Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Η Ζωή μου και η Τέχνη μου»: Εθνική πραγματικότητα ή εθνική αφήγηση;

Χαρκιολάκης Αλέξανδρος

2 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 28:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 236
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Εθνική Σχολή μουσικής δημιουργήθηκε ως η ελληνική εκδοχή ενός πανευρωπαϊκού πολιτιστικού κινήματος. Διατηρώντας την πολιτιστική σύνδεση με τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, αναπτύσσεται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον με σημαντικές ιδιαιτερότητες και αποκλίσεις, που αναζητά μια ταυτότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η ηγετική μορφή της, ο Καλομοίρης, αποκτά ένθερμους οπαδούς αλλά και φανατικούς εχθρούς. 

Η θεματική του συμποσίου εγείρει σημαντικά ζητήματα στη μουσικολογική έρευνα αλλά και στην καλλιτεχνική πράξη. Το συμπόσιο αφιερώνεται στη μνήμη μιας πρωτοπόρου της ελληνικής μουσικολογικής έρευνας, της Ολυμπίας Φράγκου ‐ Ψυχοπαίδη.

«Η Ζωή μου και η Τέχνη μου»: Εθνική πραγματικότητα ή εθνική αφήγηση;

Η αυτοβιογραφική αφήγηση της ζωής του Καλομοίρη αποτέλεσε, και εν πολλοίς αποτελεί, βασική πηγή αντίληψης για τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης ακόμη και σήμερα μιας εμπεριστατωμένης βιογραφίας του. Άλλωστε, η μουσικολογική επιστήμη συχνά χρησιμοποιεί τέτοιου είδους πρωτογενείς πηγές, με την οφειλόμενη φυσικά κριτική αντίληψη όσων περιέχονται σε αυτές. Οι αυτοβιογραφικές σελίδες του Καλομοίρη που περιέχονται στην έκδοση καθώς κι αυτές που βρέθηκαν αργότερα στο αρχείο του, σκιαγραφούν και περιγράφουν όχι μόνο τον χαρακτήρα του συνθέτη αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής όπου αναδύονται και μεσουρανούν εθνικές ιδεολογίες. Στην ανακοίνωση αυτή γίνεται προσπάθεια ανάδειξης των πτυχών αυτών, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη έρευνα όχι μόνο στο πεδίο της ιστορικής μουσικολογίας αλλά και στο πεδίο της ιστορίας και άλλων συναφών αντικειμένων.

Χαρκιολάκης Αλέξανδρος Μουσικολόγος - Διευθυντής Ορχήστρας

Ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο, απ' όπου αποφοίτησε µε πτυχία Ωδικής, Αρμονίας και Αντίστιξης. Κατόπιν, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Sheffίeld απ' όπου αποφοίτησε µε Bachelor in Music και Master in Music στη μουσικολογία και τη διεύθυνση ορχήστρας. Ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον Αλέκο Ξένο στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε αρχιμουσικός της University of Sheffίeld Students Symhphony Οrchestra και βοηθός αρχιμουσικού στην Sheffιeld Youth Orchestra ενώ έχει διευθύνει όλα τα ορχηστρικά σύνολα του Πανεπιστημίου του Sheffίeld, την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής.

Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Επιμελήθηκε μαζί µε το Νίκο Μαλιάρα την έκδοση του συλλογικού τόμου "Μανώλης Καλομοίρης - 50 χρόνια μετά" (Αφιέρωμα στη συµπλήρωση μισού αιώνα από το θάνατο του συνθέτη η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagotto), ενώ ήταν ο επιμελητής της έκδοσης "Η αυτοβιογραφία και το αρχείο του Αλέκου Ξένου" για τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη. Επίσης, επιμελήθηκε σε συνεργασία με τον Χάρη Λαβράνο το βιβλίο "Πηγές μουσικής πληροφόρησης και πληροφοριακή παιδεία" για τις εκδόσεις Fagotto. Είναι Διευθυντής της σειράς «Βιογραφίες Ελλήνων Συνθετών» από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Το βιβλίο που συνέγραψε με την Αύρα Ξεπαπαδάκου με τίτλο "Interspersed with musical entertainment: Music in Greek salons of the 19th century" εκδόθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής το Νοέμβριο του 2017.

Έχει εργαστεί στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» ως μουσικολόγος και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ από τον Ιανουάριο του 2013, ανέλαβε τη διεύθυνση της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Erol Üçer", καθώς και τη θέση του λέκτορα ιστορικής μουσικολογίας στο ερευνητικό κέντρο για τη μουσική ΜΙΑΜ στο Istanbul Technical University. Από τον Μάιο 2017 είναι διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML.

Σχετικές ομιλίες