Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η θεσμική αναγέννηση

Κορομηλάς Γιώργος, Τσακυράκης Σταύρος, Τήνιος Πλάτων, Χριστόπουλος Λεωνίδας, Καμάρας Αντώνης, Διαμαντοπούλου Άννα

5 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 91:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1718
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το "Δίκτυο" για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη διοργάνωσε ημερίδα την Τετάρτη 5 Μαρτίου με θέμα τη δημιουργία και την εθνική συνδιαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, με τίτλο: Ο μίτος της ανασυγκρότησης. 

Στόχος της ημερίδας είναι να ιχνηλατηθούν τα απαραίτητα βήματα ανα-συγκρότησης της χώρας στους μείζονες τομείς της οικονομίας, της παραγωγής, του πολιτικού συστήματος και του χρέους, υπό το πρίσμα και την προϋπόθεση των απαραίτητων και αυτονόητων συναινέσεων.

Για το σκοπό αυτό κάθε ενότητα της ημερίδας καλείται κατ’ ουσίαν, να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα - που ορίζουν το πλαίσιο των παρεμβάσεων των ομιλητών - με γνώμονα την εξαγωγή υλοποιήσιμων και συναινετικών προτάσεων για κάθε θέμα.


Ενότητα 2η: Η θεσμική αναγέννηση

Η χώρα έχει ανάγκη από αυτονόητες αλλαγές στο επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών της. Το πολιτικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση, το ασφαλιστικό σύστημα είναι οι βασικοί τομείς όπου οι θεσμικές αλλαγές είναι κατά κοινή ομολογία αναγκαίες για την επανεκκίνηση και την ανάταση της χώρας. 

Πώς μπορούμε να χτίσουμε την απαραίτητη συναίνεση στους παραπάνω τομείς;

Ποιες είναι οι εκ των ων ουκ άνευ αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν και πώς θα δώσουν ώθηση στη χώρα;

Κορομηλάς Γιώργος Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ.)

Ο Γιώργος Α. Κορομηλάς είναι φοροτεχνικός και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων, συνεργαζόμενος σε επιτελικές θέσεις με διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, και εισηγητής με πολύ μεγάλη διδακτική εμπειρία σε Σεμινάρια Φορολογικού – Λογιστικού περιεχομένου με εξειδίκευση στη Φορολογία Εισοδήματος, το Φορολογικό Έλεγχο, τις Τεχνικές Επιχειρήσεις και το Ε.Γ.Λ.Σ. Παράλληλα από τον Ιανουάριο του 2009 διδάσκει θέματα φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και φορολογικού ελέγχου επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φορολογία και Ελεγκτική» του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης είναι συγγραφέας πολλών φορολογικών και λογιστικών βιβλίων και τακτικός συνεργάτης με άρθρα και μελέτες των περιοδικών «Λογιστική Prosvasis», και «Λογιστής» και των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος», «Real News», «Ημερησία», και «Καθημερινή».

Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., συμμετέχοντας μέχρι σήμερα, στην επιτροπή λογιστικών βιβλίων και σε πολλές επιτροπές και ομάδες εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών για την επεξεργασία φορολογικών νομοσχεδίων.

Το Blog του Γιώργου Κορομηλά

Τσακυράκης Σταύρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Ο Σταύρος Τσακυράκης γεννήθηκε στη Μήθυμνα Λέσβου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Είναι διδάκτωρ Νομικής και από το 1982 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχοντας σήμερα τη θέση του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου. Υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης στα πανεπιστήμια Harvard, Columbia και New York University όπου επιδόθηκε στην έρευνα και μελέτη των ατομικών δικαιωμάτων. Ως δικηγόρος έχει υποστηρίξει με επιτυχία πολλές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς επίσης και πολλές παρεμβάσεις του στον ημερήσιο Τύπο. Το άρθρο του, “Proportionality: an assault on human rights?”, στο International Journal of Constitutional Law (2009), έδωσε λαβή για επιστημονικό διάλογο από τις στήλες του περιοδικού. Εκτός από τα ατομικά δικαιώματα, τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν ζητήματα πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας.

Τήνιος Πλάτων Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ο Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1956 και σπούδασε Οικονομικά στο Καίμπριτζ (Μ.Α. 1978, Ph.D. 1984) και στην Οξφόρδη (Μ. Phil 1980) όπου και δίδαξε. Διετέλεσε Visiting Senior Fellow στο LSE το 2016. Έχει εργαστεί στα Υπουργεία Οικονομίας και Βιομηχανίας, καθώς και στην Εμπορική Τράπεζα. Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού από το 1996 ως το 2004. Μεταξύ 1999 και 2004 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε ο βασικός συντάκτης της Έκθεσης Σπράου για τις συντάξεις, των πρώτων δύο Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη (2001, 2003) και της Έκθεσης Στρατηγικής για τις Συντάξεις (2002). Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα στον χώρο των συντάξεων και της κοινωνικής προστασίας. Διδάσκει κοινωνικές ασφαλίσεις, οικονομική της ασφάλισης και γήρανση του πληθυσμού και οικονομία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στον χώρο των συντάξεων, της κοινωνικής πολιτικής και των οικονομικών επιπτώσεων της πληθυσμιακής γήρανσης. Συμμετείχε ήδη στις πρώτες συζητήσεις για την ίδρυση της Έρευνας για την Υγεία και Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (SHARE). Με το SHARE ασχολείται εξ αρχής ως Αναπληρωτής Συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας. Η έρευνά του είναι στα πεδία της φτώχειας, των άτυπων δικτύων συνοχής και κατοικίας όπως και στις διασυνδέσεις αυτών των θεμάτων με θέματα υγείας.

Χριστόπουλος Λεωνίδας Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, είναι Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού επί θεμάτων διοικητικής μεταρρύθμισης και δημοσιονομικής πολιτικής στα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από το 2016 έως το 2019, υπήρξε σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα Κράτους και Δημόσιας Διοίκησης.

Έχει υπάρξει ο συντονιστής σημαντικών μεταρρυθμιστικών έργων της δημόσιας διοίκησης, όπως η αναδιοργάνωση της κεντρικής ελληνικής διοίκησης (2014), η μείωση του διοικητικού φόρτου σε διάφορους τομείς πολιτικής (2014), το πρόγραμμα δημοσιονομικής διαχείρισης (2012 – 2014), αλλά και ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος (2019).

Είναι κάτοχος πτυχίου στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος είναι μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών και αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Μιλά αγγλικά και γερμανικά.

Καμάρας Αντώνης Πολιτικός Επιστήμονας

Ο Αντώνης Καμάρας αποφοίτησε από το Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ το 1983. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Connecticut College (ΒΑ) και πολιτική φιλοσοφία και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο LSE (M.Sc., M.Phil.). Επίσης έχει διατελέσει ερευνητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του LSE σε θέματα εταιρικής διεθνοποίησης και αστικής ανάπτυξης. Εργάστηκε στην Βουλγαρία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως τραπεζικό στέλεχος. Στην συνέχεια απασχολήθηκε ως σύμβουλος του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ιδίως σε θέματα διεθνής στρατηγικής. Ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του στην ΕΤΕ, στην Κωνσταντινούπολη, το 2006, όπου και συμμετείχε στην διαδικασία εξαγοράς της Finasbank από την ΕΤΕ. Διετέλεσε μέλος του Board of Trustees του Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ ως τον Ιανουάριο του 2011. Σήμερα είναι Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - πρώην Επιτροπος ΕΕ - πρώην Υπουργός

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Σχετικές ομιλίες