Σκανδαλάκη Δέσποινα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
03/10/2018
Διάρκεια
38:17
Εκδήλωση
Πρόγραμμα μουσικής αγωγής «Ευμουσία»
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
μουσική, μουσικό ταλέντο, εγκέφαλος, γενετικός παράγοντας, περιβάλλον
«Τι είναι μουσικό ταλέντο;» «Ποια είναι η φύση του;» «Πώς αναπτύσσεται;» Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρείι να δώσει απαντήσεις η μουσικοπαιδαγωγός Δέσποινα Σκανδαλάκη στο πλαίσιο της διάλεξής της με τίτλο «Η σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018.
Η έννοια του μουσικού ταλέντου απασχολεί την επιστημονική κοινότητα από τον 20ό αιώνα και μέχρι σήμερα θεωρείται δύσκολο να αποσαφηνιστεί. Εντούτοις, οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών στους τομείς της ψυχοακουστικής, νευροφυσιολογίας, γνωστικής ψυχολογίας και ψυχομουσικολογίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μουσικό ταλέντο επηρεάζεται τόσο από τους γενετικούς παράγοντες όσο και από το περιβάλλον. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με βάση τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Επίσης, για να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν οι όποιες ικανότητες του ατόμου απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα εγκεφαλικά κύτταρα να δεχθούν συγκεκριμένα ερεθίσματα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη μουσική ανάπτυξη. Επομένως, όσο νωρίτερα εκτεθεί ένα άτομο σε ένα πλούσιο μουσικά περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη της ικανότητάς του να κατανοεί και να χειρίζεται τη μουσική με φυσικό τρόπο, σαν να ήταν κι αυτή μια μητρική γλώσσα. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν προφανή τη σημασία της γονικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης για παροχή μουσικών ερεθισμάτων στα βρέφη, νήπια και παιδιά μέσα από λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένα πλαίσια.
Η Δέσποινα Σκανδαλάκη είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος των Παιδαγωγικών - Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι κάτοχος του πτυχίου Ανώτερων θεωρητικών ‘‘Φυγής’’, του διπλώματος Τρομπέτας και του διπλώματος της Associated Board of the Royal Schools of Music (ABRSM) - Music Performance Trumpet.
Είναι μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ηρακλείου.
Στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης δραστηριοποιείται ως εξειδικευμένη μουσικοπαιδαγωγός για βρέφη και νήπια, αλλά και στο χώρο της επιστημονικής έρευνας με ερευνητικό αντικείμενο τη σημασία των ακουστικών προσλήψεων κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας περιόδου, και τη σπουδαιότητα της ενασχόλησης με τη μουσική κατά τη νηπιακή και την προσχολική ηλικία. Είναι επίσης καθηγήτρια Τρομπέτας και Ανώτερων θεωρητικών.
Το Καλοκαίρι του 2017 συμμετείχε ως εισηγήτρια στο συνέδριο MERYC17 England στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για τη μουσική εκπαίδευση και την έρευνα για τα μικρά παιδιά. Η εισήγηση αφορούσε τη «Γονική ευαισθητοποίηση και δραστηριότητα σχετικά με τις προγεννητικές ακουστικές προσλήψεις και τη μετά τη γέννηση μουσική διέγερση των βρεφών». (Πρακτικά συνεδρίου MERYC 2017, σελ.253).
Είναι δημιουργός και υπεύθυνη του Προγράμματος Μουσικής Αγωγής για βρέφη και νήπια ‘‘Ευμουσία’’.
Πρόσφατα, ταξίδεψε με την “Ευμουσία” στο Μαυρίκιο, στο Πορ Λουί, όπου πραγματοποίησε κύκλο μαθημάτων σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο και σε βρέφη συνοδευόμενα από τις μητέρες τους.