Πολέμης Διονύσιος
Χλωμούδης Κωνσταντίνος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
06/03/2015
Διάρκεια
19:10
Εκδήλωση
Η συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών στην έρευνα και στην ανάπτυξη
Χώρος
Τράπεζα της Ελλάδος
Διοργάνωση
Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών
Κατηγορία
Αρχειονομία / Βιβλιοθηκονομία, Οικονομία
Ετικέτες
οικονομικές βιβλιοθήκες, έρευνα, ανάπτυξη, ναυτιλιακές σπουδές
Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών στην έρευνα και την ανάπτυξη» οργάνωσε το Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.) στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.
Το ΔΙ.Ο.ΒΙ. συστάθηκε το 2012 με σκοπό την καλύτερη συνεργασία των βιβλιοθηκών-μελών του για την ανταλλαγή υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των χρηστών τους. Μέλη του ΔΙ.Ο.ΒΙ. είναι οι βιβλιοθήκες των εξής φορέων: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδείξει τη συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό οι ομιλητές προέρχονταν κυρίως από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο.
Στα συμπεράσματα της ημερίδας συγκαταλέγονται:
• η εμπέδωση ότι οι οικονομικές βιβλιοθήκες παρέχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, αποταμιεύοντας χρόνο έρευνας για το κοινό τους
• η ανάγκη για προσέγγιση του επιχειρηματικού κόσμου για την παροχή των πληροφοριών και τη διάχυση της γνώσης που κατέχουν οι οικονομικές βιβλιοθήκες
• οι συνεργασίες με φορείς που σχετίζονται ευρύτερα με τον οικονομικό χώρο
• η επέκταση των υπηρεσιών των οικονομικών βιβλιοθηκών για να καλύπτουν τη διαχείριση των δεδομένων που χρησιμοποιούν οι ερευνητές, διευκολύνοντας την έρευνά τους.
Κοινή ήταν η πεποίθηση όσων πήραν μέρος στην ημερίδα ότι, καθώς η οικονομική επιστήμη γίνεται διεπιστημονική, επεκτεινόμενη σε άλλους κλάδους, οι οικονομικές βιβλιοθήκες οφείλουν να καλύπτουν με τις συλλογές τους τη διεπιστημονικότητα. Όσο πιο αποτελεσματικές και λειτουργικές είναι οι οικονομικές βιβλιοθήκες, ανέφεραν, τόσο ποιοτικότερες είναι οι οικονομικές αναλύσεις των ερευνητών των γονεϊκών ιδρυμάτων. Οι μετέχοντες στην ημερίδα συμφώνησαν ότι τελικός στόχος των οικονομικών βιβλιοθηκών πρέπει να είναι η ικανοποίηση των αυξημένων απαιτήσεων της κοινότητας των χρηστών τους.
Λέκτορας του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής του τμήματος Ναυτιλίας και Μεταφορών του BCA College. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Μεγάλη Βρετανία, Mphil στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, Μεταπτυχιακό στη Τραπεζική Χρηματοοικονομική από το Πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, και BSc στα Οικονομικά από το Anglia Ruskin University, Ηνωμένο Βασίλειο. Ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας έχει διατελέσει Λέκτορας (Π.Δ. 407) στο Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου του Πειραιά από την περίοδο 2009-2011, όπου επίσης συμμετείχε σε διάφορα εθνικά και διεθνή προγράμματα και στο BCA από το 2008 μέχρι το 2014. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Ναυτιλιακή Οικονομική, το Διεθνές Εμπόριο, την Ανάλυση Αγορών, τις Ναυλώσεις και το τομέα των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών και την Πρόβλεψη Χρηματοοικονομικού Κινδύνου. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε παγκοσμίου φήμης διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ο Δρ Πολέμης εργάζεται επίσης ως χρηματοοικονομικός & Επενδυτικός σύμβουλος σε επιχειρήσεις και Ναυτιλιακές εταιρείες.