Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα του 20ού αιώνα

Βλάχος Άγγελος, Τσάρτας Πάρις

26 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 118:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1647
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Βλάχος Άγγελος
Τσάρτας Πάρις

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
26/10/2016

Διάρκεια
118:29

Εκδήλωση
Κύκλος ανοιχτών μαθημάτων «Ιστορίες του 20ου αιώνα»

Χώρος
Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

Διοργάνωση
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Κατηγορία
Ιστορία, Οικονομία

Ετικέτες
τουρισμός, τουριστική ανάπτυξη, περιήγηση

Το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ολοκλήρωσε  τον φετινό επιτυχημένο κύκλο Ανοικτών Μαθημάτων Ιστορίας του 20ού αιώνα για το ευρύ κοινό, με μία ακόμη θεματική που αφορά στην τουριστική ανάπτυξη και με ομιλητές τον Διδάκτορα Ιστορίας Άγγελο Βλάχο και τον καθηγητη τουριστικής ανάπτυξης Πάρι Τσάρτα.

Ο τουρισμός, βασισμένος στο πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα και το εύκρατο κλίμα, προβλήθηκε πολλές φορές, στο πλαίσιο της  μεταπολεμικής ανασυγκρότησης, ως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας που θα εξασφάλιζε, συμπληρωματικά ή και εναλλακτικά της γεωργίας, την ποθούμενη ανάπτυξη.

Το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, βασικός χώρος έρευνας της οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα, επιχειρεί να προσελκύσει διαφορετικές ομάδες κοινού και να ευαισθητοποιήσει σε θέματα μνήμης, ταυτότητας και αξιοποίησης αρχειακών πηγών στην ιστορία, ώστε να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ιστορικής κουλτούρας. Στο πλαίσιο αυτό, ιστορικοί της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής κοινότητας προσφέρουν ανοικτά μαθήματα ιστορίας για τον γνωστό και συνάμα άγνωστο 20ό αιώνα.

Στις έξι μηνιαίες συναντήσεις της πρώτης περιόδου εξετάστηκαν η διεθνής θέση της Ελλάδας, διαχρονικά φαινόμενα και τομές στους θεσμούς και την κοινωνία της χώρας, η πολιτική ζωή της και η βιομηχανική ανάπτυξη που επιδιώχθηκε στην Ελλάδα στη διαδρομή του 20ού αιώνα αλλά και η ελληνική ιστοριογραφία για την περίοδο αυτή.

Βλάχος Άγγελος Διδάκτωρ Ιστορίας

Εργάστηκε ως επιτελικό στέλεχος στο χώρο της τουριστικής αγοράς (σε tour operators στο εξωτερικό) και στη συνέχεια στο Υπουργείο Τουρισμού (σύμβουλος σε θέματα τουριστικής πολιτικής) και στον ΕΟΤ (διευθυντής στo γραφείo Κίνας). Η πρόσφατη διδακτορική διατριβή του, Τουριστική Ανάπτυξη και Δημόσιες Πολιτικές στη Σύγχρονη Ελλάδα (1914-1950): η ανάδυση ενός νεοτερικού φαινομένου, εκπονημένη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χαρτογραφεί την πορεία του ελληνικού τουρισμού ως κεντρικού πολιτικο-οικονομικού εγχειρήματος στη νεότερη Ελλάδα.

Τσάρτας Πάρις Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ο Δρ. Πάρις Α. Τσάρτας είναι Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (2001-2003 και 2007-2009), μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2000-2003 και 2005-2010), Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού» (2002-2009) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Διδάσκει μαθήματα Τουρισμού στο προπτυχιακό τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού». Διετέλεσε Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας ΔΤΕ 51 και Διδάσκων (ΣΕΠ) στο Μεταπτυχιακό του Τουρισμού του ΕΑΠ (2000-2010). Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (2007-σήμερα) και έχει διδάξει στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (2004-2008). Είναι ενεργό μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 1996 και του Συλλόγου Διδασκόντων από το 1997.

Ο Δρ. Τσάρτας έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Φιλοξενίας και Διοίκησης Τουρισμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Λεμεσού, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1995-1997), στο ΑΤΕΙ Αθηνών (1996-1999) καθώς και σε Οργανισμούς που συνδέονται με τον Τουρισμό (ΕΟΤ, ΞΕΕ, HAPCO, HATTA, ΕΕΤΑΑ, ΣΕΤΕ κ.ά., από το 1995 έως σήμερα).  Υπήρξε Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) κατά την περίοδο 1985-1999, μέλος του ΔΣ του ΕΚΚΕ (1997-1999) και από το 1988 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας Τουρισμού.

Είναι επίσης ενεργό μέλος επιστημονικών σωματείων και συλλόγων, κριτής και σύμβουλος σύνταξης σε επιστημονικά περιοδικά του τουρισμού, καθώς και εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού TOURISMOS - An International Multidisciplinary Journal of Tourism.  Έχει σημαντικό ερευνητικό και μελετητικό έργο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελέτες και επιστημονικά άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αρθρογραφία και τα βιβλία που έχει γράψει άπτονται πολλών πεδίων του Τουρισμού και της Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως η Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, η Τουριστική Εκπαίδευση, ο Τουριστικός Σχεδιασμός και οι Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού.

Σχετικές ομιλίες