Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, κρίσιμη προϋπόθεση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη: Εναρκτήριες ομιλίες

Κυριαζής Χάρης, Πικραμμένος Παναγιώτης, Κανελλόπουλος Νικόλας

25 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 27:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1100
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Δέσμη 90 παρεμβάσεων, θεσμικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα, που στοχεύουν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης σε τομείς που αφορούν στη λειτουργία και  ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας  ανέδειξε η θεματική μελέτη-έκθεση που εκπόνησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ. Η μελέτη παρουσιάστηκε σε ημερίδα διαβούλευσης του ΣΕΒ, με θέμα: «Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, κρίσιμη προϋπόθεση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η έκθεση, που αποτέλεσε προϊόν πολύμηνης έρευνας, καταγράφει με συστηματικό τρόπο τους παράγοντες που οδηγούν στις καθυστερήσεις του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αξιολογεί τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στις επιχειρήσεις και συγχρόνως προτείνει την εφαρμογή μιας κατάλληλης στρατηγικής και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού μεταρρύθμισης.

Εκ μέρους της Διοίκησης του ΣΕΒ τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Χάρης Κυριαζής, ο οποίος σημείωσε ότι «η σημερινή διαβούλευση αποτελεί ένα κρίσιμο κρίκο στην διαδικασία άσκησης πολιτικής, που πρέπει να συντελείται με τους σύγχρονους κανόνες καλής νομοθέτησης». Χαιρετισμούς στην έναρξη απηύθυναν ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, τ. Πρωθυπουργός, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Μάλιστα ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στην ανάγκη για αξιοκρατία στο δικαστικό κλάδο, για ουσιαστική συνεργασία δικαστικής, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και  κάλεσε την Πολιτεία να αξιοποιήσει την έκθεση συστήνοντας ειδικό μηχανισμό μεταρρύθμισης που θα υλοποιήσει όσα συμφωνηθούν μετά την διαβούλευση.

Ακολούθησε η παρουσίαση των γενικών διαπιστώσεων της θεματικής μελέτης για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, από εμπειρογνώμονες του Παρατηρητηρίου.  Όπως τονίστηκε σχετικά η στρατηγική για την επιτάχυνση της επίλυσης διοικητικών διαφορών και τελικά την αποσυμφόρηση της διοικητικής δικαιοσύνης, σε εύλογο χρονικό διάστημα, στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.  Βασικοί πυλώνες του σχεδίου είναι:

  • η σταδιακή βελτίωση της επίλυσης διαφορών από το δικαστικό σύστημα,
  • η δραστική ενίσχυση των δυνατοτήτων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και
  • η ελαχιστοποίηση της δημιουργίας διαφορών κατά τη συναλλαγή της επιχείρησης με τη δημόσια διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ανεδείχθησαν ως κύριες κατευθύνσεις η ταχεία εκκαθάριση ομοειδών εκκρεμών υποθέσεων, η ενίσχυση της δυναμικότητας και της τεχνικής ικανότητας των δικαστηρίων, η βελτίωση της λειτουργίας των δικαστηρίων και διαχείρισης των υποθέσεων –μέσω της εισαγωγής του θεσμού του διοικητικού διευθυντή στα δικαστήρια και την εφαρμογή συστήματος case flow management,  η απλοποίηση διατάξεων και ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών, η αξιολόγηση της απόδοσης των δικαστηρίων σε σχέση πάντα με την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

Επίσης, ως βασικές κατευθύνσεις στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας ανεδείχθησαν η σύσταση Επιτροπών Επίλυσης Διοικητικών Αμφισβητήσεων  ανεξαρτήτων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η δραστική διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διοικητικών διαφορών (διαιτησία, δικαστική μεσολάβηση, διαμεσολάβηση),  ο εξορθολογισμός και εξισορρόπηση της σχέσης μεταξύ διοίκησης και δικαστηρίων και τέλος η εφαρμογή των αρχών της καλής νομοθέτησης. 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με Στρογγυλό Τραπέζι που είχε ως κεντρικό θέμα την «αναζήτηση στρατηγικής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης: προκλήσεις για το κράτος δικαίου, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», το οποίο συντόνισε ο κ. Πικραμμένος και στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι του νομικού, κόσμου και ακαδημαϊκοί.   Εκπροσωπώντας στο Στρογγυλό Τραπέζι τις απόψεις της  επιχειρηματικότητας ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης είναι ένα σύνθετο και εθνικό πρόβλημα. Η άμεση λύση του, που είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά το αντίθετο, θα απογειώσει σταδιακά την εθνική οικονομία. Είναι βασική προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη».

