Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η ζωή μετά το έμφραγμα

Λαμπαδιάρη Βάια, Πατσουράκος Φώτης, Μιχαηλίδης Ιεροκλής, Καλαϊτζή Καλλιόπη, Κοντοάγγελος Κωνσταντίνος, Τούτουζας Κωνσταντίνος

23 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:29:29 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 385

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ!
ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας πραγματοποίησε ένα Webinar με τίτλο: "Η ζωή μετά το έμφραγμα"

Συμμετείχαν οι:

Βάια Λαμπαδιάρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογίας - Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη, ΕΚΠΑ
Φώτης Πατσουράκος, Καρδιολόγος Αρχίατρος ε.α., Πρόεδρος ΕΕΚΕ και ΠΟΣΚΕ, Α' Αντιπρόεδρος ΙΣΑ
Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ηθοποιός
Τη συζήτηση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ

Συμπεράσματα:
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ: είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να μειωθούν, αν και όσο αυτό είναι δυνατόν για κάθε ξεχωριστή περίπτωση, οι πιθανότητες να ξανασυμβεί κάποιο ανάλογο επεισόδιο. Ο 1ος μήνας μετά το επεισόδιο είναι ο μήνας της απαραίτητης αποκατάστασης.

1 ΣΤΟΥΣ 5 ΑΣΘΕΝΕΙΣ που έχει υποστεί έμφραγμα, σύμφωνα με τα στατιστικά, διατρέχει κίνδυνο και για νέο επεισόδιο στα επόμενα 3 χρόνια, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η συνέπεια του ασθενή στις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών.

Η ΑΣΚΗΣΗ που συστήνεται στον ασθενή μετά τον 1ο μήνα από το επεισόδιο και αφού έχει γίνει αποκατάσταση, συνήθως είναι αερόβια: περπάτημα ή ποδήλατο με ταυτόχρονο έλεγχο των καρδιακών τυχόν αρρυθμιών από τους γιατρούς. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ & ΒΑΡΗ, με μεγάλη προσοχή και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης ασθενή και τις οδηγίες των θεράποντων ιατρών.

ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ συστήνεται συνήθως 3 μήνες μετά το επεισόδιο και προτείνονται τα οργανωμένα κολυμβητήρια που διαθέτουν θερμαινόμενες πισίνες, ναυαγοσώστη και απινιδωτή. Το κολύμπι στην ανοιχτή θάλασσα και ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες είναι προτιμότερο να αποφεύγεται.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: δεν υπάρχει γενικός κανόνας που να ισχύει για όλους τους ασθενείς, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μία γενική συμβουλή είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι στο φαγητό και σημαντικός περιορισμός της κατανάλωσης τυποποιημένων, δηλαδή συσκευασμένων, τροφίμων γιατί περιέχουν πολύ αλάτι.

ΠΡΩΙΜΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: είναι πολύ σημαντικός παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για μία γυναίκα με διαβήτη κυήσεως, με κληρονομικότητα από την οικογένειά της, μία γυναίκα που καπνίζει υπερβολικά, που έχει κεντρική παχυσαρκία. Η προσοχή με σωστή διατροφή ή και φάρμακα αν χρειαστεί πρέπει να ξεκινά ήδη από την προ-κλιμακτηριακή περίοδο και να συνεχίζεται έντονα και τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, πάντα με τις οδηγίες των ειδικών για κάθε περίπτωση.

ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ: είναι ένας παράγοντας κινδύνου, που θα πρέπει να ελεγχθεί μετά τον τοκετό, με τις κατάλληλες εξετάσεις ελέγχου, σύμφωνα με τη σύσταση των ειδικών ιατρών και τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ & ΟΔΗΓΗΣΗ: δεν υπάρχουν γενικευμένοι κανόνες που να ισχύουν για το σύνολο των ασθενών, ωστόσο συστήνεται να υπάρχει αποχή κατά τον 1ο μήνα μετά το έμφραγμα, μήνας που γίνεται η αποκατάσταση και οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι.

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ (Life Style): Αφορά στις αλλαγές του τρόπου ζωής που μπορεί να αποτελέσουν τη βασική θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων, πάντα σε συνεννόηση κα με τη συνεργασία των θεράποντων γιατρών του ασθενή, για τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ληφθεί ή τυχόν άλλες επεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν. Η πρόληψη, αλλά και η θεραπεία που βασίζονται στον τρόπο ζωής, στις συνήθειες και στις συμπεριφορές μας (διακοπή καπνίσματος, ελάττωση ή διακοπή της χρήσης αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα, μαζί με τη διαχείριση του άγχους και των διαπροσωπικών σχέσεων) μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πρόληψη και τη θεραπεία νοσημάτων.

