Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η θρασεία λογοκλόπος - The Brazen Plagiarist: Εκδήλωση προς τιμήν της Κικής Δημουλά

Δημουλά Κική, Ιγγλέση-Μαργέλου Σεσίλ, Ευσταθιάδης Γιάννης, Διδασκάλου Κατερίνα, Ψάλτη Μαρίνα

29 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 132:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3285

Ζωή-Θάνατος. Παρουσία-Απουσία. H παρουσία της απουσίας. Το σταδιακό ή αιφνίδιο πέρασμα από το ον στο μη-ον και πάλι στο ον, από το κενό στην ενσάρκωσή του, από την εκθεμελίωση στην αναδόμηση της γλώσσας, με υλικά τον χρόνο, τη μνήμη, τον έρωτα, τη θλίψη, το πένθος, την ειρωνεία, τον αυτοσαρκασμό. Έννοιες πάνω στις οποίες ισορροπεί η στοχαστική, αλλά τόσο “χειροπιαστή”, ποιητική γραφή της Κικής Δημουλά, όπως ο σχοινοβάτης στο τεντωμένο σκοινί. Σ’ αυτή την «αλχημίστρια του λόγου», όπως την αποκαλεί η μεταφράστριά της, Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, την οποία επιμελήθηκε και συντόνισε ο λογοτέχνης Γιάννης Ευσταθιάδης. 

Πρόκειται για μια βραδιά προς τιμήν της κορυφαίας Ελληνίδας ποιήτριας, με αφορμή την έκδοση ανθολογίας ποιημάτων της, με τίτλο The Brazen Plagiarist (Η θρασεία λογοκλόπος) από την Margellos World Republic of Letters (MWRL) του Yale University Press, σε αγγλική μετάφραση της Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου και της Αμερικανίδας ποιήτριας Rika Lesser (Ρίκα Λέσερ). 

Στην εκδήλωση, η Κική Δημουλά μιλάει για την περιπετειώδη μετανάστευση της ποίησής της στην αγγλική γλώσσα – για τις αγωνίες και τις απολαβές της. Ποιήματα της απαγγέλουν οι ηθοποιοί Κατερίνα Διδασκάλου (αγγλικά) και Μαρίνα Ψάλτη (ελληνικά). Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: «Φωτογραφία 1948» και «Διαζευκτικόν Η΄» (Το λίγο του κόσμου, 1971), «Εκρηκτικό πόρισμα» (Ήχος απομακρύνσεων, 2001), «Η θρασεία λογοκλόπος» και «Υπέρβαση» (Τα εύρετρα, 2010). Άλλα ποιήματα ακούγονται μελοποιημένα από τον Νίκο Ξυδάκη («Μελαγχολία», Έρεβος, 1956) και τον Τάσο Ρωσόπουλο (το πρώτο μέρος από το «Δύο μικρά ποιήματα για ένα αίνιγμα και ένα δρόμο», Επί τα ίχνη, 1963). Προβάλλονται επίσης πιανιστικοί αυτοσχεδιασμοί και σχόλια του Χρήστου Παπαγεωργίου πάνω σε στίχους της Κικής Δημουλά. 

Για τη MWRL, την Παγκόσμια Πολιτεία Γραμμάτων του Ντόρη και της Σεσίλ Μαργέλλου (αφιερωμένης στην έκδοση σημαντικών έργων της παγκόσμιας και ελληνικής λογοτεχνίας στην αγγλική γλώσσα), μιλούν ο διευθυντής του Yale University Press, John Donatich (Τζον Ντόνατιτς), η Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου και ο Γιάννης Ευσταθιάδης. 

Το βιβλίο με τον υπαινικτικό τίτλο The Brazen Plagiarist (Η θρασεία Λογοκλόπος), δανεισμένο από το ομώνυμο ποίημα της τελευταίας συλλογής της ποιήτριας (Τα εύρετρα, 2010), είναι προϊόν τρίχρονης και επίπονης μεταφραστικής δουλειάς, και η έκδοσή του φιλοδοξεί να  συμβάλει στην παγκόσμια αναγνώριση και βράβευση του κορυφαίου έργου της Κικής Δημουλά. Το βιβλίο, που στάθηκε αφορμή για την πρόσφατη φιλοξενία της στο πρωτοσέλιδο της International Herald Tribune με ένα εγκωμιαστικό άρθρο τιτλοφορούμενο «Το σκοτεινό όραμα της Ελληνίδας ποιήτριας» και αναδημοσιευμένο στους New York Times, προλογίζεται από την ίδια και συνοδεύεται από μεταφραστικό σημείωμα της Ρίκα Λέσερ, καθώς και από εκτενή εισαγωγή, χρονολόγιο και βιβλιογραφία δια χειρός Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου. Το εξώφυλλο του τόμου κοσμείται από έργο του Βλάση Κανιάρη.

