Δεμίρη Κωνσταντίνα
Τουρνικιώτης Παναγιώτης
Kanach Sharon
Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική
Ημερομηνία
16/04/2016
Διάρκεια
48:58
Εκδήλωση
Ιάννης Ξενάκης: Μουσική - Αρχιτεκτονική (ημερίδα)
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική, Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
μουσική, Ιάννης Ξενάκης
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 16 Απριλίου, σε συνεργασία με το Megaron Plus, την ημερίδα ΙΑΝNΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Η ημερίδα διοργανώθηκε με την ευκαιρία μιας σημαντικής διπλής επετείου, αφενός των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αφετέρου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier.
Οι επετειακές εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» εντάσσονται στο ευρύτερο πλέγμα των αφιερωμάτων που πραγματοποιούνται διεθνώς, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα. Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.
Στο συνέδριο ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικολόγοι και αρχιτέκτονες που έχουν ασχοληθεί με τον Ι. Ξενάκη (1922-2001) και την πολύπλευρη σχέση της μουσικής και της αρχιτεκτονικής, με κύριο άξονα το έργο του. Οι θεματικές της ημερίδας κινούνται γύρω από τα μαθηματικά μοντέλα της αρχιτεκτονικής και της μουσικής, τη γλώσσα της αρχιτεκτονικής σε σχέση με τη μουσική, τη γλώσσα της μουσικής σε σχέση με την αρχιτεκτονική, θέματα χρονικότητας και χωρικότητας, τη μελέτη των μουσικών έργων του Ι. Ξενάκη μέσα από τα μονοπάτια της Αρχιτεκτονικής και τον σχεδιασμό κτηρίων από τον ίδιο μέσα από τη γλώσσα της μουσικής.
Η πρώτη Συνεδρία έχει τίτλο «Ιάννης Ξενάκης: Η Μουσική της Αρχιτεκτονικής του». Προεδρεύει η καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Κωνσταντίνα Δεμίρη. Μιλούν ο καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, η αρχιτέκτων μηχανικός Π.Θ., υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris 8 Ελισάβετ Κιουρτσόγλου καθώς και η μουσικός και αντιπρόεδρος του Κέντρου «Ιάννης Ξενάκης» του Πανεπιστημίου της Ρουέν Sharon Kanach. Η ομιλία της κ. Κιουρτσόγλου δε δημοσιεύεται για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
Επιστημονική & Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου:
Αναστασία Γεωργάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΜΣ ΕΚΠΑ
Έλενα Κωνσταντινίδου, επίκουρη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης, αναπληρωτής καθηγητής − πρόεδρος του ΤΜΣ ΕΚΠΑ
Το εικονογραφικό υλικό που προβάλλει ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης προέρχεται από τη Fondation Le Corbusier
© Fondation Le Corbusier
Το Blod ευχαριστεί τους διοργανωτές και το Megaron Plus για την παραχώρηση του video της ημερίδας.
Τίτλοι σπουδών:
1970 - 1975, Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.
1981 - 1985 Ph. D., Department of Architecture, Faculty of Social Sciences, University of Edinburgh.
Γνωστικό αντικείμενο:
Αρχιτεκτονική των χώρων εργασίας και των βιομηχανικών κτιρίων
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα:
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός / ένταξη νέας αρχιτεκτονικής σε ιστορικό περιβάλλον / σχέση αρχιτεκτονικής και μουσικής: ιστορικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις / ζητήματα τυπολογικής προσέγγισης / αρχιτεκτονική των χώρων εργασίας και παραγωγής: ιστορία και σχεδιασμός κτιριακών κατασκευών.
Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης είναι Καθηγητής της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει δημοσιεύσει δοκίμια για την ιστορία, τη θεωρία και την αισθητική της αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ου αιώνα. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται η "ιστοριογραφία της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής" (1999), "Η Αρχιτεκτονική στη Σύγχρονη Εποχή" (2006) και "Η Διαγώνιος του Le Corbusier" (2010). Το 1994 επιμελήθηκε το συλλογικό τόμο "Ο Παρθενώνας και η ακτινοβολία του στα νεώτερα χρόνια".