Σιδέρης Ανδρέας
Λάβδας Κώστας
Αρσένη Τζένη
Φενέκος Στέλιος
Ζαφειρόπουλος Λευτέρης
Καψάσκης Πέτρος
Παγώνης Χρήστος
Paxinos Melina
Βερδίνογλου Δημήτρης
Βάσιου Ελεάνα
Αναστάση Γεωργία
Πατρικίδου Νίνα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/01/2025
Διάρκεια
01:57:20
Εκδήλωση
Η τέχνη της πολιτιστικής διπλωματίας. Η ήπια ισχύς στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός, Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Πολιτιστική Διπλωματία, ήπια ισχύς, εξωτερική πολιτική, πολιτισμός, διακρατικές σχέσεις, θρησκεία
Την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Η Τέχνη της Πολιτιστικής Διπλωματίας», εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗ, του Διδάκτορα Πολιτιστικής Διπλωματίας κ. Πέτρου Δ. Καψάσκη, Προέδρου και Ιδρυτή του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Ομιλητές της εκδήλωσης:
Πρόλογος: Ανδρέας Σιδέρης, Εκδότης
Ομιλητές:
Κώστας Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ευγενία Αρσένη, Δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας, Σκηνοθέτης, Θεατρολόγος
Στέλιος Φενέκος, Αντιναύαρχος, Πρόεδρος Ιδρύματος Αλέξανδρος Παπαναστασίου
Guest Speaker: Λευτέρης Ζαφειρόπουλος, chef Νικητής Master Chef 2024
Επίλογος: Πέτρος Καψάσκης, Δρ. Πολιτιστικής Διπλωματίας, Πρόεδρος ΕΙΠΔ
Το βιβλίο «Η Τέχνη της Πολιτιστικής Διπλωματίας» αναδεικνύει τις θεμελιώδεις έννοιες και πρακτικές του πεδίου της Πολιτιστικής Διπλωματίας, προσφέροντας μια καινοτόμο προσέγγιση για την κατανόηση της διάχυσης της ισχύος στην εξωτερική πολιτική.
Το παρόν βιβλίο, θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της Πολιτιστικής Διπλωματίας και μελετά τις νέες πρακτικές που ανακύπτουν στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια επανατοποθέτησης της έννοιας του πολιτισμού μέσα στο γενικό θεωρητικό πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων.
Το βιβλίο, θέτει το θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίον διαχέεται η ισχύς στην άσκηση Πολιτιστικής Διπλωματίας. Καταγράφονται οι πρακτικές και τα εργαλεία με τα οποία ασκούν Πολιτιστική Διπλωματία τα πιο προηγμένα κράτη στον κόσμο, με σκοπό να εντοπιστούν μέσω της συγκριτικής ανάλυσης τα κενά στη λειτουργία, τη διαχείριση και τον σχεδιασμό της Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Η διεπιστημονική προσέγγιση που ακολουθείται για την ορθότερη κατανόηση του αντικειμένου, τοποθετεί την Πολιτιστική Διπλωματία σε ένα υπόβαθρο ανθρωπολογικό, αφ' ης στιγμής ο πολιτισμός προσδιορίζει την εν λόγω διπλωματία.
Στο πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η θρησκευτική διάσταση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Το στοιχείο της θρησκείας διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της κουλτούρας ενός λαού και εξετάζεται επισταμένως στο βιβλίο, ως προϊόν του ήδη διαμορφωμένου πολιτισμού ενός λαού, η οποία φανερώνει την εσωτερική οργάνωση ενός κράτους, αλλά και τους φόβους και τις προσδοκίες ενός λαού. Για τον λόγο αυτόν αναλύεται συγκριτικά το πνευματικό υπόβαθρο των πολιτισμών στη βάση το ιστορικοκοινωνικού τους πλαισίου και παρατίθενται τα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις που προκύπτουν από τις διαστάσεις της κουλτούρας, καθώς και από την επίδραση που ασκεί στην εξωτερική πολιτική των κρατών.