Δημουλά Κική Ποιήτρια - Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Ποίησης

Η ποιήτρια Κική Δημουλά (1931-2020) γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και έζησε. Σύζυγος του μαθηματικού και σημαντικού ποιητή Άθου Δημουλά (1921-1985), απέκτησε μαζί του δύο παιδιά. Εργάστηκε, επί 25 χρόνια, ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρώτη της ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1952 με τον τίτλο Ποιήματα και με το πατρικό της όνομα, Κική Ράδου. Ακολούθησαν οι συλλογές: Έρεβος (1956), Ερήμην (1958), Επί τα ίχνη (1963), Το λίγο του κόσμου (1971), Το τελευταίο σώμα μου (1981), Χαίρε ποτέ (1988), Η εφηβεία της λήθης (1994), Ενός λεπτού μαζί (1998), Ήχος απομακρύνσεων (2001), Εκτός σχεδίου (2004), Χλόη θερμοκηπίου (2005), Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως (2007). Τιμήθηκε το 1972 με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης. Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Στις 13 Μαρτίου 2010 της απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του ποιητικού και του πεζού έργου της. Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα πολωνικά, τα βουλγαρικά, τα γερμανικά και τα σουηδικά.

Ιγγλέση-Μαργέλου Σεσίλ Ερευνήτρια, Μεταφράστρια, Κριτικός

Η Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου είναι ερευνήτρια, μεταφράστρια και κριτικός. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, κοινωνιολογία, αρχαία ελληνική και γαλλική φιλολογία και έχει ειδικευτεί στη γαλλική λογοτεχνία του 16ου αιώνα. Διετέλεσε μέλος των Μονίμων Ελληνικών Αντιπροσωπειών στον ΟΟΣΑ (Παρίσι) και στον ΟΗΕ (Γενεύη), ως εκπρόσωπος στον Διεθνή Οργανισμό Ενεργείας και στην UNCTAD, αντιστοίχως. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά (Σελίν, Κολέτ, Ντριέ Λα Ροσέλ, Ρ. Κενώ, Α. Μπερμάν, Ζιρωντού, Μολιέρο κ.ά.), από τα αρχαία ελληνικά (Πλάτωνα, Συμπόσιο) και προς τα αγγλικά (Κική Δημουλά). Κριτικές και κείμενά της φιλοξενούνται στο «Βήμα των βιβλίων» και σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά.

Ευσταθιάδης Γιάννης Συγγραφέας

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στη Νομική Αθηνών. Υπήρξε αρθρογράφος και columnist στον περιοδικό Τύπο και έχει εκδώσει δυο τόμους με άρθρα και χρονογραφήματα. Με το ψευδώνυμο Απίκιος έγραψε συστηματικά για τη γαστρονομία, επικεντρωνόμενος κυρίως στην πνευματικότητα και κοινωνικότητα της τροφής. Μεταξύ 1999 και 2005 έγραφε στη στήλη Αντιστίξεις της «Καθημερινής της Κυριακής», μικρά δοκίμια για τη μουσική.

Επιλογή από τις «Αντιστίξεις» παρουσιάστηκε από το Γ΄ Πρόγραμμα, σε δική του παραγωγή και μουσική επιμέλεια, την Άνοιξη του 2007. Έχει συνεργαστεί επίσης με το Γ΄ Πρόγραμμα με τις εκπομπές «Πρόβα Ορχήστρας» (2004-2005) και «Η νήσος των θησαυρών» (2007-). Το 2006 παρουσίασε την «Πρόβα Ορχήστρας» (29 επεισόδια) στην ΕΤ1, στα πλαίσια της εκπομπής «Hotel Τρίτων». Κείμενά του έχουν ανθολογηθεί στο βιβλίο «Έκθεση-Θεματικοί Κύκλοι» της Γ΄ Λυκείου και στο βιβλίο «Νεοελληνική γλώσσα» της Α΄ Γυμνασίου.

Διδασκάλου Κατερίνα Ηθοποιός

Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα και η κλίση της προς το θέατρο είχε φανεί από μικρή ηλικία. Αποφοίτησε της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου και συνέχισε τις σπουδές της στην Νέα Υόρκη, ενώ παρέλαβε και το πτυχίο της από την φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχει παίξει σε αρκετά σήριαλ στην τηλεόραση αλλά και σε ταινίες και θεατρικά έργα. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο κόρες. Υπήρξε Πρωθιέρεια το 1984 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, τότε που δεν έγινε καμιά τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τους Έλληνες για την εμπορευματοποίηση της ιερής φλόγας και το 1988 για την διοργάνωση της Σεούλ. Από το 1990 εργάζεται ως ηθοποιός. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις στην Αμερική και την Ελλάδα.

Ψάλτη Μαρίνα Ηθοποιός

Η Μαρίνα Ψάλτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην κατεύθυνση της Ζωγραφικής και της Σκηνογραφίας, αλλά και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Δίδαξε ζωγραφική στα Εκπαιδευτήρια "Ο Πλάτων" για τέσσερα χρόνια. Από το 1991 εργάζεται ως ηθοποιός, ενώ παράλληλα εικονογραφεί βιβλία κυρίως για παιδιά.

Σχετικές ομιλίες

«Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» - Μια εκδήλωση της "Εταιρείας Συγγραφέων", αφιερωμένη στη μνήμη των εκλιπόντων ποιητών 00:51:48

Οκτ 12, 2020

«Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» - Μια εκδήλωση της "Εταιρείας Συγγραφέων", αφιερωμένη στη μνήμη των εκλιπόντων ποιητών

Χουζούρη Έλενα Χουλιάρας Γιώργος Δουλαβέρα Νάντια Μηλιώτης Παναγιώτης Κουλούρη Μαρία Μαργαρίτη Ειρήνη Σιώζιου Δανάη Μάρβιν Παυλίνα Τανάγρη Μελίνα Μαυρίδου Ευαγγελία

Γλώσσα: Ελληνική