Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Σαγαλασσός Πισιδίας. Μια πρότυπη ανασκαφή

Kreeb Martin

5 Νοεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:08:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 801
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Σαγαλασσός της Πισιδίας, στους πρόποδες της οροσειράς του Ταύρου και πάνω από την κωμόπολη Ağlasun («Αγαλασσός»), εξελληνίστηκε μετά την κατάκτησή της από τον Αλέξανδρο τον Μεγάλο. Υπό ρωμαϊκή κυριαρχία από το 133 π.Χ., έχει όλα τα γνωρίσματα μικρής πόλης στην ενδοχώρα: ναούς, αγορές με εκτενείς πλατείες, δημόσιες κρήνες, λουτρά, μια βιβλιοθήκη, ένα ωδείο και ένα θέατρο. Οι κάτοικοι ζούσαν από αγροτικά προϊόντα και από τις βιοτεχνίες κεραμικής που ανθούσαν στον τόπο. Λόγω της απόμακρης θέσης της πόλης, οι λίθοι της (εν μέρει με προέλευση από τη μακρινή Αίγυπτο!) δεν λεηλατήθηκαν, και οι Βέλγοι ανασκαφείς των τελευταίων δύο δεκαετιών αναστήλωσαν πολλά αρχαία μνημεία, δίνοντας έτσι εργασία σε άνεργους νέους της πόλης Ağlasun. Από τις μελέτες προέκυψαν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες (έκαναν εισαγωγή παστών ψαριών από τον Νείλο), για την πανίδα και χλωρίδα στην αρχαιότητα, για την ύδρευση της πόλης και για πολλά ζητήματα ακόμα, επειδή οι ανασκαφείς είχαν προνοήσει να καλέσουν επιστήμονες πολυάριθμων διαφορετικών ειδικοτήτων. Ο αρχαιολογικός χώρος αξίζει οπωσδήποτε να τον επισκεφθεί κανείς!

(Σημείωμα του ομιλητή)

Kreeb Martin Αρχαιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών (συνταξιούχος)

Ο Μάρτιν Κρέεμπ γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1949 στη Στουτγάρδη Γερμανίας. Αποφοίτησε από Κλασικό Γυμνάσιο του Μονάχου το 1968. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Δήμητρα Βασιλακοπούλου και πατέρας της Ιωάννας-Αναστασίας Κρέεμπ.

Σπουδές: Από το 1968 έως το 1980 Κλασική Φιλολογία και Κλασική Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Μονάχου και Αθηνών, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα ΜΑ. και PhD (Dr. phil.).

1980 – 1981 υποτροφία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για ταξίδι στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσογείου. Χώρες που επισκέφτηκε: Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Αυστρία.

Εργασία: 1982 – 1983, 1988 συνεργάτης της βιβλιογραφίας της «Byzantinische Zeitschrift» με έδρα το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ρώμης.

1984 – 1986 Επισκέπτης Διδάσκων στο Παν/μιο Αθηνών, με επιβλέποντα τον καθηγητή Β. Κ. Λαμπρινουδάκη, χάρη σε υποτροφία του Ιδρύματος Alexander von Humboldt.

1987 υπάλληλος της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ), εργασία στο βράχο της Ακρόπολης.

1989 – 1990 επιστημονικός συνεργάτης στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ρώμης, υπεύθυνος για δημόσιες σχέσεις (Referent für Allgemeines).

1990 – 2007 Επιμελητής Σύνταξης στις εκδόσεις του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Παράλληλα το 1991/92 Επισκέπτης Διδάσκων στο Παν/μιο Αθηνών, με επιβλέποντα τον καθηγητή Β. Κ. Λαμπρινουδάκη.

2007 – 31 Αυγούστου 2016 (συνταξιοδότηση λόγω ορίου ηλικίας) Αναπληρωτής Καθηγητής για την Αρχαιολογία των Αρχαίων Θεάτρων στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, το 2014/2016 Πρόεδρος Τμήματος.

Ασχολείται με την αρχαιολογία των ελληνιστικών χρόνων, την Ελλάδα και Μικρά Ασία, το αρχαίο θέατρο και την ιστορία της αρχαιολογίας (πρώιμοι ταξιδιώτες• μεθοδολογία της αρχαιολογίας από τον 17o έως τον 20o αι.) καθώς και την ιστορία τέχνης. Διοργάνωσε μία εκπαιδευτική εκδρομή με φοιτητές στα ελληνικά θέατρα της Σικελίας, και τρεις σε χώρους και θέατρα της Μικράς Ασίας, την τελευταία το 2014, καθώς σε ετήσια βάση εκδρομή με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στα θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας.

Άπειρες διαλέξεις για θέματα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, συμμετοχή σε ανασκαφές, ιδιαίτερα στη Νάξο. Αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μαραθώνος, ιδρυτικό μέλος της «μαγναύρας, κύκλου για τον ευρύτερο Ελληνικό πολιτισμό», Πάτρα.

Σχετικές ομιλίες