Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο: 2η εκδήλωση

Βαλαβάνης Πάνος, Βατόπουλος Νίκος, Μπένος Σταύρος

28 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:39:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 684
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

«ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης»
Πάνος Βαλαβάνης, Ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

«Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα»
Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος, συγγραφέας και μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Συνεχίζεται, τον Φεβρουάριο, ο νέος κύκλος ομιλιών «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα–Αθήνα–Λαύριο» (Ιανουάριος-Ιούνιος 2019) του Μegaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Στη δεύτερη διάλεξη, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, ο Πάνος Βαλαβάνης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος ανέδειξαν με τον δικό τους τρόπο τον τεράστιο πλούτο των αρχαίων αλλά και νεότερων μνημείων της πόλης της Αθήνας, αποτυπώνοντας τη διαχρονική πολιτιστική σημασία μιας μικρής σε έκταση αλλά ταυτόχρονα σπουδαίας πόλης. Συγκεκριμένα, ο Πάνος Βαλαβάνης μίλησε για «Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης», ενώ ο Νίκος Βατόπουλος εστίασε το ενδιαφέρον του στην «Υπεραξία της Αθήνας» ως «μεσογειακής πρωτεύουσας».

Προλόγισε ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος είχε αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

«ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης»
«Η ενασχόληση με την ιστορία και την αρχαιολογία της αρχαίας Αθήνας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρόλος της στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού και εν γένει του δυτικού πολιτισμού υπήρξε ηγετικός. Γυρνώντας πίσω στο χρόνο για να αναζητήσουμε την αφετηρία πολλών καταξιωμένων και ευρύτατα διαδεδομένων θεσμών αλλά και δραστηριοτήτων του σήμερα, οδηγούμαστε στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Αθήνα των κλασικών χρόνων. Μια εποχή κατά την οποία τα μυαλά των ανθρώπων συνέλαβαν, και τα χέρια τους υλοποίησαν ιδέες και πράγματα που ακόμα και σήμερα, ύστερα από 25 αιώνες, παραμένουν τα σπουδαιότερα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονότα ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας.» Π.Β.

«Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα»
«Η Αθήνα είναι μια πόλη με τεράστιες αλλά αναξιοποίητες δυνατότητες. Ως πόλη με πολλές στρώσεις ιστορίας, η νεότερη Αθήνα έχει ανάγκη νέου αυτοπροσδιορισμού. Τα πολλά ίχνη του 19ου και 20ού αιώνα και οι προκλήσεις του 21ου συνηγορούν σε μια εξαρχής ανάγνωση της πόλης που θα δίνει έμφαση τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στις συνοικίες της πρωτεύουσας.» Ν.Β.

Βαλαβάνης Πάνος Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Πάνος Βαλαβάνης είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάστηκε από το 1980. Σπούδασε κλασική αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Würzburg της Γερμανίας καθώς και σε πολλές ανασκαφές κοντά σε σπουδαίους δασκάλους. Το συγγραφικό του έργο, αποτελούμενο από 14 βιβλία και πάνω από 60 άρθρα, αναφέρεται στην αρχαία ελληνική κεραμική και εικονογραφία, στην αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της Αθήνας, στην αρχαία τεχνολογία, στα πανελλήνια ιερά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και στις σχέσεις του αθλητισμού και της λατρείας με την πολιτική. Τελευταία ασχολείται με τους αρχαίους ελληνικούς ιπποδρόμους και τους ιππικούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.

Βατόπουλος Νίκος Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συγγραφέας. Αρθρογραφεί από το 1988 και ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Από το 2007 έως το 2014 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος για το ημερήσιο και το σαββατιάτικο φύλλο. Έκτοτε, αρθρογραφεί με ελεύθερη θεματολογία. Το 1999 εργάστηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Το 2011 ίδρυσε την ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», η οποία αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη.

Έχει ειδίκευση σε θέματα νεώτερης αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το 2014 παρουσίασε επιλογή από αθηναϊκές φωτογραφίες του σε ατομική έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» στην γκαλερί «ena». Έχει επίσης οργανώσει και παρουσιάσει την θεματική έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (2014).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (2001 και 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα («Facing Athens»), «Περπατώντας στην Αθήνα» (2018) και «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (2019). Έχει δώσει ομιλίες με θέμα πτυχές της ιστορίας της Αθήνας. Είναι μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό εκδόσεων και περιοδικών.

Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Gina Bachauer- Νικολάου Δούμπα/ Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς.

Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Arts σε European Studies (1985) από το Πανεπιστήμιο του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο).

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Σχετικές ομιλίες