Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Τι μπορούμε να περιμένουμε;

Αφεντούλη Ινώ, Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος, Κούρκουλας Δημήτρης, Ντόκος Θάνος, Λιναρδάτου Οντίν

22 Ιουνίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 201

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Τι Μπορούμε να Περιμένουμε;»

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, η οποία σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ συνιστά μια «ιστορική» ευκαιρία για την ενίσχυση της Συμμαχίας σε απάντηση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, το πάνελ θα εστιάσει στις προκλήσεις που καλείται να
αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα διερευνήσει αν πράγματι η Σύνοδος θα καταφέρει να χαράξει τη νέα Στρατηγική Αντίληψη της Συμμαχίας στο τρέχον περιβάλλον
αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου. 

Συζητούν:
Ινώ Αφεντούλη, Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας ΝΑΤΟ, Βρυξέλλες
Ιωάννης - Αλέξιος Ζέππος, Πρέσβης ε.τ./ Μέλος, Συμβουλευτική Επιτροπή, ΕΛΙΑΜΕΠ
Δημήτρης Κούρκουλας, τ. Υφυπουργός Εξωτερικών/ τ. Πρέσβης της ΕΕ/ Ειδικός Σύμβουλος, ΕΛΙΑΜΕΠ
Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού
Τη συζήτηση συντονίζει η Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook

Αφεντούλη Ινώ Εκτελεστική Διευθύντρια, Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Παντείου Πανεπιστημίου

Η Ινώ Αφεντούλη είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή και την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια διπλωματία και τη στρατηγική επικοινωνία. Υπηρέτησε επί δυο δεκαετίες (2002-2022) ως υπεύθυνη προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες. Με την ιδιότητα αυτή είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της εφαρμογής της επικοινωνιακής πολιτικής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις χώρες μέλη της νότιας πτέρυγας (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και στις χώρες εταίρους στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής της σταδιοδρομίας (1985-2001), έχει συνεργαστεί με έντυπα και οπτικοακουστικά ΜΜΕ (εφημερίδες Καθημερινή, Μεσημβρινή, Αυγή, Ρ/Σ 9.84 και ΣΚΑΙ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ελληνική έκδοση του Economist Intelligence Unit, το περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος).

Μεταξύ των δημοσιεύσεων της περιλαμβάνονται τα βιβλία:

  • Διαδρομές με τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, εκδ. Ποταμός, 2005.
  • Ποια Ευρώπη Θέλουμε, εκδ. Ι. Σιδερη, 1997.
  • Μάης ‘68, Είκοσι Χρόνια Μετά, εκδ. Οδυσσέας, 1988.

Επίσης, έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και συνεντεύξεων στα ΜΜΕ με τα οποία έχει συνεργαστεί ενώ έχει συμμετάσχει σε σειρά συνεδρίων και μεγάλων διοργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και την Πολιτική Επικοινωνία στα Πανεπιστήμια Paris I-Sorbonne και Paris II. Διετέλεσε γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση, ιδρυτικό μέλος του Ελληνο-Ισραηλινού Φόρουμ καθώς και του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ.

Για την προσφορά της στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, έχει τιμηθεί από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με το Βραβείο Καλλιγά (2001) και ήταν η Ελληνίδα υποψήφια για το βραβείο Γυναίκες της Ευρώπης (2000).

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Πρέσβης ε.τ. - Μέλος, Συμβουλευτική Επιτροπή, ΕΛΙΑΜΕΠ - Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία - πρώην Γ.Γ. υπουργείου Εξωτερικών

Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.

Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

Κούρκουλας Δημήτρης Επικεφαλής Προγράμματος Μεσογείου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) - τ. Υφυπουργός Εξωτερικών - τ. Πρέσβης της Ε.Ε.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1972-1977), με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και της Κολωνίας στο Διοικητικό και Οικονομικό Δίκαιο (1978-1981).

Από το 1981 είναι στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασχολείται με τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου της Ελληνίδας Επιτρόπου Β. Παπανδρέου, όπου χειρίστηκε θέματα εξωτερικής πολιτικής (1989-1993).

Το 1987 αποσπάστηκε από την Ε.Ε. στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επί Υπουργίας Θ. Πάγκαλου και ασχολήθηκε, υπό τον Γιάννο Κρανιδιώτη, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε και στην πολυετή θητεία του στις Βρυξέλλες διετέλεσε πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λίβανο (1997-2001), στην Σόφια, Βουλγαρία (2001 – 2006) και στο Σεράγεβο, Βοσνία (2006 – 2010).

Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών. Μέχρι την υπουργοποίησή του ήταν διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνος για την πολιτική και στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Ιστότοπος του Δημήτρη Κούρκουλα

Ντόκος Θάνος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας

Ο Θάνος Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Οκτώβριο του 1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και στο διάστημα 1998-99 ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και τη Διπλωματική Ακαδημία.

Λιναρδάτου Οντίν Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Οντίν Λιναρδάτου είναι δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σχετικές ομιλίες