Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Σύγχρονη Άνθηση των Νεοελληνικών Μεταφορών

Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp, Βανέλλης Δημήτρης, Ζαρρής Γιώργος, Ζάχαρη Γεωργία, Παπαδόπουλος Γιάννης, Πέτρου Θανάσης

5 Νοεμβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:21:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 164

Η ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Comicdom με την Ελληνοαμερικανική Ένωση, διερευνά την εξέλιξη της τέχνης των comics σε σχέση με τη λογοτεχνία.

Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί comics, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των comics στην Ελλάδα συνομιλούν για τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των δύο Τεχνών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης LiteraComics που υλοποιείται με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος "Επιχορήγηση έργων και δράσεων σχετικών με τον χώρο του Βιβλίου, των Γραμμάτων και της Φιλαναγνωσίας".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έναρξη - Χαιρετισμοί

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Λογοτεχνία στα Comics: Η Διαμεσική Σχέση
Συντονισμός: Κέλη Δασκαλά (Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας)
Συμμετέχουν:
Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (Δημιουργός comics, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Παναγιώτα Καρβούνη (Αρχαιολόγος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Συντάκτρια στο Smassing Culture)
Εύη Σαμπανίκου (Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Τα Αμερικανικά και τα Ελληνικά Κλασσικά Εικονογραφημένα
• Εισηγητής: Περικλής Κουλιφέτης (δημιουργός comics, δημοσιογράφος)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Το Έργο του Τάσου Αποστολίδη
Εισήγηση: Μαρία-Όλια Ντακογιάννη (Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Δημιουργός comics)
Συμμετέχει: Τάσος Αποστολίδης (Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Comics και Λογοτεχνικές Αναπλαισιώσεις - Αποκαθήλωση ή Επανεπικαιροποίηση;
• Εισηγητής: Γιάννης Κουκουλάς (Ιστορικός Τέχνης, μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων ΑΣΚΤ)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η Σύγχρονη Άνθηση των Νεοελληνικών Μεταφορών
• Συντονιστής: Αντώνης Νικολόπουλος / Soloup (Δημιουργός comics, Δρ. του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Συμμετέχουν:
Δημήτρης Βανέλλης (Σεναριογράφος comics)
Γιώργος Ζαρρής (Εκδότης Polaris)
Γεωργία Ζάχαρη (Δημιουργός comics)
Γιάννης Παπαδόπουλος (Δημοσιογράφος στην The Books Journal και την Athens Voice)
Θανάσης Πέτρου (Δημιουργός comics, διδάσκων στον ΑΚΤΟ)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Η Διεθνής Λογοτεχνία από Έλληνες Δημιουργούς
• Συντονιστής: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος (Αρχισυντάκτης Comicdom.gr)
Λεωκράτης Ανεμοδουράς (Εκδότης Μικρός Ήρως)
Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου (Εκδότης Comicdom Press, Σεναριογράφος)
Στέλλα Στεργίου (Δημιουργός comics)

Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp Πολιτικός γελοιογράφος - Δημιουργός κόμικς

Ο Soloύp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, περιοδικό δρόμου Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal news κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου «1821-εικονογραφήγημα» (αρ. έργου 20/ ΕΛΙΔΕΚ). Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012), επικεντρώνεται στην έρευνα και τη μελέτη της Ένατης Τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014, μεταφρασμένο σε Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Ισπανικά), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και 21-H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2020). Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Ο Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δυο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel 21-η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022) και μάλιστα διπλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade στη Λέσβο. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Βανέλλης Δημήτρης Σεναριογράφος κόμικς

Ο Δημήτρης Βανέλλης γεννήθηκε στη Λέσβο, αλλά ζει στην Αθήνα, όπου εργάζεται στη Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Έχει γράψει 4 λογοτεχνικά βιβλία. Από το 1990 γράφει σενάρια για κόμικς και έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες δημιουργούς (Δερβενιώτης στη σειρά «Φανούρης Άπλας», Ζήκος, Ζαφειράτος, Σόλης κ.ά.). Από το 2003 συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με τον Θανάση Πέτρου. Από τη συνεργασία αυτή έχουν προκύψει πολλές ιστορίες στο «9» της Ελευθεροτυπίας και τα άλμπουμ «Παραρλάμα» (2011), «Γιούσουρι» (2012) και «Η Μεγάλη Βδομάδα του Πρεζάκη» (2015), που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Τόπος.

Ζαρρής Γιώργος Εκδότης Polaris
Ζάχαρη Γεωργία Δημιουργός comics
Παπαδόπουλος Γιάννης Δημοσιογράφος

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος στην «The Books’ Journal» και την «Athens Voice».

Πέτρου Θανάσης Δημιουργός Κόμικς - Διδάσκων στον ΑΚΤΟ

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Σπούδασε γαλλική φιλολογία, κοινωνιογλωσσολογία (Α.Π.Θ.) και δημιουργία κόμικς (ΑΚΤΟ). Aπό το 2005 έως το 2011 εργαζόταν στο «9» της εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Από το 2012 διδάσκει στον ΑΚΤΟ.

Έργα του: Ο Τυμπανιστής και οι Φίλοι του (εκδ. Βιβλιοπέλαγος, 2008). Παρλαράμα και άλλες ιστορίες του Δημοσθένη Βουτυρά, σε σενάριο του Δημήτρη Βανέλλη, (εκδ. Τόπος, 2011). Το Πτώμα, σενάριο των Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, (εκδ. Jemma Press) - καλύτερο εξώφυλλο 2011 στα Comicdom Awards και έπαινος στην κατηγορία εικονογράφηση εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ, 2011 (στη γαλλική γλώσσα "Le Croque-mort", εκδ. Steinkis, 2015). Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες, σενάρια Δημήτρη Βανέλλη - καλύτερο κόμικς 2012, στα βραβεία Comicdom Awards, "actors", έπαινος στην κατηγορία Εικονογράφηση βιβλίου και Εξωφύλλου στα βραβεία ΕΒΓΕ, 2013 (εκδ. Cartoonark, 2013). Η Μεγάλη Bδομάδα του πρεζάκη, σενάριο Δ. Βανέλλη (εκδ. Τόπος, 2015). Στη μάχη του Μαραθώνα (εκδ. Πατάκης, 2015) - Κρατικό βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά 2017. Στη μάχη των Θερμοπυλών (εκδ. Πατάκης, 2016). Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές (εκδ. Πατάκης 2017) κόμικς σε σενάρια της Κατερίνας Σέρβη. Αμανίτα Μουσκάρια σε σενάριο του Παύλου Μεθενίτη (εκδ. Γνώση, 2016). Γρα-Γρου σε σενάριο των Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού (εκδ. Ίκαρος, 2017), βραβείο καλύτερου κόμικς και καλύτερου σεναρίου στα Comicdom Awards 2018).

Σχετικές ομιλίες