Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η συγκίνηση στη λογοτεχνία ως εργαλείο του συγγραφέα και ως συστατικό μέρος του λογοτεχνικού έργου

Πανσέληνος Αλέξης

16 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:17 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 716

Η Μονάδα Νευροψυχολογίας και παθολογίας του Λόγου της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις Συζητήσεις για το Λόγο στο Αιγινήτειο. Ο κύκλος για το 2017-2018 εστιάζει στη θεματική "ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Συγκίνηση-συναισθήματα-εκφράσεις".

Η συγκίνηση στη λογοτεχνία ως εργαλείο του συγγραφέα και ως συστατικό μέρος του λογοτεχνικού έργου

Το συναίσθημα στη λογοτεχνία είναι και έναυσμα για τη δημιουργία και εργαλείο για να λειτουργήσει η μέθεξη του αναγνώστη αλλά και ένας από τους κύριους στόχους του λογοτεχνήματος, προκειμένου αυτό να μεταφέρει πιο αποτελεσματικά το μήνυμά του στον δέκτη. Έτσι λοιπόν το συναίσθημα εμφανίζεται κάτω από τρεις τουλάχιστον μορφές, επιτελεί τρεις τουλάχιστον λειτουργίες σε ένα λογοτέχνημα. Και ως τέτοιο βασικό συστατικό και εργαλείο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του, γιατί χρησιμοποιούμενο απρόσεκτα μπορεί να τορπιλίσει ακριβώς αυτό που προσδοκά να επιτύχει : την μέσω του θυμικού διέγερση της σκέψης του αναγνώστη.

Πανσέληνος Αλέξης Συγγραφέας

Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Γονείς του ο Ασημάκης Πανσέληνος και η Έφη Πανσελήνου, γνωστοί συγγραφείς της γενιάς του '30. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος μέχρι το 1997. Το έργο του περιλαμβάνει οκτώ μυθιστορήματα, δυο τόμους με διηγήματα, και τρεις τόμους με δοκίμια καθώς και μεταφράσεις.Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1985 για το μυθιστόρημα Η Μεγάλη Πομπή, με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Περιοδικού Διαβάζω 2012 για το μυθιστόρημα Σκοτεινές επιγραφές, το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών (Ιδρυμα Κ. & Ε. Ουράνη) 2018 για το μυθιστόρημα Ελαφρά ελληνικά τραγούδια, το Μεγάλο Βραβείο για το Σύνολο του Έργου του από το ηλεκτρονικό περιοδικό 0 Αναγνώστης 2020. Το 2021 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σχετικές ομιλίες