Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η ψηφιοποίηση της εργασίας και οι συνέπειές της

Γεωργαντάς Γεώργιος, Δεμερούτη Ευαγγελία, Δουκίδης Γεώργιος, Παπάζογλου Πάνος, Τσέκερης Χαράλαμπος, Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος, Μυλωνόπουλος Νίκος

15 Ιουνίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:59:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 308

Η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία» πραγματοποίησε δύο διαδικτυακές συζητήσεις στις 8 & 15 Ιουνίου, με γενικό θέμα: «Νέες Τεχνολογίες και Ψηφιοποίηση της Εργασίας».

Τη δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «Η ψηφιοποίηση της εργασίας και οι συνέπειές της», άνοιξε με χαιρετισμό ο Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών», Πρέσβης ε.τ., Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος.

Συμμετείχαν οι ομιλητές:

Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών
Αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και υποδομών για την προώθηση της καινοτομίας και παραγωγικότητας

Ευαγγελία Δεμερούτη, Καθηγήτρια Εργασιακής & Οργανωσιακής Ψυχολογίας, Eindhoven University of Technology
Ψηφιοποίηση και ευημερία των εργαζομένων: Εργασιακή απαίτηση ή εργασιακός πόρος;

Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής, τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η ψηφιοποίηση της εργασίας: διεθνείς τάσεις και η ατζέντα για την Ελλάδα

Πάνος Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος 
Ψηφιακός μετασχηματισμός, στρατηγική ευελιξία, και εργασιακό περιβάλλον

Χαράλαμπος Τσέκερης, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής
Ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση της εργασίας και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Μυλωνόπουλος, Associate Professor of Digital Business · ALBA Graduate Business School, The American College of Greece.

Γεωργαντάς Γεώργιος Υφυπουργός για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών

Ο Γεώργιος Γεωργαντάς είναι Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

Εξελέγη Βουλευτής τον Μάιο του 2012, ενώ επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους καθώς και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019. Από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, έπειτα από απόφαση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον Νοέμβριο του 2014, με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης.

Έχει ενεργή κοινοβουλευτική παρουσία, έχοντας μετάσχει σε διάφορες επιτροπές της Βουλής, όπως την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ενώ έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο, ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014 και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS.

Δεμερούτη Ευαγγελία Καθηγήτρια Εργασιακής & Οργανωσιακής Ψυχολογίας, Eindhoven University of Technology

H Δρ. Ευαγγελία Δεμερούτη είναι Καθηγήτρια Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας στο Eindhoven University of Technology. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Ψυχολογίας). Από το 2015 είναι διακεκριμένη επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και από το 2017 είναι Chief Diversity Officer στο Eindhoven University of Technology. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις διαδικασίες που επιτρέπουν την απόδοση, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των εργασιακών χαρακτηριστικών, των ατομικών στρατηγικών απασχόλησης (συμπεριλαμβανομένου του job crafting και της λήψης αποφάσεων), της επαγγελματικής ευεξίας και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Έχει εφαρμόσει το μοντέλο Job Demands-Resources και έχει εφαρμόσει τις παρεμβάσεις δημιουργίας θέσεων εργασίας σε αρκετούς εμπορικούς και μη εμπορικούς οργανισμούς. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 εθνικά και διεθνή έγγραφα και βιβλία για τα θέματα αυτά. Η δουλειά της έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά με μεγάλο αντίκτυπο. Σήμερα είναι συνιδιοκτήτρια του περιοδικού της Ψυχολογίας της Επαγγελματικής Υγείας και της Ευρωπαϊκής Εφημερίδας Εργασίας και Οργανωτικής Ψυχολογίας.

Δουκίδης Γεώργιος Διευθυντής ELTRUN - Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΟΠΑ

Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1980), με Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (M.Sc.) στην Επιχειρησιακή Έρευνα από το London School of Economics (1981), και Διδακτορικό στην Προσομοίωση / Τεχνητή Νοημοσύνη από το London School of Economics - LSE (1985). Εργάστηκε στο LSE σαν βοηθός διδασκαλίας στην Επιχειρησιακή Έρευνα (1981-84), Λέκτορας στις υπολογιστικές τεχνικές (1984-90) και Επισκέπτης Καθηγητής στα Πληροφοριακά Συστήματα (1992-93). Το 1989 εκλέχτηκε και το 1990 διορίστηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τ. ΑΣΟΕΕ) ως Αναπληρωτής Καθηγητής.

