Λογιάδης Μίλτος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
10/12/2012
Διάρκεια
01:28:01
Εκδήλωση
Διαλέξεις στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"
Διοργάνωση
Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
κλασική μουσική, διεύθυνση ορχήστρας, μαέστρος
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής φιλοξένησε στην Αίθουσα Διδασκαλίας τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, τη διάλεξη του Μίλτου Λογιάδη, αρχιμουσικού και καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τίτλο «Η τέχνη της διεύθυνσης ορχήστρας».
Η θεματολογία της διάλεξης του Μίλτου Λογιάδη περιστράφηκε γύρω από την ιδιότητα του διευθυντή ορχήστρας, τόσο από την πρακτική σκοπιά του έργου του, όσο και μέσα από μια ιστορική θεώρηση του προφίλ του. Αναπτυχθηκαν τα γνωστικά πεδία τα οποία καλύπτει η μουσική εκπαίδευση ενός αρχιμουσικού και ο ρόλος που αυτός παίζει στην λειτουργία και την απόδοση της ορχήστρας και επιχειρήθηκε η σκιαγράφηση της ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητας που ο κάθε μαέστρος προσδίδει στην ερμηνεία της μουσικής, σύμφωνα με τις προσωπικές του αισθητικές καταβολές, αλλά και τον χαρακτήρα και το ταμπεραμέντο του.
Ο Λογιάδης, πέρα από την μετάδοση της πολύχρονης προσωπικής του εμπειρίας ως αρχιμουσικού, επεκτάθηκε και σε μια συζήτηση με το κοινό στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης εμπλουτισμένης με προβολή και σχολιασμό βιντεοσκοπήσεων, από παραστάσεις ορισμένων από τους σημαντικότερους μαέστρους του παρελθόντος.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διορίστηκε στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της χορωδίας των Μαδριγαλιστών, ενώ παράλληλα ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας και της ορχήστρας της καθολικής κοινότητας του πανεπιστημίου (KHG). Στη συνέχεια εργάστηκε ως μαέστρος για δύο χρόνια στην όπερα του Ulm.
Το 1992 επιστρέφει στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι για να διευθύνει την Ορχήστρα των Χρωμάτων στην οποία εργάζεται ως μόνιμος μαέστρος μέχρι σήμερα έχοντας στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μεγάλη δισκογραφία.
Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις έργων ελλήνων και ξένων συνθετών όπως την πρώτη πανελλήνια εκτέλεση της όπερας του Claude Debussy Πελλέας και Μελισσάνθη, τη Θάλασσα του Νίκου Σκαλκώτα, τους Πλανήτες του Gustav Holst, την Turangalila του Olivier Messiaen, τα Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, Atmosphères και Lontano του Gyorgy Ligeti, αφιέρωμα με έργα του Witold Lutoslawski καθώς και άλλα σημαντικά έργα του εικοστού αιώνα. Η δισκογραφία του συμπεριλαμβάνει έργα των Ν. Σκαλκώτα, Ιάνη Ξενάκη, Γ. Χρήστου, Π. Πετρίδη, Γ. Κωνσταντινίδη, Ν. Σκαλκώτα, M. Xατζιδάκι,Μ. Θεοδωράκη, Γ. Κουρουπού και άλλων ελλήνων και ξένων συνθετών.
Εκτός από την Ορχήστρα των Χρωμάτων έχει διευθύνει ορχήστρες όπως την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, την Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου, την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα κ.α.
Ηχογράφησε για λογαριασμό του Αθήνα 2004 το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών έργων που παρουσιάσθηκαν στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων με την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, και συμμετείχε στις τελετές διευθύνοντας τον Ολυμπιακό Ύμνο του Σπύρου Σαμάρα. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα της Διεύθυνσης Ορχήστρας