Ακολούθησε ευρεία ανταλλαγή απόψεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρήσεων σε τρία θεματικά εργαστήρια που εξέτασαν τα θέματα της επίλυσης φορολογικών υποθέσεων και των διοικητικών διαφορών κατά την υλοποίηση δημόσιων συμβάσεων & δημόσιων έργων καθώς και της επιτάχυνσης των διαδικασιών πτώχευσης & εξυγίανσης επιχειρήσεων.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης κατέθεσαν τις σκέψεις τους ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπουργός κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας.
Στην παρέμβασή του ο κ. Φέσσας τόνισε ότι σήμερα, στο μεταίχμιο της εξόδου από την επώδυνη ύφεση, η ανάγκη για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους και ευρύτερα της δημόσιας διακυβέρνησης είναι προϋπόθεση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος δημόσιας διακυβέρνησης και υπογράμμισε ότι για τις επιχειρήσεις, η ταχύτητα επίλυσης των διοικητικών διαφορών και διεκπεραίωσης όλων των δικαστικών διαδικασιών που τις αφορούν (φορολογία, συμβάσεις, διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, πτώχευσης, εξυγίανσης) αποτελεί παράγοντα επιβίωσης. Υπογράμμισε ότι οι υπέρμετρες καθυστερήσεις τις επιβαρύνουν με δυσανάλογο διοικητικό κόστος και κόστος κεφαλαίου, καθυστερούν ή ματαιώνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και αποθαρρύνουν την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων από το εξωτερικό.  Ταυτόχρονα ανέδειξε τις κύριες κατευθύνσεις και τη βασική φιλοσοφία της έκθεσης για περιορισμό των υποθέσεων που εισάγονται στα δικαστήρια, την αναβάθμιση της διοικητικής τους ικανότητας και την καλύτερη διαλειτουργία δημόσιας διοίκησης και δικαστηρίων. Ο κ. Φέσσας διατύπωσε εμφατικά την πρόθεση του ΣΕΒ να στηρίζει τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, πάντα σε συνεργατικό πνεύμα, ως προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας

Στο Video αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εναρκτήριες ομιλίες της εκδήλωσης (Χάρης Κυριαζής, Νικόλας Κανελλόπουλος, παναγιώτης Πικραμμένος).

Κυριαζής Χάρης Αντιπρόεδρος, ΣΕΒ

Ο Χάρης Κυριαζής σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ και είναι κάτοχος ΜΒΑ από το INSEAD και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στη βιομηχανία (1982-1991), ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1992-1993), και ως σύμβουλος σε θέματα φορολογίας και διοίκησης επιχειρήσεων. Η διαδρομή του στον συμβουλευτικό κλάδο ξεκίνησε από την Arthur Andersen (1994-2000, ως επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος) και συνεχίστηκε μέχρι πρόσφατα ως partner στην Pricewaterhouse Coopers, όπου διετέλεσε επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος. Ο Χάρης Κυριαζής, τόσο από τη θέση του φορολογικού συμβούλου όσο και από την θέση του συμβούλου επιχειρήσεων, έχει συνεργαστεί με ευρύτατο φάσμα πελατών, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών και ξένων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, τραπεζών, μεγάλων ΔΕΚΟ και του ίδιου του Δημοσίου. Είναι σήμερα Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, με αντικείμενο τα φορολογικά, τα κοινωνικά και τα θέματα δημόσιας διοίκησης. Στο παρελθόν διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και Πρόεδρος ΣΕΣΜΑ.

Πικραμμένος Παναγιώτης πρώην πρωθυπουργός - Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. και τέως Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1963) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1968). Την τετραετία 1969-1973 δικηγόρησε στην Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα ναυτικού δικαίου, εργάσθηκε στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co στο Λονδίνο (1972), ενώ δυο χρόνια μετά πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II απ όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public (1974). Το 1976 διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής και το 1981 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου. Έχει διατελέσει μέλος δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Το 2007 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Ιούλιο του 2009 σε Πρόεδρο του ιδίου Δικαστηρίου. Διετέλεσε σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου (1991 - 1993) και μέλος της ΚΕΝΕ (1990-1991). Από τον Οκτώβριο του 2005 άσκησε, παραλλήλως με τα καθήκοντά του ως δικαστικού λειτουργού, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση μετά την προαγωγή του σε Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας.

Στις 16 Μαΐου 2012, ο Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου 2012 και το βράδυ της ίδιας μέρας ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο υπηρεσιακή κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στις 20 Ιουνίου αφού διενήργησε τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος αποχώρησε από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.

Κανελλόπουλος Νικόλας Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1990. Ιδρυτής της Δικηγορικής Εταιρείας με την επωνυμία «Νικόλας Κανελλόπουλος & Συνεργάτες», η οποία είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Δικηγορικών Εταιρειών «INTERNATIONAL JURISTS» (επί του παρόντος τελεί σε αναστολή δικηγορικού λειτουργήματος).

