Ζερεφός Χρήστος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
25/10/2018
Διάρκεια
45:29
Εκδήλωση
Πανηγυρική Συνεδρία για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου
Χώρος
Ακαδημία Αθηνών
Διοργάνωση
Ακαδημία Αθηνών
Κατηγορία
Περιβάλλον, Ιστορία
Ετικέτες
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ελληνο-ιταλικός πόλεμος, γερμανο-ρωσική σύρραξη, χειμώνας, καιρικές συνθήκες, μετεωρολογικές συνθήκες, κλιματολογικές συνθήκες, ακραία φαινόμενα, παγετός, Γερμανία, Ρωσία, γερμανικά στατεύματα, ρωσικά στρατεύματα
«Η συμβολή του Έπους 1940-41 και τα ακραία φαινόμενα των χειμώνων στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου»
Ομιλία του ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού
Πανηγυρική Συνεδρία για τον Εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940
Ακαδημία Αθηνών, 25 Οκτωβρίου 2018
Η Πανηγυρική Ομιλία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου διαπραγματεύεται τις μετεωρολογικές και κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες επικράτησαν στη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου αλλά και της γερμανο-ρωσικής σύρραξης. Η έμφαση δίνεται στα ακραία φαινόμενα παγετού και εμποδισμού της κινήσεως των μηχανών και των αεροπλάνων. Ιδιαίτερη σημασία και λεπτομέρειες σχετικά με τις τεράστιες απώλειες λόγω των κρυοπαγημάτων αλλά και άλλων εξωτερικών συνθηκών περιγράφονται λεπτομερώς και επιχειρείται μία σύγκριση μεταξύ των δύο μεγάλων εκστρατειών στη Μόσχα, εκείνης του Ναπολέοντος με εκείνη του Χίτλερ. Ομοιότητες και διαφορές δείχνουν ότι οι καιρικές συνθήκες υπήρξαν καθοριστικές για τις νίκες των Ρώσων τόσο κατά το χειμώνα όσο και την άνοιξη, ενώ αντίθετα στα πρώτα δύο καθοριστικά χρόνια της επίθεσης υπερνικούσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατά το θέρος. Αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθυστέρηση που υπέστησαν τα στρατεύματα αυτά κατά περίπου έξι εβδομάδες μετά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο μεταξύ της 6ης Απριλίου και 20ης Μαΐου 1941.
Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα ως Fulbright Scholar, Πρόσεδρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών κ.α. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ). Ο κ. Ζερεφός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τις μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα.