Κουτσιλιέρης Μιχάλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
02/12/2019
Διάρκεια
00:56:03
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις των "Φίλων του Μουσείου Μπενάκη"
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη
Διοργάνωση
Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη
Κατηγορία
Ιατρική
Ετικέτες
σωματική άσκηση, θεραπευτική άσκηση, σύγχρονη ιατρική, τρόπος ζωής, κίνηση, πρόληψη ασθενειών, θεραπεία, χρόνια νόσος, υπηρεσίες υγείας, ασθενείς, Δημόσια Υγεία, κόστος της υγείας
Η ομιλία του Καθηγητή Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Κουτσιλιέρη με θέμα: «Η θεραπευτική άσκηση στη σύγχρονη ιατρική» πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019 στο Μουσείο Μπενάκη - Ελληνικού Πολιτισμού και διοργανώθηκε από τους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη. Ο Καθηγητής Κουτσιλιέρης ανέπτυξε πώς, η σύγχρονη ιατρική έχει ενσωματώσει τη σωματική άσκηση στις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας.
Η θεραπευτική άσκηση στη σύγχρονη ιατρική
Ποικίλοι ομοιοστατικοί μηχανισμοί εξυπηρετούν το φαινόμενο της ζωής, ενώ οι διάφορες παθήσεις οφείλονται σε διαταραχές αυτών των ομοιοστατικών μηχανισμών. Λάθη στην ορθή αλληλουχία του γενετικού υλικού καθορίζουν τη γενετική βάση διαφόρων νοσημάτων, ενώ επιγενετικοί παράγοντες του περιβάλλοντος επιδρούν στον τρόπο που η γενετική πληροφορία εκφράζεται. Έτσι, ο φαινότυπος του ανθρώπου καθορίζεται από τη γενετική πληροφορία (γονότυπο), αλλά ο τρόπος ζωής επιφέρει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται τελικά ο φαινότυπος. Βασικό χαρακτηριστικό του τρόπου ζωής μας που μπορεί να προκαλέσει επιγενετικές τροποποιήσεις στο γενετικό υλικό είναι η κίνηση. Η κίνηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής του ανθρώπου από την αρχή της ύπαρξης του. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος έχει μειώσει σημαντικά την καθημερινή σωματική του δραστηριότητα, με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού να μην επιδίδεται σε κανενός είδους συστηματική δραστηριότητα.
Η έλλειψη τακτικής σωματικής άσκησης εγγράφεται στο γενετικό υλικό του ανθρώπου ως επιγενετικός περιβαλλοντικός παράγοντας και οι τροποποιήσεις που προκαλεί ενδεχομένως να εξελιχθούν σε νέα νοσήματα. Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία και αναδεικνύονται διαρκώς περισσότερα, τα οποία υποστηρίζουν την ανάγκη ανάπτυξης στρατηγικών για την προώθηση της σωματικής άσκησης, τη συνταγογράφησή της και την παραπομπή ασθενών για σωματική άσκηση. Είμαστε πλέον σε θέση να μελετάμε τους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους η σωματική άσκηση επιδρά στα κύτταρα του σώματος, τεκμηριώνοντας και ερμηνεύοντας, όλο και περισσότερο, τον τρόπο με τον οποίο αυτή επιφέρει τις ευεργετικές της επιδράσεις, προληπτικά και θεραπευτικά, σε πλήθος ασθενειών.
Έτσι, η σωματική άσκηση, εκτός από την ιδιαίτερα σημαντική επίδρασή της στην πρόληψη ποικίλων παθήσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπευτική παρέμβαση σε πολλά χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, ο καρκίνος, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία, η νοητική έκπτωση, κ.α., με σκοπό να βελτιώσει την κλινική εικόνα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η σωματική άσκηση προτείνεται να αξιοποιηθεί όχι ως εναλλακτική θεραπεία για διάφορες νόσους, αλλά ως συμπληρωματική της κλασικής ιατρικής θεραπευτικής πρακτικής, με στόχο το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, η προαγωγή της σωματικής άσκησης ως συμπληρωματικής θεραπείας στοχεύει, μέσω διεθνώς δοκιμασμένων προσεγγίσεων και επιστημονικών δεδομένων, στην εισαγωγή της στο σύστημα υγείας και στην παραπομπή των ασθενών να συμμετέχουν, με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις, σε εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, τα οποία είναι τεκμηριωμένα για τα οφέλη τους.
