Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η σπουδαιότητα του βιβλίου και η λογοτεχνία του σήμερα

Hislop Victoria, Λαζαρίδου Αστερόπη

20 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 53:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1134
Ομιλητές
Hislop Victoria
Λαζαρίδου Αστερόπη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
20/10/2014

Διάρκεια
53:06

Εκδήλωση
Ομιλία της Victoria Hislop στο πλαίσιο της έκθεσης Art Links

Χώρος
The Hub Events

Διοργάνωση
Art Links
Βάσω Σωτηρίου

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
βιβλίο, λογοτεχνία, συγγραφέας, μυθιστόρημα, Ελλάδα

H Victoria Hislop σε μια ομιλία της σχετικά με τη σπουδαιότητα του βιβλίου και τη λογοτεχνία του σήμερα. Μαζί της η Αστερόπη Λαζαρίδου, δημοσιογράφος από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και το περιοδικό BHMAGAZINO. 


«Δεν έχω καθόλου έμπνευση στην Αγγλία. Στην Ελλάδα εμπνέομαι γιατί έχει ιστορίες, έχει ανθρώπους που αγαπάω, δεν έχει ησυχία ποτέ και υπάρχει πάντα δράση» δηλώνει η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το Νησί» Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία στο πλαίσιο των εξαήμερων εκδηλώσεων του Art links «Μια έκθεση τέχνης που συνδέει τους καλλιτέχνες με το κοινό», μίλησε για τη λογοτεχνία, τον δικό της τρόπο συγγραφής, αλλά και τα μάρμαρα του Παρθενώνα και την αγαπημένη της Αθήνα.

Η βρετανίδα συγγραφέας, που είναι πλέον κάτοικος Αθήνας, μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στο Κεντ όπου ζει με την οικογένειά της, την Κρήτη όπου περνάει τις διακοπές της και τα Πατήσια, όπου νοικιάζει το νέο διαμέρισμά της. 

«Οι άνθρωποι που κατοικούν στο Λονδίνο φοβούνται κάθε μέρα. Εγώ δεν φοβάμαι στα Πατήσια. Όταν είπα σε κάποιους φίλους ότι αποφάσισα να μείνω στα Πατήσια και όχι στο Κολωνάκι με κοίταξαν με έκπληξη. Τα Πατήσια έχουν διαφορετική ατμόσφαιρα, έχουν κάτι παραδοσιακό» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ερώτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα η συγγραφέας τόνισε ότι «το ζήτημα είναι σύνθετο και δεν είναι καθόλου απλό». 

«Όταν πηγαίνω στο Βρετανικό Μουσείο και βλέπω τα μάρμαρα και υπάρχουν εκεί χιλιάδες άνθρωποι που τα βλέπουν και μετά πηγαίνω στο Μουσείο της Ακρόπολης και βλέπω λίγους επισκέπτες, σκέφτομαι μήπως λειτουργούν σαν διαφήμιση στο Βρετανικό Μουσείο, για να επισκεφτούν μετά την Ελλάδα. Συναισθηματικά, πιστεύω ότι πρέπει να έρθουν στο σπίτι τους, όμως κάθε φορά που συνομιλώ με τον διευθυντή του Μουσείου, εκφράζει τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου, αν τα ζητήσουν και άλλες χώρες».

Μιλώντας για το πώς η ίδια γράφει τα μυθιστορήματά της, είπε ότι πηγαίνει καθημερινά στην βιβλιοθήκη, κάθεται σε μια συγκεκριμένη θέση, από τις 9:00 έως τις 12:00 χωρίς διάλειμμα και άλλες τόσες ώρες το απόγευμα, σαν στρατιώτης.

«Διαβάζω πολύ όταν γράφω ένα μυθιστόρημα, περίπου 50-60 βιβλία και αυτό είναι η υπευθυνότητά μου απέναντι στο μυθιστόρημα. Δεν υπάρχει μυστικό για να γράψεις μπεστ σέλερ, το γράφεις με την καρδιά σου, όχι με το μυαλό σου. Δεν έμαθα να γράφω, το είχα μέσα μου. Αν δεν έχεις ιδέες γιατί χρειάζεται να γράφεις, μπορείς να κάνεις κάτι άλλο» σημείωσε η κ. Χίσλοπ και συμπλήρωσε:

«Παρά το ότι δεν μου είναι εύκολο ακόμη να διαβάζω ελληνικά, μου αρέσει η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Νίκος Καζαντζάκης. Είμαι αισιόδοξη για την Ελλάδα και το παρελθόν της είναι πολύ ενδιαφέρον».

Η Βικτόρια Χίσλοπ έγραψε το μυθιστόρημα «Το Νησί» το 2005, εμπνευσμένη από μια επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα. Το βιβλίο της έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, εκδόθηκε σε 30 γλώσσες, με πωλήσεις πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων για την ελληνική τηλεόραση.

Στη συνέχεια, η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε στην Ισπανία και στο μυθιστόρημά της «Ο Γυρισμός». Στο τρίτο της μυθιστόρημα, «Το Νήμα», η Βικτόρια επιστρέφει στην Ελλάδα για να εξιστορήσει τη συγκλονιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και το τέταρτό της βιβλίο είναι μια συλλογή διηγημάτων με φόντο την Ελλάδα με τίτλο «Ο Τελευταίος Χορός και Άλλες Ιστορίες». Μέσα στον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο, «Η Ανατολή» που αναφέρεται στην εισβολή στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hislop Victoria Συγγραφέας

Η Victoria Hislop σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Οξφόρδη. Πριν γίνει συγγραφέας ασχολήθηκε με τις εκδόσεις, τις δημόσιες σχέσεις και τη δημοσιογραφία.

Έγραψε το μυθιστόρημα «Το Νησί» το 2005, εμπνευσμένη από μια επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία λεπρών. Το βιβλίο της έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, εκδόθηκε σε τριάντα γλώσσες, με πωλήσεις πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων για την ελληνική τηλεόραση. Η Victoria Hislop συμμετείχε επίσης ως σύμβουλος σεναρίου στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος στην Ελλάδα, η οποία κατέγραψε πρωτοφανή ύψη τηλεθέασης. Η ίδια ανακηρύχθηκε Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας της Χρονιάς στα βραβεία Galaxy British Book και αυτή τη στιγμή είναι πρέσβειρα για την αντιμετώπιση της λέπρας.

Στη συνέχεια, η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε στην Ισπανία και στο μυθιστόρημά της «Ο Γυρισμός», στο τρίτο της μυθιστόρημα, «Το Νήμα», η Victoria επιστρέφει στην Ελλάδα για να εξιστορήσει τη συγκλονιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και το τέταρτό της βιβλίο είναι μια θαυμάσια συλλογή διηγημάτων με φόντο την Ελλάδα, «Ο Τελευταίος Χορός και Άλλες Ιστορίες». Τον Οκτώβριο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Η Ανατολή» με την ιστορία της να αναφέρεται στην Κύπρο.

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Η Victoria μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας.

Λαζαρίδου Αστερόπη Δημοσιογράφος

Η Αστερόπη Λαζαρίδου είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και το περιοδικό ΒΗΜΑGAZINO.

Σχετικές ομιλίες