ΑΓΧΟΣ: μερικές φορές είναι φυσιολογικό και απαραίτητο συναίσθημα, το παθολογικό άγχος όμως μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σήμα για έμφραγμα. Η διαχείριση του και η υποστήριξη του ασθενή από τους επαγγελματίες υγείας και το οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον του, είναι σημαντικά για τη στήριξη του ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα, ώστε να επιστρέψει ευκολότερα στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής του. *ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ. Πέρα από το μηχανικό, δηλαδή το βιολογικό κομμάτι που χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση και κατάλληλη διαχείριση, η ψυχική υγεία του ασθενή που έχει υποστεί έμφραγμα είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί με την ίδια σημασία στη φροντίδα της.

ΤΙΜΗ LDL (ΚΑΚΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ) ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ: η τιμή της LDL (κακής χοληστερόλης) -που είναι ιατρικά επιθυμητή- για την υγεία του ασθενή, μετά από ένα επεισόδιο εμφράγματος, ορίζεται αυστηρά κάτω από 55mg/dL.

Λαμπαδιάρη Βάια MD, PhD Ενδοκρινολόγος-Παθολόγος, Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογιας-Σακχαρωδη Διαβητη, ΕΚΠΑ

Η Δρ Βάια Λαμπαδιάρη είναι Αναπλ.Καθηγήτρια Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη, Ενδοκρινολόγος, στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Μονάδα Έρευνας και Διαβητολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”.

Εξειδικεύεται εκτός από το Σακχαρώδη Διαβήτη, σε νοσήματα μεταβολισμού και παχυσαρκίας, καρδιομεταβολικές διαταραχές, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στις διαταραχές των λιπιδίων και του λιπώδους ιστού (λιποδυστροφίες).

Ιστότοπος της Βάιας Λαμπαδιάρη

Πατσουράκος Φώτης Καρδιολόγος - αρχίατρος ε.α - πρόεδρος ΕΕΚΕ & ΠΟΣΚΕ - Α' αντιπρόεδρος ΙΣΑ

Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης το 1979. Παράλληλα το ίδιο έτος Απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής (Σ.Σ.Α.Σ.) με τον βαθμό του Ανθυπίατρου.
Λήψη ειδικότητας Καρδιολογίας 1983-1987 στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο).
Επιμελητής και Δ/ντής Εργαστηρίου Υπερήχων της Καρδιολογικής Κλινικής του 401 ΓΣΝΑ 1987-1988
Διευθυντής Καρδιολογικής 216 ΚΙΧΝΕ 1988-1990.
Υποδιευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του 401 ΓΣΝΑ από το 1990-1993.
Αρχίατρος ε.α. από το 1993.
Μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ομάδας εργασίας Υπερηχοκαρδιογραφίας.
Επιστημονικός και Διοικητικός Δ/ντης του Ιδιωτικού Πολυιατρείου Ηλιούπολης "HealthExpert" που στεγάζεται στην Χαρ.Τρικούπη 12 Ηλιούπολη.
Δ/ντης Ιατρικών Υπηρεσιών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2004 και Special Olympics 2011, στο ΟΑΚΑ και Τομέα Αντισφαίρισης.
Διαχειριστής και μέτοχος της «Φυσικής Αποκατάστασης Ηλιούπολης» στην Χαρ.Τρικούπη 12 και Καρνεάδου 1 στην Ηλιούπολη.
Πρόεδρος Ένωσης Eλευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) και Ομάδας Εργασίας Επαγγελματικής Πράξης Καρδιολόγων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΣΚΕ).
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών και Οδοντιάτρων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων ασφαλείας.
Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΑ/ΣΣΑΣ)
Επίτιμος Πρόεδρος Η' Ένωσης Αντισφαίρισης
Ταμίας Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2011-2018.
Α' Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών 2018-

(Πηγή: Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών)

Μιχαηλίδης Ιεροκλής Ηθοποιός

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα. Αποφοίτησε το 1982 από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Μέχρι το 1990, συμμετείχε ως ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος μικρών πειραματικών θιάσων σε έργα Νίκου Καζαντζάκη, Ντάριο Φο, Δημήτρη Ψαθά, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Αριστοφάνη, Ουίλιαμ Σαίξπηρ κ.ά.

Το 1990, μαζί με άλλους ηθοποιούς και μουσικούς, δημιούργησε το σατιρικό μουσικοθεατρικό σχήμα "Άγαμοι Θύται", στο οποίο συμμετείχε γράφοντας, παίζοντας και σκηνοθετώντας.

Από το 1988 έως το 1990 εργάστηκε ως συντάκτης στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και από το 1993 στην τηλεόραση ως σκηνοθέτης και παραγωγός.

Στο θέατρο, έχει παίξει σε έργα των Τένεσι Ουίλιαμς, Γρηγόριου Ξενόπουλου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Άντον Τσέχωφ, Εντουάρντο Ντε Φιλίππο κ.ά.

Στην τηλεόραση, έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές (Είμαστε στον αέρα, Και πάλι φίλοι κ.ά.), ενώ έχει ενσαρκώσει και τον Αστυνόμο Μπέκα στην τηλεοπτική μεταφορά των μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή.