Η καθιέρωση της σωματικής άσκησης ως συμπληρωματικής θεραπείας μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεργειών μεταξύ όλων των κλάδων των επιστημών υγείας, των θεσμών του συστήματος υγείας και της κοινωνίας, εδραιώνοντας μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία θα εστιάζεται στη συντονισμένη περίθαλψη ειδικών κλινικών πληθυσμών, με τελικό στόχο την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων πρόληψης και θεραπείας χρόνιων νόσων. Η ενοποίηση των συστημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας επιβάλλει την υιοθέτηση καινοτόμων πρωτοβουλιών προς όφελος των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στη μείωση του κόστους της υγείας για τους πολίτες.
Ημερομηνία γεννήσεως: 10 Ιουλίου, 1954
Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος με 4 παιδιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πτυχίο Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών (1980).
Μεταπτυχιακές σπουδές (1982-1987): Πανεπιστήμιο McGill, «Πρόγραμμα Κλινικών και Ερευνητικών Μεταπτυχιακών Σπουδών» στην Ενδοκρινολογία, Νοσοκομείο «ΒΑΣΣΙΛΙΣΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ» [McGILL UNIVERSITY] υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Γιώργου Τόλη (1982-83) και David Goltzman (1983-87).
Διδακτορική Διατριβή (1983-1987): υπό την επίβλεψη του Καθηγητή David Goltzman, Δ/ντού Τμήματος Φυσιολογίας, Πανεπιστημίου McGill.
ΑΔΕΙΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
1981: Άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος – Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
1982: Άδεια ασκήσεως κλινικής έρευνας (Medical College of Quebec (MCQ), Canada).
1991: Άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος – Κολέγιο των ιατρών του ΚΕΜΠΕΚ [Medical College of Quebec (MCQ), Canada (License number #91 164; Endocrinology.
1998: Αναγνώριση της εκπαίδευσης στο εξωτερικό για την απόκτηση της ειδικότητας Ενδοκρινολογίας στην Ελλάδα, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
2004 – 2006 : Διευθυντής Μορφολειτουργικού Τομέα
2004-: Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημίου Αθηνών
1997-2004: Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημίου Αθηνών
1997: Καθηγητής Φυσιολογίας & Ενδοκρινολογίας, Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Ιατρικής Σχολή, Πανεπιστημίου ΛΑΒΑΛ, ΚΕΜΠΕΚ, ΚΑΝΑΔΑ
1993-1997: Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας & Ενδοκρινολογίας, Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Ιατρικής Σχολή, Πανεπιστημίου ΛΑΒΑΛ, ΚΕΜΠΕΚ, ΚΑΝΑΔΑ ΛΑΒΑΛ, ΚΕΜΠΕΚ, ΚΑΝΑΔΑ (ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ 1993).
1988-1992: Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Φυσιολογίας της Αναπαραγωγής του Ανθρώπου, Τμήμα Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Πανεπιστήμιο ΛΑΒΑΛ, ΚΕΜΠΕΚ, ΚΑΝΑΔΑ.
1987-1988: Λέκτορας Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, Ιατρικής Σχολή, Πανεπιστήμιο ΣΕΡΜΠΡΟΥΚ, ΚΑΝΑΔΑ.
Μέλος Διεθνών Ιατρικών Εταιρειών
2002- American Diabetes Association (ADA)
2000- Society of Basic Urology Research (SBUR)
2000- Breast Cancer Coalition-EUROPA DONNA
1999- Metastasis Research Society (MRS)
1999- Molecular Medicine Society (MMS)
1998- World Endometriosis Society (ES)
1998- International Asociation of Medical Science Educators (IAMSE)
1997- Canadian University Alumni Association
1996- European Urological Association (EUA)
1996- American Urological Association (AUA)
1996-1998 Hellenic Medical Association of Quebec
1991- European Society of Human Reproduction & Embryology (ESHRE)
1988-1998 Club de Recherches Cliniques du Quebec
1985-1990 American Fertility Society (AFS)
1985- New York Academy of Science (NYAS)
American Society for Bone & Mineral Research
1982- Endocrine Society (USA)
1984-1988 Inter-American Society for Chemotherapy
Ιδιαίτερα Ενδιαφέροντα
Εφηρμοσμένη και Μοριακή Φυσιολογία, Μοριακή Ενδοκρινολογία, Ενδοκρινική Ογκολογία, Φυσιολογία Οστίτη Ιστού.