O Κωνσταντίνος Α. Λάβδας είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ομάδων Συμφερόντων στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών με Άριστα), στη London School of Economics and Political Science (MSc in Politics), στο Massachusetts Institute of Technology (MS in Political Science and Public Policy) και στο University of Manchester ως Norman Chester Fellow (PhD in Government). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης (2007-2009 και 2014-2016), Senior Research Fellow στη London School of Economics (2009), Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας, Επισκέπτης καθηγητής σε αμερικανικά και βρετανικά πανεπιστήμια, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα), τακτικό μέλος Δ.Σ. οργανισμών και ιδρυμάτων (π.χ. Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών) Μέλος του πρώτου Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Από τον Ιανουάριο 2017 είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Έκφρασης, του ιστορικού ομίλου που από το 1989 ενίσχυσε με πολλαπλές δραστηριότητες την κριτική διαμόρφωση και δημιουργική επεξεργασία της Ευρωπαϊκής Ιδέας στην Ελλάδα. κ.ά.
Συγγραφέας πλήθους βιβλίων, άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους (στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά) στα πεδία της ευρωπαϊκής πολιτικής, της συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης, των δημόσιων πολιτικών και της εφαρμοσμένης πολιτικής θεωρίας. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία και έχει συντονίσει, διευθύνει και συμμετάσχει σε πλήθος σημαντικών ευρωπαϊκών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Κριτής (referee) σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά πολιτικής επιστήμης και ευρωπαϊκών σπουδών, όπως Political Studies, Governance, Journal of European Integration, European Journal of Political Theory, West European Politics, Ethnic and Racial Studies κ.ά.
Σπούδασε Θεατρολογία και Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Φιλοσοφία και τη διδακτορική της διατριβή στην Αισθητική Φιλοσοφία, την Όπερα και την Αρχαία Τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, για επιστημονική έρευνα και Σκηνοθεσία Όπερας στο Τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και έκανε σπουδές Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη. Είναι υπότροφος πολλών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει κάνει σπουδές στα θεωρητικά της Μουσικής και στο πιάνο, έχει γράψει μουσική για το θέατρο και libretti για όπερες και έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει θεατρικά έργα στο Λονδίνο. Για την παράστασή της Mendelssohn’s Antigone, την οποία σκηνοθέτησε στο Royal Albert Hall για το BBC Proms, τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Antikenfestpiele στην Trier της Γερμανίας. Υπεύθυνη Συντονισμού και Δραματολογίου της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής από την αρχή της δημιουργίας της, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Θόδωρου Αντωνίου, συνεργάζεται ως σκηνοθέτις, δραματουργός και μεταφράστρια των παραστάσεων της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση ως σεναριογράφος και επιστημονική σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ καθώς και με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς ως σκηνοθέτις (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ινστιτούτο Γκαίτε, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Bios κ.α.). Στην Αμερική σκηνοθέτησε στην Όπερα του San Francisco την παράσταση και για την επέτειο των 50 χρόνων του San Francisco Opera Center και δύο χρόνια μετά την όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο στην Καλιφόρνια. Έχει διδάξει Σκηνοθεσία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θέατρο στο Hellenic American Univeristy, είχε αναλάβει τη Μελοδραματική του Ωδείου Αθηνών, το Θεατρικό και επίσης παρέδιδε σεμινάρια Μελοδραματικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Πανελληνίου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων.
Ο Πέτρος Καψάσκης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από τη Ζάκυνθο όπου η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο νησί περί τα 1534. Φοίτησε στο ιταλικό γυμνάσιο της Ρώμης «Βιτόριο Αλφιέρι» και συνέχισε το λύκειο στο διεθνούς φήμης ιταλικό Ινστιτούτο «Μαρία Μοντεσσόρι» της Ρώμης. Κατόπιν, εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε την πρακτική του στο Υπουργείο Εξωτερικών και τη Διπλωματική Ακαδημία.
Εν συνεχεία, αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Τμήμα της Γεωπολιτικής και Ασφάλειας του «Royal Holloway University of London» και ολοκλήρωσε την ίδια περίοδο την πρακτική του στο εμπορικό τμήμα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο Ευρωκοινοβούλιο, στο τμήμα DGCOM (department of Art). Τον Φεβρουάριο του 2017 ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του 2018 ίδρυσε τον θεσμό των Soft Power Awards (Βραβεία Ήπιας Ισχύος). Είναι Διδάκτωρ Πολιτιστικής Διπλωματίας. Ομιλεί Ιταλικά, Αγγλικά και Γαλλικά και έχει εργαστεί ως μεταφραστής, αρθρογράφος, σύμβουλος και επιστημονικός συνεργάτης σε εταιρείες, πολιτιστικούς οργανισμούς και ερευνητικά ινστιτούτα.