Βαλσαμίδης Πασχάλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/05/2021
Διάρκεια
00:34:41
Εκδήλωση
Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης, 2η Θεματική Ενότητα: Λόγιοι της Πόλης
Χώρος
"Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη - Σισμανόγλειο Μέγαρο"
Διοργάνωση
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη
Κατηγορία
Θρησκεία
Ετικέτες
Σισμανόγλειο μέγαρο, τόποι, πρόσωπα, Κωνσταντινούπολη, ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, Βασίλειος Σταυρίδης, βυζαντινές σπουδές, εκδόσεις, Κωνσταντινιάδα, Πατριάρχης Κωνστάντιος Α΄
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής, διοργανώνει κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.
Υπεύθυνοι για τον ακαδημαϊκό συντονισμό του κύκλου διαλέξεων είναι η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Σισμανογλείου Μεγάρου Ευαγγελία Αχλάδη και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής Σάββας Τσιλένης.
Οι ομιλίες του κύκλου “Τόποι και πρόσωπα της Πόλης” θα προσφέρουν την ευκαιρία στο ελληνόφωνο κοινό να γνωρίσει πτυχές από την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης. Οι ομιλητές και ομιλήτριες θα παρουσιάσουν τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, τα ευαγή ιδρύματά τους (σχολεία, σύλλογοι), τα ιστορικά μνημεία και τις εκκλησίες τους καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες της κωνσταντινουπολίτικης ρωμιοσύνης.
Ο Πασχάλης Βαλσαμίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Διδάχτηκε τα εγκύκλια γράμματα στην Αστική Σχολή Θεραπείων, στο Ζωγράφειο και στο Λυκειακό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος. Ασχολείται με τους Ελληνορθοδόξους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας. Επίσης με την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την ιστορία και εκπαίδευση των Τούρκων της Μακεδονίας (19ος αιώνας-1924), καθώς και με την τουρκική γλώσσα και λογοτεχνία. Δημοσίευσε αρκετά βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά και διεθνή περιοδικά, σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, σε τιμητικούς τόμους, στον τύπο και στο διαδίκτυο. Συμμετείχε με εισηγήσεις σε επιστημονικά και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στην Τουρκία.