Είναι Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, της σχολής Διοίκησης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 1996-2004 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο Brunel. Διδάσκει και ερευνά στις θεματικές περιοχές του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Ευφυών συστήματων υποστήριξης αποφάσεων.

Στο ΟΠΑ έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοικητική επιστήμη και Τεχνολογία, Επιστημονικός Υπεύθυνος την Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικόπτητας (ΜοΚΕ) και του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin).

Έχει πολυετή εμπειρία σε έρευνα και ανάπτυξη στα Πληροφοριακά Συστήματα και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και είναι ιδρυτής και Διευθυντής του ELTRUN (ELectronic Trading Research UNit), μία από τις μεγαλύτερες ερευνητικές ομάδες στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν στα Ευρωπαϊκά Οικονομικά Πανεπιστήμια. Έχει συνεργαστεί με περισσότερες απο 100 ερευνητικές ομάδες από όλον τον κόσμο σε διεθνή ερευνητικά έργα, και έχει διοικήσει επιτυχώς πάνω από 35 διεθνή ερευνητικά έργα και έχει επιβλέψει με επιτυχία 18 Υποψήφιους Διδάκτορες (LSE, ΟΠΑ, Warwick, Brunel).

Έχει συγγράψει ή ήταν συντάκτης σε 16 βιβλία (9 με Διεθνείς Εκδοτικούς Οίκους) συμπεριλαμβανομένων των: Decision Making: Recent Developments and Worldwide Applications (with St. H. Zanakis C. Zopounidis Eds), Springer; (2000). Social and Economic Transformation in the Digital Era (with N. Mylonopoulos, N. Pouloudi Eds), IGI Global, (2003). Consumer Driven Electronic Transformation: Applying New Technologies to Enthuse Consumers and Transform the Supply Chain (with A.P. Vrechopoulos Eds), Springer; (2005). Interactive Digital Television: Technologies and Applications (with G. Lekakos, K. Chorianopoulos Eds), IGI Global, (2007).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 140 επιστημονικά άρθρα σε Επιστημονικά Περιοδικά όπως: The Journal of Retailing, The European Journal of Information Systems, The Journal of Strategic Information Systems, The Journal of the Operational Research Society, The Journal of Decision Support Systems, The International Journal of Electronic Commerce, Industrial Management and Data Systems, Journal of Information Technology, Artificial Intelligence Review, Journal of Business Research, Supply Management International Journal, The European Journal of Operational Research, The Journal of Expert Systems with Applications, The Journal of Knowledge-Based Systems, The International Transactions in Operational Research, OMEGA, κ.α καθώς και σε Πρακτικά Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων.

Έχει διατελέσει μέλος της Συντακτικής Ομάδας των Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών: "Journal of Strategic Information Systems", "Journal of Decision Systems", "International Journal of Electronic Markets", "Business Process Management Journal", "Information Systems and eBusiness Management Journal", "International Journal of Mobile Communication" κλπ. Υπήρξε 7 φορές επισκέπτης εκδότης (guest editor) στα Διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά: "Journal of the Operational Society", "European Journal of Information Systems", "International Journal of Electronic Commerce", "Journal of Information Technology", International Journal of Electronic Commerce, "Supply Chain Management: An International Journal".

Το 2009 τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό βραβείο "European Case Award" από τον Οργανισμό ECCH στην κατηγορία "Knowledge, Information and Communication Systems Management". Το 2015 τιμήθηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας για Consumer Analytics στο Λιανεμπόριο, από τον οργανισμό ECR Europe.

Παπάζογλου Πάνος Διευθύνων Σύμβουλος, Ernst & Young Ελλάδος

Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδας και επικεφαλής των χωρών της Νοτιονανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Αλβανία, Μάλτα, Κόσοβο, FYROM, Μολδαβία) από τον Ιούλιο του 2010. Επίσης από τον Ιανουάριο του 2015 κατέχει το ρόλο του Markets Leader για τις 21 χώρες της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης. Από το 2008 κατείχε τη θέση του επικεφαλής του ελεγκτικού τομέα στη Ρουμανία ενώ από το 2005 έως το 2008 ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος στο γραφείο της Βουλγαρίας. Εργάζεται στην EY από το 1988. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και κάτοχος ΜΑ στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική από το ίδιο Πανεπιστήμιο και MBA από το πανεπιστήμιο ASTON του Birmingham. Είναι Ορκωτός Ελεγκτής στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Έγινε Partner το 2000 οπότε και ανέλαβε πλήθος επιτελικών αρμοδιοτήτων καθώς επίσης και το σχεδιασμό και εκτέλεση πλήθους ελεγκτικών και συμβουλευτικών έργων.

