Πεπελάση Ιωάννα-Σαπφώ
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
06/03/2015
Διάρκεια
13:26
Εκδήλωση
Η συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών στην έρευνα και στην ανάπτυξη
Χώρος
Τράπεζα της Ελλάδος
Διοργάνωση
Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών
Κατηγορία
Αρχειονομία / Βιβλιοθηκονομία, Οικονομία
Ετικέτες
οικονομικές βιβλιοθήκες, έρευνα, ανάπτυξη
Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών στην έρευνα και την ανάπτυξη» οργάνωσε το Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.) στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.
Το ΔΙ.Ο.ΒΙ. συστάθηκε το 2012 με σκοπό την καλύτερη συνεργασία των βιβλιοθηκών-μελών του για την ανταλλαγή υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των χρηστών τους. Μέλη του ΔΙ.Ο.ΒΙ. είναι οι βιβλιοθήκες των εξής φορέων: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδείξει τη συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό οι ομιλητές προέρχονταν κυρίως από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο.
Στα συμπεράσματα της ημερίδας συγκαταλέγονται:
• η εμπέδωση ότι οι οικονομικές βιβλιοθήκες παρέχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, αποταμιεύοντας χρόνο έρευνας για το κοινό τους
• η ανάγκη για προσέγγιση του επιχειρηματικού κόσμου για την παροχή των πληροφοριών και τη διάχυση της γνώσης που κατέχουν οι οικονομικές βιβλιοθήκες
• οι συνεργασίες με φορείς που σχετίζονται ευρύτερα με τον οικονομικό χώρο
• η επέκταση των υπηρεσιών των οικονομικών βιβλιοθηκών για να καλύπτουν τη διαχείριση των δεδομένων που χρησιμοποιούν οι ερευνητές, διευκολύνοντας την έρευνά τους.
Κοινή ήταν η πεποίθηση όσων πήραν μέρος στην ημερίδα ότι, καθώς η οικονομική επιστήμη γίνεται διεπιστημονική, επεκτεινόμενη σε άλλους κλάδους, οι οικονομικές βιβλιοθήκες οφείλουν να καλύπτουν με τις συλλογές τους τη διεπιστημονικότητα. Όσο πιο αποτελεσματικές και λειτουργικές είναι οι οικονομικές βιβλιοθήκες, ανέφεραν, τόσο ποιοτικότερες είναι οι οικονομικές αναλύσεις των ερευνητών των γονεϊκών ιδρυμάτων. Οι μετέχοντες στην ημερίδα συμφώνησαν ότι τελικός στόχος των οικονομικών βιβλιοθηκών πρέπει να είναι η ικανοποίηση των αυξημένων απαιτήσεων της κοινότητας των χρηστών τους.
Απόφοιτος του Harvard και London School of Economics, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και διευθύνει το πρόγραμμα της ιστορίας της επιχειρηματικότητας και του Εταιρικού Τομέα. Έχει συνεπιμεληθεί στα αγγλικά τρεις τόμους για την ιστορία της επιχειρηματικότητας (Palgrave Macmillan και Berg) και έναν τόμο για την ευρωπαϊκή ιστοριογραφία των Τραπεζών (Alpha Bank). To 2003 βραβεύθηκε από την Οθωμανική Τράπεζα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα πάνω στην οικονομική και χρηματοοικονομική ιστορία και στην ιστορία της επιχείρησης σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και σε διεθνή περιοδικά με κριτές, όπως ενδεικτικά στο Business History Review, Business History, Financial History Review. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Business History. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Ιστορίας της Επιχείρησης και εκτελεί τώρα δεύτερη θητεία στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Εξελικτικής Πολιτικής Οικονομίας. Από το 2010 ως το 2013 διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και από το 2013 είναι μέλος του ΔΣ της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).