Στον κινηματογράφο, συμμετείχε σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως: Πολίτικη Κουζίνα, Μαύρο γάλα, Safe Sex, Πίσω πόρτα. Για την ταινία Πίσω πόρτα το 2000 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο ερμηνείας Β΄ ανδρικού ρόλου. Τη σεζόν 2018-2019 θα πρωταγωνιστήσει στη νέα κωμική σειρά του ANT1 Κάνε γονείς να δεις καλό. Τη σεζόν 2019 θα πρωταγωνιστήσει στη νέα κωμική σειρά του ΣΚΑΪ 8 λέξεις. Τη σεζόν 2020 θα πρωταγωνιστήσει στη νέα κωμική σειρά του COSMOTE TV Έτερος Εγώ: Κάθαρσις. Τη σεζόν 2021 θα πρωταγωνιστήσει στη νέα κωμική σειρά του Open Δε γκρανμάδερ. Τη σεζόν 2021 - 2022 θα πρωταγωνιστήσει στη νέα κωμική σειρά του Alpha TV Άσε μας ρε μαμά.

(Πηγή: Βικιπαίδεια, 2022)

Καλαϊτζή Καλλιόπη Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, Lifestyle Medicine and Culinary Coaching Certified, Υπ. Διδάκτωρ ΕΚΠΑ
Κοντοάγγελος Κωνσταντίνος Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής
Τούτουζας Κωνσταντίνος Καθηγητής Καρδιολογίας και Υπεύθυνος Iατρείου δομικών καρδιοπαθειών και Καρδιο-ογκολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Καθηγητής Καρδιολογίας και Υπεύθυνος Iατρείου δομικών καρδιοπαθειών και Καρδιο-ογκολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
• Αποφοίτηση από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών: 1994
• Διαδακτορική διατριβή Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική σχετικά με τα επικεκαλυμμένα stent
• Ειδικότητα Καρδιολογίας Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική
• Εκπαίδευση στην Επεμβατική Καρδιολογία στο Milano, Centro Cuore Columbus and San Raffaele
• Μέλος European Society of Cardiology (FESC)
• Μέλος Society for Cardiovascular Angiography and Interventions – (FSCAI)
• Μέλος European Association of Percutaneous Cardiovascular Intervention (EAPCI)
• Κριτής εργασιών 9 διεθνών περιοδικών
• Κριτής εργασιών δύο διεθνών συνεδρίων (Ευρωπαικό Καρδιολογικό Συνέδριο-ESC, EuroPCR)
• Συνεργάτης έκδοσης International Journal of Cardiology (IF=6,189)
• Επισκέπτης καθηγητής University of Bolton
• Προσκεκλημένος ομιλητής και πρόεδρος σε διεθνή συνέδρια μεταξύ των οποίων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και σε όλα τα διεθνή συνέδρια Επεμβατικής Καρδιολογίας(TCT, EuroPCR).
• Συμμετοχή στη συγγραφή 3 διεθνών consensus documents σχετικά με την οπτική συνεκτική τομογραφία, την επεμβατική καρδιολογία σε καρδιο-ογκολογικούς ασθενείς και εκπαίδευση στην επεμβατική Καρδιολογία δομικών καρδιακών παθήσεων
• Συγγραφή 2 κεφαλαίων στο βιβλίο της EAPCI (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επεμβατικής Καρδιολογίας)
• Συγγραφέας κεφαλαιών σε 16 διεθνή πολυσυγγραφικά συγγράμματα
• Συμμετοχή στο διεθνές OCT registry FORMIDABLE (Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ).
• Συμμετοχή σε ομάδα εργασίας για την σωστή επεμβατική αντιμετώπιση ασθενών με καρδιογκολογικά προβλήματα με 10 διεθνή κέντρα
• Πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε διεθνή προγράμματα διαδερμικής εμφύτευσης αορτικών βαλβίδων (Ευρώπη και Ασία)
• Κύριος ερευνητής (Principal Investigator) της πολυκεντρικής τυχαιοποιημένης μελέτης ‘The preDIlatation in tRanscathEter aortiC Valve implanTation Trial’ με συμμετοχή κέντρων από Ελλάδα και Ισραήλ

Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επεμβατική και μη επεμβατική εκτίμηση ευάλωτων αθηρωματικών πλακών, στη διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI) όπως και στις λοιπές δομικές καρδιοπάθειες (σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας, ανοικτού ωοειδούς τρήματος, παραβαλβιδικών διαφυγών και ωτίου αριστερού κόλπου). Είναι συγγραφέας περισσότερων από 319 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά εκ των οποίων στις 160 από αυτές είναι πρώτος, δεύτερος ή τελευταίος συγγραφέας. Το συνολικό impact factor (IF 2019) αυτών των δημοσιεύσεων είναι 1800,57 (μέσος όρος = 5,64). Είναι επίσης συγγραφέας κεφαλαίων σε 16 διεθνή πολύ-συγγραφικά συγγράμματα και εκδότης τριών βιβλίων στην ελληνική γλώσσα.

Ιστοσελίδα του Κωνσταντίνου Τούτουζα

Σχετικές ομιλίες