Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η τυποποίηση στη διακίνηση των πρώτων υλών: Μαρτυρίες από αρχαία ναυάγια

Μιχαηλίδου Άννα

23 Ιανουαρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:52:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 281
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η παρουσίαση επικεντρώνεται στο ναυάγιο του Uluburun που βρέθηκε το 1984 κοντά στις ακτές της Μ. Ασίας, σχεδόν απέναντι από το Καστελλόριζο. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί το προϊστορικό ναυάγιο με το πλουσιότερο φορτίο. Με την παρουσίαση του ναυαγίου, ο στόχος της ομιλίας είναι να αναζητηθεί ο παράγοντας της τυποποίησης για την παραγωγή, μεταφορά και διάθεση πολύτιμων - για το εμπόριο της εποχής - πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις αρχαιομετρικές έρευνες που γίνονται από τότε όσον αφορά στη σύσταση και προέλευση του υλικού.

Μιχαηλίδου Άννα Αρχαιολόγος - Οµότιµη Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρο Ελληνικής και Ρωµαϊκής Αρχαιότητος, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Η Άννα Μιχαηλίδου είναι αρχαιολόγος και Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από όπου πήρε και το διδακτορικό της δίπλωμα στην προϊστορική αρχαιολογία.

Δάσκαλός της ήταν ο Μανόλης Ανδρόνικος. Εργάστηκε δίπλα του ως  Πανεπιστημιακή βοηθός στα πρώτα πέντε έτη της σταδιοδρομίας της.

Από το 1976 μετέχει στην ανασκαφική ομάδα του Ακρωτηρίου Θήρας ως συνεργάτης του καθηγητή  Χρίστου Ντούμα, και έχει αναλάβει τη δημοσίευση των μεταλλίνων ευρημάτων, συνεργαζόμενη με θετικούς επιστήμονες από το Δημόκριτο.

Ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από το 1984, συνεχίζει και σήμερα να προσφέρει ως ομότιμη στα προγράμματα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία πάνω σε ποικίλα θέματα, όπως είναι:
Η Μινωική αρχιτεκτονική, οι πρώιμες γραφές του Αιγαίου, η προϊστορική μεταλλοτεχνία, η προϊστορική μετρολογία και κυρίως η προ-νομισματική οικονομία.

Η διατριβή της «Ακρωτήρι Θήρας, Η μελέτη των ορόφων στα κτίρια του οικισμού», εκδόθηκε στη σειρά δημοσιευμάτων της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών το 2001.

Γνωστά στο διεθνές επιστημονικό κοινό είναι τα βιβλία: “Manufacture and Measurement” (2001)  και  “Weight and Value in Pre-coinage Societies” (2008). Αμφότερα εκδόθηκαν στη σειρά «ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Είναι μέλος της Επιτροπής Ερευνών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, και οργανώνει εκεί ένα αγγλόφωνο θερινό σχολείο όπου διαπρεπείς επιστήμονες - κατά προτίμηση Έλληνες - διδάσκουν θέματα της Αρχαίας Τεχνολογίας. Είναι Μέλος ΔΣ της Εταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒΥΤ).

Σχετικές ομιλίες