Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Σύμβαση Της Λωζάννης του 1923 για την Ανταλλαγή των Ελληνικών και Τουρκικών Πληθυσμών

Αλεξανδρής Αλέξης, Κλάψης Αντώνης, Κούμας Μανόλης, Σακκάς Ιωάννης, Τσαρδανίδης Χαράλαμπος

30 Ιανουαρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:06:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 371
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), που έχει ιδρύσει ο Σύνδεσμος ΑΕ και Επιχειρηματικότητας, με αφορμή τα 100 χρόνια (30.1.1923) από την υπογραφή της Σύμβασης της Λωζάννης για την ανταλλαγή των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών, που μετέβαλε την κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας και της Τουρκίας, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα Η Σύμβαση Της Λωζάννης του 1923 για την Ανταλλαγή των Ελληνικών και Τουρκικών Πληθυσμών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα διαλέξεων του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Ομιλητές:

Αλέξανδρος Αλεξανδρής, Πρέσβης ε.τ., Ιστορικός
Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Μανόλης Κούμας, Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιωάννης Σακκάς, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τη συζήτηση διύθηνε ο κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Στόχοι της ημερίδας είναι:

  • να εντοπιστούν οι θέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη διαπραγμάτευση της Σύμβασης
  • να αναλυθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης και το περιεχόμενο της Σύμβασης
  • να εξεταστεί ο ρόλος της Κοινωνίας των Εθνών
  • να διερευνηθούν οι συνέπειες της Σύμβασης της Λωζάννης για την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Αλεξανδρής Αλέξης Πρέσβης ε.τ.

Ο Πρέσβης ε.τ. κ. Αλέξανδρος Αλεξανδρής γεννήθηκε στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Είναι απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής του Φαναρίου. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Royal Holloway College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ τo 1979 από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με εξειδίκευση στα ελληνοτουρκικά και στο μειονοτικό ζήτημα. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά από το 1980 μέχρι το 1982 και το 1983 εξέδωσε στα αγγλικά το σύγγραμμα του «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις». Σειρά μελετών του για τις ε/τ σχέσεις, τον ελληνισμό της Πόλης, Ίμβρου και Τενέδου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα της Ελλάδος το 1982 και υπηρέτησε στην Κύπρο, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ICAO, στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και υπήρξε Γενικός Πρόξενος στο Τορόντο από το 1999 έως το 2003. Υπήρξε Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη από το 2003 έως το 2008. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιανουάριο 2013 διατέλεσε διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης με έδρα την Ξάνθη. Έκτοτε και μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2016, υπηρέτησε ως Πρέσβης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη και στους λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς στην Γενεύη. Το 2015-2017 χρημάτισε επίτιμος πρύτανης του πανεπιστημίου Geneva School of Diplomacy το οποίο συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη. Το 2018 διορίστηκε προσωρινός πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Είναι μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Τιμήθηκε από τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα ενώ κατά τη θητεία του στην Κύπρο έλαβε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 31 Αυγούστου 2016, χειροθετήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο Άρχων Μέγας Ρήτωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Κλάψης Αντώνης Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Αντώνης Κλάψης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι επιστημονικός συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του ίδιου Τμήματος. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Wilfried Martens Centre for European Studies. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ελληνική πολιτική και διπλωματική ιστορία.

Κούμας Μανόλης Επίκουρος Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Μανόλης Κούμας είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων 19ος-20ός αιώνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθνών. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο ίδιο τμήμα και στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics. Το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ άλλων, έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2014 έως το 2021 δίδασκε σύγχρονη ιστορία στο πρόγραμμα International Baccalaureate του Κολλεγίου Ψυχικού. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η ελληνική εξωτερική πολιτική κατά τον 20ό αιώνα, η λειτουργία του διεθνούς συστήματος σε σχέση με προβλήματα ασφάλειας και η στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους.

Σακκάς Ιωάννης Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Γιάννης Σακκάς είναι καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μεσογείου. Σπούδασε ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στα πανεπιστήμια του Lancaster και Hull της Αγγλίας. Τη διδακτορική του διατριβή για τον ελληνικό εμφύλιο επέβλεψαν οι διακεκριμένοι καθηγητές John Saville και E P. Thompson. Ειδικεύεται στη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία και σε θέματα γεωπολιτικής στο μεσογειακό-μεσανατολικό χώρο. Είναι μέλος του ακαδημαϊκού συμβουλίου του Κολεγίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια στις Βρυξέλλες και της Royal Historical Society στη Βρετανία. Συμμετέχει στις διεργασίες της Doctoral School των Βρυξελλών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Neapolis στην Κύπρο. Επίσης είναι υπεύθυνος των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ) και συμμετέχει σε τακτά χρονικά διαστήματα στην αξιολόγηση και επίβλεψη διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την περίοδο 2020-22 ήταν τακτικό μέλος του ΔΟΑΤΑΠ. Έχει δημοσιεύσει πλήθος κειμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά για την Αντίσταση, τον ελληνικό εμφύλιο, τους Άραβες, το Παλαιστινιακό και την πολιτική της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (Άραβες, Ισραήλ, Κυπριακό). Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ευρώπης μέσω των προγραμμάτων Erasmus.

Τσαρδανίδης Χαράλαμπος Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων

Ο Χαράλαμπος Τσαρδανίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες (Πανεπιστήμιο Αθηνών), ευρωπαϊκές σπουδές και διεθνείς σχέσεις (MSc, Ph. D London School of Economics and Political Science) και διετέλεσε Καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σποδών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέχρι τη συνταξιοδότησή του (2022). Από το 1993 διευθύνει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Δίδαξε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως ΣΕΠ (2005-2022). Διεύθυνε, επίσης, την επιστημονική επιθεώρηση διεθνούς οικονομίας και πολιτικής, Αγορά χωρίς Σύνορα (1995- 2010). Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Χαρακόπειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Συγγραφέας ένδεκα βιβλίων και συνεπιμελητής πολλών τόμων. Τα κυριότερα βιβλία του είναι: Οικονομική διπλωματία, 2018, Το σύστημα λήψης αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική 2006, Η “Ανανεωμένη” μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και η Ελλάδα. 1992, The Politics of the EEC – Cyprus Association Agreement : 1972 – 1982,1988. Έχει επιμεληθεί και συν- επιμεληθεί μεταξύ άλλων, με την Εκάβη Αθανανασοπούλου και τον Ευστάθιο Τ. Φακιολά του συλλογικού τόμου, Εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, Επιλογές & προσδοκίες στον 21ο αιώνα, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, με Russell King και Gabriella Lazarides, Eldorado or Fortress? Migration in Southern Europe. London: MacMillan Press. 1999, με τον Α. Κόντη σε δύο εκδόσεις το Διεθνές Πολιτική Οικονομία. Θεωρίες, δομή και προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, Εκδόσεις Παπαζήση, 2013. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 120 ερευνητικές εργασίες ως κεφάλαια σε επιμελημένους τόμους και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων, Journal of Common Market Studies, Journal of European Integration, European Review of International Studies, European Foreign Affairs Review, Journal of Political and Military Sociology, Journal of Area Studies, Geopolitics, Ethnopolitics, Southern European Yearbook, Le Courrier des Pays de l' Est, Perceptions, Hellenic Studies, Revue Hellenique de Droit Internationale, , South European and Balck Sea Studies, Le Courrier des Pays de l' Est, Outre Terre.

Σχετικές ομιλίες