Τσέκερης Χαράλαμπος Αντιπρόεδρος, Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής

Ο Χαράλαμπος Τσέκερης είναι Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του διαδικτύου» (ΦΕΚ διορισμού 75/τ.Γ΄/30-01-2018), ερευνητικός εταίρος του Εργαστηρίου Δυνητικής Πραγματικότητας, Διαδικτυακής Έρευνας και Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης του Παντείου Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας Αθηνών και του Anti-Corruption Education and Research Centre (ACCERUS) του Stellenbosch University, καθώς και Professor Extraordinary στη Σχολή Δημόσιας Ηγεσίας (School of Public Leadership-SPL) του ιδίου Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι Συντονιστής της ελληνικής ομάδας του World Internet Project (WIP) και Μέλος της ελληνικής ομάδας του World Values Survey (WVS). Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Brunel University του Λονδίνου και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και προγράμματα σπουδών, ενώ το επιστημονικό συγγραφικό του έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και συγκεντρώνει πολλές εκατοντάδες ετεροαναφορές. Συμμετέχει ενεργά σε συντακτικές επιτροπές και σώματα κριτών διεθνών επιστημονικών περιοδικών, καθώς και σε διεθνείς επιστημονικές Εταιρείες και Συλλόγους. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Κρίση, θεσμοί, ταυτότητες και νεολαία στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία (Ακαδημία Αθηνών, 2018) και editor των βιβλίων The Social Dynamics of Web 2.0: Interdisciplinary Perspectives (Routledge 2014, από κοινού με Ι. Κατερέλο), Revisiting the Self: Social Science Perspectives (Routledge 2015) και Youths in Challenging Situations: International and Interdisciplinary Perspectives (Routledge 2018, από κοινού με Λ. Στυλιανούδη). Τα βιβλία αυτά έχουν ενταχθεί σε βιβλιοθήκες κορυφαίων ξένων πανεπιστημίων.

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Πρέσβης ε.τ. - Μέλος, Συμβουλευτική Επιτροπή, ΕΛΙΑΜΕΠ - Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία - πρώην Γ.Γ. υπουργείου Εξωτερικών

Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.

Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

Μυλωνόπουλος Νίκος Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων, ALBA Graduate Business School, The American College of Greece

Ο Νικόλαος Μυλωνόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων στο ALBA Graduate Business School. Τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα πληροφοριακών συστημάτων ηλεκτρονικού επιχειρείν, στρατηγικής για την πληροφορική, outsourcing υπηρεσιών πληροφορικής, υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, και στα συστήματα διαχείρισης γνώσης. Συνεργάζεται στενά με το Center of Advanced Learning Technologies στο INSEAD (Γαλλία) για την ανάπτυξη προχωρημένων συστημάτων προσομοίωσης που οδηγούν σε σύνθετες δεξιότητες διαχείρισης αλλαγών, συνεργασίας και λήψης αποφάσεων. Διδάσκει αυτά τα θέματα -με χρήση προσομοίωσης- σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πτυχίο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα από το Warwick Business School (Αγγλία). Έχει διδάξει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Warwick Business School, στο Business School του Loughborough University και στο Birkbeck College (University of London). Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως τα "Communications of the ACM", "International Journal of Electronic Commerce", "Electronic Markets", "International Transactions in OR", "Journal of the OR Society", "British Journal of Management", "Knowledge and Process Management". Έχει επιμεληθεί τρία βιβλία: "Organizations as Knowledge Systems" (με τον Χ. Τσούκα), "Social and Economic Transformation in the Digital Era" (με τους Γ. Δουκίδη και Ν. Πουλούδη) και "Σύγχρονες Τάσεις στο Μάνατζμεντ" (με τους Χ. Τσούκα και Β. Θεοχαράκη). Έχει συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της τηλεματικής, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της ηλεκτρονικής μάθησης, του mobile commerce, των κοινωνικοοικονομικών επιστημών, της προσομοίωσης, και έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά από αυτά. Επίσης, έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος σε μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία.

Σχετικές ομιλίες