Πικραμμένος Παναγιώτης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
06/06/2015
Διάρκεια
05:00
Εκδήλωση
Η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά: Παρόν και μέλλον (ημερίδα)
Χώρος
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο "Γαία" (Αμφιθέατρο "Άγγελος Γουλανδρής)
Διοργάνωση
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Κατηγορία
Περιβάλλον
Ετικέτες
Θάλασσα, θαλάσσια απορρίμμάτα, θαλάσσια ρύπανση, θαλάσσιο περιβάλλον, θαλάσσια οικοσυστήματα, Μεσόγειος Θάλασσα
Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, αφιερωμένο στη μελέτη και προστασία της Ελληνικής Φύσης, ασχολείται με τα καίρια θέματα που αφορούν το αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον.
Η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά αντικείμενα απασχολεί έντονα την παγκόσμια κοινότητα, ως μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές απειλές του 21ου αιώνα. Tα πλαστικά είναι ανθεκτικά υλικά και η διάσπασή τους είναι εξαιρετικά αργή. Ορισμένα αντέχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον για δεκαετίες, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες χρόνια.
Το 2014 ομάδα ερευνητών υπολόγισε ότι περίπου 5,25 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που ζυγίζουν 268.940 τόνους επιπλέουν στις θάλασσες του κόσμου.
Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει τεράστια σημασία, καθώς η επιβάρυνση έχει άμεση επίπτωση στα οικοσυστήματα, στους οργανισμούς, αλλά και στη ζωή και την ευημερία του ανθρώπου. Η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι άμεση.
Για το σκοπό αυτό το Μουσείο δημιούργησε το Πρόγραμμα «Το Μήνυμα της Θάλασσας», σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ερευνητικό Πρόγραμμα PERSEUS (FP7), καθώς και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη MIO-ECSDE (MARLISCO) , την οργάνωση Plastic Pollution Coalition και το Drifters Project των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, ημερίδα με τίτλο «Η Θαλάσσια Ρύπανση από τα Πλαστικά: Παρόν και Μέλλον», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, στο Κέντρο ΓΑΙΑ.
Στην εισαγωγική ομιλία της ημερίδας, ο πρώην πρωθυπουργός, επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και τους στόχους της εκδήλωσης.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. και τέως Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1963) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1968). Την τετραετία 1969-1973 δικηγόρησε στην Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα ναυτικού δικαίου, εργάσθηκε στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co στο Λονδίνο (1972), ενώ δυο χρόνια μετά πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II απ όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public (1974). Το 1976 διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής και το 1981 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου. Έχει διατελέσει μέλος δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Το 2007 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Ιούλιο του 2009 σε Πρόεδρο του ιδίου Δικαστηρίου. Διετέλεσε σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου (1991 - 1993) και μέλος της ΚΕΝΕ (1990-1991). Από τον Οκτώβριο του 2005 άσκησε, παραλλήλως με τα καθήκοντά του ως δικαστικού λειτουργού, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση μετά την προαγωγή του σε Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας.
Στις 16 Μαΐου 2012, ο Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου 2012 και το βράδυ της ίδιας μέρας ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο υπηρεσιακή κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στις 20 Ιουνίου αφού διενήργησε τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος αποχώρησε από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.