Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο: 1η εκδήλωση

Λαμπρινουδάκης Βασίλειος, Λάζος Χρήστος, Μπένος Σταύρος

29 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:22:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1009
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Τη διαχρονική πολιτισμική ταυτότητα της Αττικής επιχειρεί να αναδείξει ο νέος κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα–Αθήνα–Λαύριο», ο οποίος παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μegaron Plus με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και περιλαμβάνει τέσσερις διαλέξεις (Ιανουάριος-Ιούνιος 2019), στις οποίες συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.

Στην πρώτη εκδήλωση, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, μίλησαν ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Χρήστος Λάζος, νομικός και συγγραφέας, που παρουσίασαν αντίστοιχα τις εισηγήσεις «Ελευσίς – Αθήναι – Λαυρεωτική: Τριλογία και κατά την αρχαιότητα» και «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα –Λαύριο. Μια νέα ματιά». Προλόγισε ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος ανέλαβε επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

«Ελευσίς – Αθήναι – Λαυρεωτική: Τριλογία και κατά την αρχαιότητα»
«Η αρχαία εποχή προσφέρεται ιδιαίτερα για την ανάδειξη της δυναμικής του αττικού τοπίου, των κατοίκων του και του πολιτισμού τους, γιατί τότε η Αττική αποτελούσε ένα αυτόνομο κράτος με μεγαλύτερη συνοχή από αυτή που έχει μέσα στις σημερινές πολιτειακές δομές.
Οι κομβικές για την ιστορία της αρχαίας Αθήνας σχέσεις της πόλης με τους ιδιαίτερα σημαντικούς τότε δήμους της Ελευσίνας και της Λαυρεωτικής στα δύο άκρα της Αττικής μπορούν να αποτελέσουν τον καμβά για την ανάδειξη της διαχρονικής πολιτισμικής ταυτότητας της σύγχρονης Αθήνας και της Αττικής.» Β.Κ.Λ.

«Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα –Λαύριο. Μια νέα ματιά»
«“Η Τριλογία των Αθηνών” είναι μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση και ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν που έχει στόχο να ανανεώσει το πολιτιστικό–τουριστικό ενδιαφέρον για την Αθήνα και να τη μετατρέψει σε αυτόνομο προορισμό. Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Θορικού (Λαυρίου) σε συνδυασμό με τα κύρια μνημεία και μουσεία της Αθήνας (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αγορά, Πνύκα, Διονυσιακό θέατρο, στοά Ευμένους, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο) αποτελούν μια ενότητα που αναδεικνύει τις βασικές πτυχές της αρχαίας Αθήνας: η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση, τα μνημεία της Αθήνας την πολιτική, δημοκρατική, πολιτιστική διάσταση, και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της αθηναϊκής δημοκρατίας. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τον κεντρικό αφηγηματικό ιστό ο οποίος στηρίζει την πρόταση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με αντικείμενο την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση.» Χ.Λ.

Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres των Παρισίων και της Akademie der Wissenschaften της Βιέννης. Μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ΔΙΑΖΩΜΑ και Επικεφαλής της Επιστημονικής ομάδας του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Θεάτρων. Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων στη Νάξο, την Επίδαυρο και την Παλαιομάνινα. Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο αναφέρεται στην αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, τη θεωρία της αρχαιολογίας, καθώς και την Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της ελληνικής αρχαιολογίας διεθνώς.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του ΥΠΠΟ (από το 1984). Μέλος της Academia Europea και ισόβιο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, όπως επίσης τακτικό μέλος του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1989, 1993-1995, 2003-2005), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟ (1998-2007), μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1981-2005) και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006-2012). Είναι συνεκδότης του περιοδικού Αρχαιογνωσία, τόμων επιστημονικών συνεδρίων, τιμητικών επιστημονικών τόμων και Διεθνών Εγκυκλοπαιδικών Λεξικών (όπως του Lexikon Iconograpicum Mythologiae Classicae).

Λάζος Χρήστος Συγγραφέας, Μεταφραστής

Ο Χρήστος Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 (Σορβόννη).

Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Υπηρεσίες Νέας Γενιάς και Αθλητισμού), ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων και Ελεύθερου Χρόνου των Νέων (1982-1986), στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1986-1988) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1991-1999) ως στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης ΧΧΙΙ "Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Νεότητα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (υπεύθυνος για τα προγράμματα Socrates και Comenius). Δίδαξε φιλοσοφία της τέχνης, μεταξύ 1998-1999, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2000-2004). Στο πλαίσιο της θητείας του, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου της παρουσίας της Ελλάδας, ως τιμώμενης χώρας, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 και εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες, όπως η ίδρυση του Ε.ΚΕ.ΜΕ.Λ. (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης - Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου), η ενσωμάτωση της βάσης δεδομένων της εταιρείας "Βιβλιονέτ ΑΕ" στις υπηρεσίες του ΕΚΕΒΙ, η διοργάνωση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και η εφαρμογή Προγράμματος Ενίσχυσης των Εκδόσεων στις Επιστήμες του Ανθρώπου. Το 2003, εξελέγη στη θέση του Γραμματέα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), όπου εργάστηκε από το 2004 έως το 2007.

Είναι Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, υπεύθυνος της σειράς «Αρχαία θέατρα» (2008-2016).

Έχει γράψει τα βιβλία «Μεταξύ» (Άγρα, 1988), «Τόποι και νόστος. Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου» (Εστία, 2018) και «Το χέρι της Κλεοπάτρας» (Γαβριηλίδης, υπό έκδοση). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα (από τα γαλλικά: «Παρασκευάς ή στις Μονές του Ειρηνικού» του Μισέλ Τουρνιέ, Εκδ. Εξάντας, 1986, «Πλάτωνος φαρμακεία» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1990, «Η τελευταία λέξη του ρατσισμού» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1992 και από τα γερμανικά: «Του κανενός το ρόδο» του Πάουλ Τσέλαν, Εκδ. Άγρα, 1995). Έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια για θέματα πολιτισμού, γλώσσας και λογοτεχνίας και έχει συμμετάσχει, με εισαγωγές ή κείμενά του, σε εκδόσεις τέχνης.

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Σχετικές ομιλίες

9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη – 2ο μέρος 01:40:03

Απρ 22, 2023

9η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη – 2ο μέρος

Μπένος Σταύρος Μαρμαρινός Μιχαήλ Γκρέβε Τόμας Παπανικόλας Παναγιώτης Παπαδοπούλου Ιωάννα Σπυριδάκη Μαρίνα Λέφας Γιάννης Γιαννακοπούλου Λυδία Καλογεράκος Άγγελος Μαρτίνου Μαρίνα Αντωνακόπουλος Ροδιανός Raynolds Will Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Τσολάκη Άρτεμις Κουτσιανάς Νίκος Λιανού Εύα Δεσύπρη Αθηνά Ιμιρζιάδης Νίκος Σοφικίτου Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική