Hillman Nick
Law David
Öz Özlem
Αναγιωτός Ανδρέας
Γεωργακόπουλος Παναγιώτης
Van Cauter Kevin
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
20/03/2014
Διάρκεια
01:31:05
Εκδήλωση
Η Θεσσαλονίκη - Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης
Χώρος
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Διοργάνωση
Δήμος Θεσσαλονίκης
British Council
Δίκτυο Ναυαρίνο
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Δήμου Θεσσαλονίκης
Κατηγορία
Εκπαίδευση
Ετικέτες
Θεσσαλονίκη, τριτοβάθμια εκπαίδευση, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί Οργανισμοί
Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, Θεσσαλονίκη 2014, o Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Δίκτυο Ναυαρίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στον διεθνή χάρτη της εκπαίδευσης.
Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιάσει την ελληνική εμπειρία – με έμφαση στα επιτεύγματα της Θεσσαλονίκης – στη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης, να καταγράψει τα πρακτικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την έλευση ξένων φοιτητών και την περαιτέρω διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας και μετα-λυκειακής εκπαίδευσης, και να παρουσιάσει επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές από χώρες, όπως η Βρετανία, που έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης ξένων φοιτητών.
Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν ότι η Θεσσαλονίκη, παρά τις δυσκολίες και τα επί μέρους εμπόδια, έχει όλα τα συστατικά στοιχεία για να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης: τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, προνομιακή γεωγραφική θέση, κρίσιμη μάζα δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και ελκυστικό τρόπο ζωής.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια στρογγυλή τράπεζα, με τη συμμετοχή των:
· Γιάννη Μπουτάρη, Δημάρχου Θεσσαλονίκης
· Άννας Διαμαντοπούλου, Προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επιτρόπου ΕΕ & πρώην Υπουργού
· Γιάννη Μυλόπουλου, Πρύτανη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
· Κωνσταντίνου Τσοτσουμάνου, Αναπληρωτή Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων.
Το Blod ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση όλων των βιντεοσκοπημένων ομιλιών της εκδήλωσης.
Ο Nick Hillman είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Χάραξης Πολιτικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (HEPI) από τον Ιανουάριο του 2014. Η πρώτη του δημοσίευση στο Ινστιτούτο είχε τίτλο «Unfinished Business: Higher education legislation” και έγινε τον Φεβρουάριο του 2014. Προηγουμένως, είχε εργαστεί για τον David Willets, Υπουργό για την Εκπαίδευση και τα Πανεπιστήμια, ως Διευθυντής Γραφείου και Ειδικός Σύμβουλος από το 2007 έως το 2013. Ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2010 στο Cambridge, ερχόμενος δεύτερος σε ψήφους και διασφαλίζοντας την μετάβαση της περιοχής στο κόμμα των Συντηρητικών έπειτα από τα μέσα του 1970. Μένει μόνιμα στο Λονδίνο μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά. Έχει συγγράψει για μια πληθώρα think tanks και περιοδικών, με ποιο πρόσφατο ένα άρθρο για τα 50 χρόνια φοιτητικών δανείων στο Contemporary British History (http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13619462.2013.783418?mobileUi=0#.Usw2mnggG0c).
Ο David Law είναι από το 2008 αντιπρύτανης του Edge Hill University στην περιοχή του Liverpool, στη βορειοδυτική Αγγλία και υπεύθυνος για τους φοιτητές και για τις δημόσιες σχέσεις του Πανεπιστημίου. Εργάζεται, επίσης, ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιου, παράλληλα με τη συμβουλευτική του δραστηριότητα. Επίσης, είναι υπεύθυνος για το μοναδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που ασχολείται με τη διοίκηση στο τομέα της διεθνούς εκπαίδευσης (το οποίο γίνεται μέσα από το διαδίκτυο). Ο David ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως ιστορικός. Δίδαξε στα πανεπιστήμια της Γλασκώβης και του Keele, ενώ έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής στο Harvard, πριν ενταχθεί στα πανεπιστήμια του Hull και του Warwick ως υπεύθυνος για την εισαγωγή των φοιτητών. Στο Warwick ο David ηγήθηκε της προσπάθειας του πανεπιστημίου για τη διεθνοποίησή του. Έχει κάνει αρκετές παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, όπως για παράδειγμα στο “Going Global” του Βρετανικού Συμβουλίου. Έχει λάβει αρκετές θέσεις ευθύνης στο αντικείμενό του, όπως αναπληρωτής διευθυντής στο Quality Assurance Agency και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του UKCISA (UK Council on International Student Affairs). Το 2006 ο David έλαβε υποτροφία από το UK Leadership Foundation for Higher Education. Έχει χτίσει μια καριέρα που συνδυάζει τόσο ακαδημαϊκές όσο και διοικητικές θέσεις. Είναι συντάκτης σε ένα τετραμηνιαίο περιοδικό, το Perspectives – Policyand Practice in Higher Education. Είναι πάντα ενθουσιώδης στο να γνωρίζει νέους συγγραφείς.
