Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Υπεραγωγιμότητα ως φυσικό φαινόμενο και οι εφαρμογές της

Πίσσας Μιχάλης

9 Ιουλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 878
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Πίσσας Μιχάλης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
09/07/2015

Διάρκεια
45:00

Εκδήλωση
50ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Φυσική

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2015, υπεραγωγιμότητα, υπεραγωγοί, μαγνητικό πεδίο

Η υπεραγωγιμότητα είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με μεγάλο ακαδημαϊκό και τεχνολογικό ενδιαφέρον, το οποίο συνεχώς προκαλεί το υφιστάμενο επίπεδο των γνώσεών μας. Υπεραγωγοί ονομάζονται τα υλικά που όταν ψυχθούν κάτω από μία συγκεκριμένη θερμοκρασία (χαρακτηριστική του υλικού), η ηλεκτρική αντίστασή τους μηδενίζεται (ιδιότητα του ιδανικού αγωγού). Επιπρόσθετα, αν η ψύξη τους έχει γίνει παρουσία μικρού μαγνητικού πεδίου, το μαγνητικό πεδίο αποβάλλεται από το εσωτερικό τους (ιδιότητα του ιδανικού διαμαγνητικού υλικού). Οι υπεραγωγοί χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, με αντιπροσωπευτικότερα παραδείγματα τους υπεραγώγιμους μαγνήτες, τους αισθητήρες υπεραγώγιμης κβαντικής συμβολής (SQUID), και τη μαγνητική αιώρηση. Οι υπεραγωγοί, ανάλογα με τη συμπεριφορά τους σε μεγάλα μαγνητικά πεδία, χωρίζονται σε υπεραγωγούς πρώτου και δευτέρου είδους. Μεγάλο πρακτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υπεραγωγοί δευτέρου είδους, λόγω της ικανότητάς τους να διαρρέονται από μεγάλες πυκνότητες ρεύματος χωρίς απώλειες. Σ’ αυτή τη διάλεξη θα περιγραφεί με απλό τρόπο το φαινόμενο της υπεραγωγιμότητας και οι κυριότερες εφαρμογές των υπεραγωγών. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν οι τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Υπεραγώγιμων υλικών του Ινστιτούτου Νανοπεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Τέλος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει πειραματικά τη δυνατότητα ενός υπεραγωγού να αιωρείται πάνω από έναν μόνιμο μαγνήτη και ενός βαγονιού τρένου να αιωρείται πάνω σε μαγνητισμένες ράγες (μαγνητικά αιωρούμενο τρένο).

Πίσσας Μιχάλης Μεταλλειολόγος Μηχανικός - Ερευνητής Α', Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

O Μιχάλης Πίσσας είναι Ερευνητής Α’ του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και υπεύθυνος του έργου υπεραγωγών και μαγνητικών οξειδίων. Είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος στην Υπεραγωγιμότητα από το ΕΜΠ (1992) και πτυχιούχος Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός Μεταλλειολόγος του EMΠ (1987). Ήταν Ερευνητής Α΄ του Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος από το 2005. Προηγουμένως, ήταν Ερευνητής Β΄ (1998-2004) και Ερευνητής Γ΄ (1995-1997) στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών, Επισκέπτης ερευνητής στο Centre de Recherches sur les Tres Basses Temperatures, CNRS, στη Grenoble της Γαλλίας (1-7-1996 - 31-7-1997) και Συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών (1993-1995).

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Υπεύθυνος για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την υπεραγωγιμότητα τους μαγγανίτες και τα οξείδια των στοιχείων μεταπτώσεως.

Υπεύθυνος του εργαστηρίου για τη μέτρηση μαγνητικών και φυσικών ιδιοτήτων υλικών.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: Από το 2006 διδάσκει το μεταπτυχιακό μάθημα του Κλασικού Ηλεκτρομαγνητισμού για το διατμηματικό μεταπτυχιακό «Φυσική και τεχνολογικές εφαρμογές» του ΕΜΠ. Έχει καθοδηγήσει 5 πτυχιακές διπλωματικές, 5 μεταπτυχιακές διπλωματικές και 4 διδακτορικά.

Έχει 171 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, 1895 ετεροαναφορές και , h-factor 26.

Σχετικές ομιλίες