Ο Νικόλας Κανελλόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Ιούλιο του 2011. Επιπλέον είναι:

  • Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΤΑΜΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ)».
  • Πρόεδρος του Συμβουλίου Χαρίτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Επιβλέπων και συντονιστής των Νομοθετικών Ομάδων Εργασίας που συγκροτήθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την τροποποίηση της Αστικής, Ποινικής και Διοικητικής νομοθεσίας και συντάκτης των νομοθετικών διατάξεων που ενσωματώθηκαν στον νόμο 4055/2012 υπό τον τίτλο : «Δίκαιη Δίκη και Εύλογη Διάρκεια Αυτής».
  • Μέλος της Διυπουργικής Επιτροπής που συστήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για τη κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της φοροδιαφυγής για τα έτη 2012-2014.
    Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης Σχεδιασμού και Επίβλεψης Έργων Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΟΔΙΣΕΕ Δικαιοσύνης), έργα για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη (e- justice).
  • Επικεφαλής της Υπουργικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της δράσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Προγράμματος της Οικονομικής Αναπροσαρμογής για την Ελλάδα (α. Mνημόνιο- Πρόγραμμα Οικονομικής Υποστήριξης – Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality, β. Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (MEFP).
  • Επικεφαλής της Υπουργικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της δράσης της Τεχνικής Υποστήριξης στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Taskforce for Greece/ TFGR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνάρτηση με τις μνημονιακές απαιτήσεις και τα προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (NSRF 2007-2013.
  • Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) (Δεκέμβριος 2009 - Ιούλιος 2011), Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση της Κρίσης (2010-2011). Επίσης ήταν Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Special Olympics (2011).

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου (1984) και της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (1988). Συνέχισε τις σπουδές του στο Κοινοτικό Δίκαιο στο «Institut Européen des Hautes Etudes Internationales» στη Νίκαια της Γαλλίας (1985), όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο (Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, 1984-1986).

Κοινωνική Δραστηριότητα:

  • Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών (Σεπτέμβριος 2010 - Ιούλιος 2011)
    Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1999 - 2011).
  • Υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το 2008.
  • Εισηγητής του θεσμού της διαμεσολάβησης και μέλος της σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
  • Εισηγητής και Μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το προεδρικό διάταγμα 81/2005 (Δικηγορικές Εταιρίες).
  • Μέλος της επιτροπής του Δ.Σ.Α. για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
  • Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
  • Μέλος της Επιτροπής Κτηματολογίου του Δ.Σ.Α..
  • Μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ένωσης Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων (UBBA).
  • Μέλος του International Bar Association (I.B.A.).
  • Μέλος της Black Sea Countries Bars Association.
  • Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
  • Συνιδρυτής και Πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (1989 -1990).

Σχετικές ομιλίες

Προς αναζήτηση στρατηγικής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης: προκλήσεις για το κράτος δικαίου, τις επενδύσεις και την ανάπτυξης 77:13

Σεπ 25, 2014

Προς αναζήτηση στρατηγικής για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης: προκλήσεις για το κράτος δικαίου, τις επενδύσεις και την ανάπτυξης

Πικραμμένος Παναγιώτης Γράβαρης Ιωάννης Καλλιτσάντσης Αναστάσιος Κανελλόπουλος Νικόλας Μπάσης Βασίλειος Φορτσάκης Θεόδωρος

Γλώσσα: Ελληνική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Έναρξη: Ομιλίες του Πρωθυπουργού, του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και του Υπουργού Ανάπτυξης 73:09

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Έναρξη: Ομιλίες του Πρωθυπουργού, του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και του Υπουργού Ανάπτυξης

Σαμαράς Αντώνης Hahn Johannes Χατζηδάκης Κωστής Βιρβιδάκης Κυριάκος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 1η Θεματική Ενότητα (Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων - Δημόσια Διοίκηση) 66:41

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 1η Θεματική Ενότητα (Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων - Δημόσια Διοίκηση)

Φίρμπας Ιωάννης Κορπάκης Δημήτρης Φωτάκης Κώστας Τζαμαλούκας Κωνσταντίνος Τσακανίκας Άγγελος Μιχαηλίδης Γεώργιος Καρζής Φοίβος

Γλώσσα: Ελληνική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 2η Θεματική Ενότητα (Ανθρώπινο δυναμικό – Κοινωνική ενσωμάτωση) 59:04

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 2η Θεματική Ενότητα (Ανθρώπινο δυναμικό – Κοινωνική ενσωμάτωση)

Παπούλια Σταματία Καραντινός Δημήτρης Μουρίκη Αλίκη Μπαλούρδος Διονύσης Σούλης Σωτήρης Χρυσάκης Μανώλης Νώτης Νεκτάριος

Γλώσσα: Ελληνική