Η Özlem Öz (Ph.D. London School of Economics and Political Science) είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης του Πανεπιστημίου Boğaziçi στην Κωνσταντινούπολη. Κατέχει τη θέση της Αναπληρώτριας Κοσμήτορος της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών και της Υπεύθυνης της Θερινής Σχολής του Πανεπιστημίου του Boğaziçi. Η Τουρκική Ακαδημία Επιστημών της απένειμε το βραβείο για την «Ενθάρρυνση των Κοινωνικών και των Ανθρωπιστικών Σπουδών» το 2005 και το βραβείο «Επιτυχημένου Νέου Επιστήμονα» το 2007. Η Özlem Öz διδάσκει σε προγράμματα σχετικά με την παγκοσμιοποίηση και τη θεωρία της οργάνωσης. Έχει γράψει σειρά άρθρων και τα βιβλίαThe Competitive Advantage of Nations: The Case of Turkey (Ashgate, 1999) και Clusters and Competitive Advantage: The Turkish Experience (Palgrave MacMillan, 2004). Αυτή τη στιγμή ασχολείται με την αστική ανάπλαση της Κωνσταντινούπολης και την οικονομική γεωγραφία της κινηματογραφικής βιομηχανίας της πόλης.
Ο Δρ. Ανδρέας Αναγιωτός είναι αντιπρύτανης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπεύθυνος για τον Οικονομικό Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη, και καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Έχει σπουδάσει Αεροναυπηγική στο Boston University ενώ συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό και σε διδακτορικό επίπεδο στο ίδιο αντικείμενο στο Georgia Institute of Technology. Έχει διδάξει στο University of Alabama στο Birmingham από το 1991 έως το 2007, όπου και υπήρξε διευθυντής στο εργαστήριο Biofluids and Echocardiography. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 δημοσιεύσεις και 60 παρουσιάσεις σε συνέδρια στο τομέα της Βιομηχανικής και της Μηχανολογίας.
Ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος είναι Associate Principal στο γραφείο της McKinsey & Company στην Αθήνα. Ξεκίνησε το 2006 και έχει εργαστεί στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τη Ρουμανία, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα. Εστιάζει σε έργα λειτουργικής βελτιστοποίησης και λειτουργίας δικτύων στον τηλεπικοινωνιακό και χρηματοπιστωτικό κλάδο και είναι εκ των επικεφαλής του ευρωπαϊκού «Networkt ransformations service line». Έχει επίσης εργαστεί σε έργα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είναι εκ των επικεφαλής της έρευνας «Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά» της McKinsey για την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας και ήταν μέλος της ομάδας της μελέτης «Education to Employment» της McKinsey. Είναι επίσης εκ των επικεφαλής των ομάδων στελέχωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης του γραφείου της Αθήνας.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων και Οικονομικές Σπουδές από το Erasmus School of Economics, Erasmus University Rotterdam, στην Ολλανδία.
Ο Kevin Van-Cauterείναι Σύμβουλος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Βρετανικό Συμβούλιο, με εξειδίκευση στους τομείς της Διασυνοριακής Εκπαίδευσης (TNE), της Διεθνοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της κινητικότητας των σπουδαστών. Ο Kevin ήταν υπεύθυνος για τον τομέα των συνεργασιών της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά το δεύτερο μέρος του προγράμματος «Prime Minister’s Initiative for International Education» και ήταν μέλος της κυβερνητικής e-learning task force στη Βρετανία για την περίοδο 2010-11. Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Kevin αρθρογραφεί σε θέματα σχετικά με τη διασυνοριακή εκπαίδευση και την κινητικότητα των σπουδαστών και συμμετάσχει σε συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη έρευνά του τιτλοφορείται the Shape of Things to Come 2: The evolution on Transnational Education, έχει θέμα την εξέλιξη της διασυνοριακής εκπαίδευσης και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2013.