Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Θεσσαλονίκη - Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης: Προοπτικές της διεθνοποίησης της εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη

Διαμαντοπούλου Άννα, Μπουτάρης Γιάννης, Μυλόπουλος Γιάννης, Τσοτσουμάνος Κωνσταντίνος, Καιρίδης Δημήτρης

20 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:03:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 977
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, Θεσσαλονίκη 2014, o Δήμος Θεσσαλονίκης, το Βρετανικό Συμβούλιο και το Δίκτυο Ναυαρίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους και διοργάνωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στον διεθνή χάρτη της εκπαίδευσης.

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιάσει την ελληνική εμπειρία – με έμφαση στα επιτεύγματα της Θεσσαλονίκης – στη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης, να καταγράψει τα πρακτικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την έλευση ξένων φοιτητών και την περαιτέρω διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας και μετα-λυκειακής εκπαίδευσης, και να παρουσιάσει επιτυχημένες διεθνείς πρακτικές από χώρες, όπως η Βρετανία, που έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης ξένων φοιτητών.

Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν ότι η Θεσσαλονίκη, παρά τις δυσκολίες και τα επί μέρους εμπόδια, έχει όλα τα συστατικά στοιχεία για να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης: τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, προνομιακή γεωγραφική θέση, κρίσιμη μάζα δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών και ελκυστικό τρόπο ζωής.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια στρογγυλή τράπεζα, με τη συμμετοχή των:

· Γιάννη Μπουτάρη, Δημάρχου Θεσσαλονίκης
· Άννας Διαμαντοπούλου, Προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επιτρόπου ΕΕ & πρώην Υπουργού
· Γιάννη Μυλόπουλου, Πρύτανη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
· Κωνσταντίνου Τσοτσουμάνου, Αναπληρωτή Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων.

Το Blod ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση όλων των βιντεοσκοπημένων ομιλιών της εκδήλωσης.

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - πρώην Επιτροπος ΕΕ - πρώην Υπουργός

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Μπουτάρης Γιάννης τ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 και υπήρξε ο 60ος Δήμαρχος της πόλης με την οποία συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του από τα μαθητικά του χρόνια. Ήταν πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος και άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1992) της «Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης» που πρωτοστάτησε στην αποτροπή του μπαζώματος της παλιάς παραλίας της πόλης. Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2002 με τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Τώρα” του Αγάπιου Σαχίνη. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το 2004, στην τελευταία, μη εκλόγιμη τιμητική θέση, μετά από πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Στις 7 Ιουλίου 2005 δημιούργησε τη δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, με το ψηφοδέλτιο της οποίας εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2006. Τον Μάρτιο του 2009 μαζί με τον Στέφανο Μάνο εμφανίστηκε ως ιδρυτικό μέλος του βραχύβιου κόμματος «Δράση», ενώ τον Οκτώβριο του 2010 υπήρξε ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε διακριθεί ως Ενεργός Πολίτης. Ήταν πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος (1992) της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρκτούρος», που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής. Ήταν επίσης πρόεδρος της επιτροπής «Φύση 2000» και μέλος της διοίκησης του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», όπως και ιδρυτικό μέλος και μέλος της διοίκησης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2003 του αποδίδεται η διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς ακτινοβολίας περιοδικό “ΤΙΜΕ” για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και ήταν ο πρώτος οινοποιός που υλοποίησε τον στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα κρασιά ονομασίας προέλευσης. Τιμώντας τη μνήμη των γονέων του δημιούργησε το ομώνυμο ίδρυμα για τη μελέτη και την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού και χρηματοδότησε συνέδρια και εκδηλώσεις. Τιμήθηκε ως «οινοποιός της χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.

Μυλόπουλος Γιάννης Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
O Γιάννης Μυλόπουλος είναι πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Γεννήθηκε το 1958 στη Θεσσαλονίκη. Το 1982 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το 1987 απέκτησε το Διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο Τμήμα. Τα έτη 1994-1995 πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στη Σχολή Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του York, στον Καναδά. Το 1990 εκλέγεται Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το 2003 λαμβάνει τη θέση του Καθηγητή. Διδάσκει τα μαθήματα Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Υδραυλικά Έργα: Αρδεύσεις και Διευθετήσεις Υδατορευμάτων, Υπόγεια Υδραυλική και Υδρολογία και Περιβαλλοντική Πολιτική στην Ε.Ε. του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και τα μαθήματα Αποτίμηση και Διαχείριση του Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Διαχείριση Υδατικών Πόρων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη» του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Από το 1994 έως το 2007 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού μεταξύ των οποίων τα York Unniversity, Stevens Institute of Technology, University of South Carolina, Mc Gill University. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 100 εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στις περιοχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, της Βιώσιμης Υδατικής Πολιτικής και της Αειφόρου Ανάπτυξης για το Περιβάλλον. Τέλος, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 εφαρμοσμένα ερευνητικά έργα με ελληνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Τσοτσουμάνος Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων & Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICBS
Ο Κωνσταντίνος Τσοτσουμάνος γεννήθηκε στο Άνω Μητρούσι Σερρών, σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως καθηγητής φυσικής στα φροντιστήρια «Παιδεία» το 1967 η οποία διήρκεσε μέχρι το 1979. Το 1977 ίδρυσε το Κολλέγιο Επιχειρησιακών Σπουδών ICBS Θεσσαλονίκης, το οποίο και αναπτύχθηκε σε Αθήνα και Λάρισα και τα οποία συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο του Winchester και του Kingston της Μ. Βρετανίας σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα επιχειρησιακών σπουδών. Σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στα τρία Κολλέγια και είναι αναπληρωτής Πρόεδρος της Ενώσεως Κολλεγίων Ελλάδος. Παράλληλα με τις δραστηριότητες του στο χώρο της εκπαίδευσης ασχολήθηκε και με το αθλητισμό και ειδικότερα με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης ως εκπρόσωπος του ΕΣΑΚΕ στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης από το 2003 έως το 2005. Από το 2006 έως και το 2009 ήταν εκπρόσωπος των ομάδων της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης στον ΕΣΑΚΕ.
Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Σχετικές ομιλίες