von Eickstedt Klaus-Valtin
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
01/02/2016
Διάρκεια
58:15
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Χώρος
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αμφιθέατρο)
Διοργάνωση
Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
αρχαία Ελλάδα, αρχαίες ελληνικές πόλεις, αρχαία υδραγωγεία, τεχνικά έργα ύδρευσης, σήραγγες, δεξαμενές, πηγάδια
«Η ύδρευση αρχαίων πόλεων της Ελλάδας» είναι το θέμα της ομιλίας του αρχαιολόγου Klaus-Valtin von Eickstedt (Κλάους-Βάλτιν φον Άικστετ), διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 στο Aμφιθέατρο του Eθνικού Aρχαιολογικού Mουσείου.
Στην ομιλία του ο γερμανός αρχαιολόγος, που μίλησε στα ελληνικά, παρουσίασε αρχικά, σχετικές αρχαίες εγκαταστάσεις και τεχνικά έργα (υπόγειες σήραγγες, δεξαμενές, πηγάδια και κρήνες) σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Δήλος, Σάμος, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Αττική). Στη συνέχεια παρουσίασε διάφορα σχετικά ευρήματα στην Αθήνα και τον Πειραιά, με στόχο να γίνει κατανοητό με ποιον τρόπο αντιμετωπίστηκε ήδη στα κλασικά χρόνια το πρόβλημα της ανεπάρκειας ή και έλλειψης νερού σε μεγάλες πόλεις σαν την Αθήνα και τον Πειραιά.
Τη διάλεξη διοργάνωσε η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο Klaus-Valtin von Eickstedt (Κλάους-Βάλτιν φον Άικστετ) γεννήθηκε το 1954 στη Γοττίγγη (Göttingen) της Γερμανίας. Σπούδασε νομική και αρχαιολογία, αρχικά στο πανεπιστήμιο της Γοττίγγης, και έπειτα, μόνο αρχαιολογία, στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Η διδακτορική του διατριβή, στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το 1989, είχε θέμα την τοπογραφία του αρχαίου Πειραιά. Από το 1990 έως το 1995, εργάστηκε στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας ως προϊστάμενος του φωτογραφικού αρχείου. Από το 1995, δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας (φωτογράφος) στην Ελλάδα, με επίκεντρο την επιστημονική φωτογραφία στο χώρο της αρχαιολογίας και της ιστορίας.