Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Σκέψη του παρόντος

Rancière Jacques

30 Ιανουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 109:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1241
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Rancière Jacques

Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική (εισαγωγή)

Ημερομηνία
30/01/2014

Διάρκεια
109:16

Εκδήλωση
Φιλοσοφικά Συμβάντα και Φιλοσοφία του Συμβάντος

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος / Αuditorium THEO ANGELOPOULOS

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
φιλοσοφία, καλλιτεχνική απεικόνιση

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων FOCUS ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - Φιλοσοφικά Συμβάντα και Φιλοσοφία του Συμβάντος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το περιοδικό αληthεια προσκάλεσαν στην Αθήνα τον Jacques Rancière, έναν από τους πλέον γνωστούς και προβεβλημένους από τα ΜΜΕ γάλλους φιλοσόφους.

Η σκέψη του φιλοσόφου Jacques Rancière, ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris, εστιάζεται κυρίως στην πολιτική. Οι έννοιες της Ισότητας και της Χειραφέτησης μέσω της πολιτικής βρίσκονται στο επίκεντρο του στοχασμού του. Καθώς καταπιάνεται με την ιστορία, την αισθητική, την παιδεία και την πολιτική, χαράζει μια μοναδική φιλοσοφική πορεία που αντιμάχεται κάθε βεβαιότητα. Μεγάλος στοχαστής της δημοκρατίας, με ριζοσπαστικό πνεύμα και μοναδικός στο είδος του, ο Jacques Rancière αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φιλόσοφους της γενιάς του. 
 

Το κεντρικό θέμα της ομιλίας του πραγματεύεται τη δύναμη της καλλιτεχνικής απεικόνισης η οποία φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα, κατά τη σύγχρονη εποχή.

Τη διάλεξη, παρουσίασε ο  ψυχαναλητής Δημήτρις Βεργέτης, διευθυντής του περιοδικού αληthεια.

Το Blod ευχαριστεί θερμά το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

Rancière Jacques Φιλόσοφος

O Γάλλος φιλόσοφος Jacques Ranciere γεννήθηκε στην Αλγερία το 1940, σπούδασε στην Ecole Normale Superieure και είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Το 1965 συνεργάστηκε με το δάσκαλό του Louis Althusser στην έκδοση του "Lire le Capital", μετά όμως τα γεγονότα του Μάη του 1968 αποστασιοποιείται από τον κύκλο των αλτουσεριανών. Έκτοτε, και προσπαθώντας να αναιρέσει τα όρια ανάμεσα στη φιλοσοφία, την πολιτική, την λογοτεχνική κριτική, την αισθητική, την ιστορία και παιδαγωγική, ασχολείται με τα μείζονα θέματα της πολιτικής χειραφέτησης, της δημοκρατίας και της ισότητας. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί επίσης τα βιβλία του "Ο αδαής δάσκαλος" (Νήσος, 2008), "Το μίσος για τη δημοκρατία" (Πεδίο, 2010). Άλλα βιβλία του: "Aux bords du politique", "La Nuit des prolitaires", "La Mesentente", "Les Noms de l'histoire", "Le Spectateur emancip?", "L'Inconscient esthetique", "L'Espace des mots", "Politique de la litterature", "Les Scenes du Peuple", "La Parole muette, Aisthesis: Scenes du regime esthetique de l'art".

Βιβλιογραφία στα ελληνικά:
 
- Ο μερισμός του αισθητού, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2012
- Το μίσος για τη δημοκρατία, Πεδίο, 2010
- Ο αδαής δάσκαλος, Νήσος, 2008
 

Σχετικές ομιλίες