Ένα από τα βιβλία της διδάσκεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ασχολείται με τη συγγραφή και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού. Είναι επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής.
Ενδεικτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις:
«Τίτος Πατρίκιος, ο αγωνιστής, ο ποιητής, ο άνθρωπος», αφιέρωμα (Αρχαιολογική Εταιρεία)
«Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, το βαρβάκι της Επιστήμης» αφιέρωμα στη θεωρία των παιγνίων (Μουσείο της Ακρόπολης)
Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη (Μουσείο Μπενάκη)
«Αναστοχασμοί» φιλοσοφικό συμπόσιο αφιερωμένο στον Κώστα Αξελό (Μουσείο της Ακρόπολης)
«Δημήτρης Μητρόπουλος: ο Καλλιτέχνης, ο Άνθρωπος» Αφιέρωμα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) κ.ά..
Ο Νίκος Θεοχαράκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του και διδάκτωρ οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Cambridge. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας και του Διδακτορικού Προγράμματος Οικονομικών Επιστημών (UADPhilEcon) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Έχει εκδώσει τρία βιβλία (δύο ως συν-συγγραφέας με τον Γιάνη Βαρουφάκη) και υπηρετεί ως μέλος του συντακτικού / συμβουλευτικού συμβουλίου αρκετών διεθνών επιστημονικών περιοδικών της ιστορίας της οικονομικής σκέψης. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα υπηρετεί ως Επιστημονικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΠΕ – του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Ιστορία της Οικονομικής Σκέψης και η Πολιτική Οικονομία της Εργασίας.
Ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Accenture, της μεγαλύτερης εταιρείας consulting στην Ελλάδα, με ευθύνη για την ΝΑ Ευρώπη.
Στη θέση αυτή βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2003, έχοντας ηγηθεί πολλαπλών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα στρατηγικής, business transformation, τεχνολογίας, operations και ψηφιακής επιχειρηματικότητας σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από το 2003 μέχρι το 2008, είχε την ευθύνη στην Accenture παγκοσμίως για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ τώρα είναι υπεύθυνος των πελατών του κλάδου Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Πριν να έρθει στην Ελλάδα, εργάσθηκε επί σειρά ετών στην Andersen Consulting στη Ζυρίχη καθώς και σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελβετία.
Είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Yale, Dartmouth και Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
Η Λούκα Τ. Κατσέλη είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Το Μάρτιο του 2015, εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) και τον Απρίλιο του ίδιου έτους, εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Έχει διατελέσει Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (2010-2011), Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2009-2010) και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου (2007-2012). Μέλος του Steering Committee του European Association of Development Research and Training Institutes (E.A.D.I.) από το 2005 και μέλος του Euro 50 Group. Διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ στο Παρίσι 2003-2007, έχει υπάρξει μέλος πολλών σημαντικών διεθνών οργανισμών, όπως η Επιτροπή Αναπτυξιακής Πολιτικής (CDP) του ΟΗΕ (1996-2003), η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ε.Ε. (1983-1986), η «Επιτροπής Σοφών» για την Αναθεώρηση της Κοινωνικής Χάρτας της Ευρώπης (1995-1997). Διετέλεσε, επίσης, Επιστημονική Διευθύντρια του ΚΕΠΕ (1982-1986) και Ειδική Οικονομική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού (1993-1996). Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Princeton στην Διεθνή Οικονομική και την Αναπτυξιακή Οικονομική (με διάκριση) και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης του ιδίου Πανεπιστημίου στη Διεθνή Οικονομική και στην Οικονομική Πολιτική, έλαβε το Πτυχίο της στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Smith των ΗΠΑ με διάκριση (cumlaude and Phi Beta Kappa). Διετέλεσε Επίκουρη και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ (1977-1985). Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων και βραβείων μεταξύ των οποίων και της τιμητικής διάκρισης ως η καλύτερη νέα διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο του Yale το 1980. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στα πεδία της αναπτυξιακής οικονομικής, της μεταναστευτικής πολιτικής, των επενδύσεων και διεθνούς εμπορίου.
Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.