Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

ICF μια άλλη προσέγγιση της κατάθλιψης

Δρόσου Άρτεμις

13 Μαΐου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 22:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 723
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Δρόσου Άρτεμις

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/05/2017

Διάρκεια
22:07

Εκδήλωση
Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κατάθλιψη

Χώρος
Δώμα του Γ.Ν.Α. "Ο Ευαγγελισμός"

Διοργάνωση
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία, Υγεία / Ποιότητα ζωής

Ετικέτες
φυσικοθεραπεία, κατάθλιψη

Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2017 είναι: «Κατάθλιψη. Ας μιλήσουμε».

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία της κακής υγείας και αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, με τα επίσημα στοιχεία μόνον για το 2016 από τους σχετικούς κωδικούς συνταγογράφησης ICD -10, 634.126 συμπολίτες μας πάσχουν από κατάθλιψη, οι δε παραχθείσες αντίστοιχες συνταγές ήταν 3.101.164.

Το Ν.Π.Δ.Δ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών», σύμφωνα με τον ιδρυτικό του Νόμο, συνέστησε το 2014 το Επιστημονικό τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία», που με το συνεχές έργο & τις δραστηριότητες του, το 2016 έγινε ισότιμο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία, αναγνωρισμένης υποομάδας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας από το 2011.

Οι Έλληνες φυσικοθεραπευτές εναρμονιζόμενοι με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις, το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στο Δώμα του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», μίλησαν για την «Εξειδικευμένη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση στην κατάθλιψη».

Η ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια των επιστημονικών εκδηλώσεων «ΟΤΑΝ Η ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» & το πρόγραμμα της εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία.

Οι έγκριτοι εισηγητές μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν: 

Στη συνταγογράφηση της άσκησης για την κατάθλιψη όπως προβλέπεται από τη σχετική δήλωση πολιτικής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, που τους αναγνωρίζει  ως ειδικούς στην κίνηση και την άσκηση.

Στις ενδείξεις & αντενδείξεις του Επαναληπτικού Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού στην κατάθλιψη,

αλλά απάντησαν και στα ερωτήματα 

Biofeedback στην καταθλιπτική διαταραχή;

Μάλαξη στην κατάθλιψη;

Τεχνικές χαλάρωσης στην κατάθλιψη;

Ψυχοκινητική θεραπεία και κατάθλιψη;

Οι ίδιοι οι ασθενείς μέσα από «το βήμα το ασθενών» της ημερίδας μιλούν δημόσια για την εμπειρία τους με την κατάθλιψη.

Η συμπερίληψη των φυσικοθεραπευτών στους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας (άρθρο 4 και 6 του Νόμου 4461 / ΦΕΚ.38, τ. Α / 28-3-2017), ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στον κλάδο, αλλά δίνει και το δικαίωμα στους ψυχικά πάσχοντες συμπολίτες μας για πληρέστερη θεραπεία.

Το πρώτο βήμα έγινε αλλά η τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης (Αριθ. Γ3γ/οικ. 28501 ΦΕΚ 1115, τεύχος δεύτερο, 19 Απριλίου 2016) που θα δίνει το δικαίωμα συνταγογράφησης συνεδρίων φυσικοθεραπείας και στους ψυχιάτρους καθίσταται αναγκαία, όχι μόνον για την τεκμηριωμένη πια αποτελεσματικότητα της φυσικοθεραπευτικής επιστήμης στις ψυχικές νόσους αλλά και για την συμβολή της στον εξορθολογισμό των οικονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πάσχεις από κατάθλιψη;

Μάθε μαζί με τον φυσικοθεραπευτή σου

πως να τονώνεις τη διάθεση σου, χωρίς παρενέργειες 

αυξάνοντας έτσι την λειτουργικότητα σου

Δρόσου Άρτεμις Φυσικοθεραπεύτρια NDT - Key expert & Instructor in ICF

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Έχει πτυχίο Φυσικοθεραπείας από το ΑΤΕΙ Αθηνών το 1994 και  23 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στην αξιολόγηση, το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων στη νευρολογική αποκατάσταση βρεφών, παιδιών και εφήβων. Είναι εξειδικευμένη στη Νευροεξελικτική αγωγή (Neurodevelopmental treatment NDT –Bobath) για νεογνά, βρέφη και παιδιά από το 1996.

Συνεργάστηκε με το Υπ. Υγείας και το ΙΚΠΑ στην Ελλάδα με ευθύνη το σχεδιασμό και την οργάνωση του συστήματος αξιολόγησης ΑμεΑ βασισμένο στην ICF (2005-2008). Από το 2010 έως 2014 ήταν υπεύθυνη στο Υπ. Εργασίας Κύπρου και ΤΕΚΕΑ για το σχεδιασμό και  την εφαρμογή της ICF για την αξιολόγηση της αναπηρίας και της λειτουργικότητας των ΑμεΑ και την εκπαίδευση ιατρών και επαγγελματιών αποκατάστασης σε αυτήν. Το 2014 συνεργάστηκε με το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής προστασίας στη Ρουμανία (2014-2015) για τη βελτίωση του σχεδιασμού πολιτικής και ανάπτυξης πλαισίου αξιολόγησης κατά ICF για ΑμεΑ καθώς και την εκπαίδευση Ρουμάνων ιατρών και επαγγελματιών αποκατάστασης. Έχει συνεργαστεί ως εκπαιδεύτρια με το Καποδιστριακό και Πάντειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ «Πρόσβαση για όλους» ( 2006-7) για την αναβάθμιση του θεσμού της εκπαίδευσης ΑμεΑ στην Α’ και Β’ βάθμια εκπαίδευση. Τα έργα στα οποία συμμετείχε όσον αφορά την ICF έχουν παρουσιαστεί δύο φορές στα συνέδρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2006 & 2014), και έχουν συμπεριληφθεί ως μέρος της Ετήσιας αναφοράς της World Bank για την Αναπηρία. To 2016 προσκαλέστηκε από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη να παρουσιάσει τις απόψεις και τις εμπειρίες της από την εφαρμογή της ICF στην αξιολόγηση των αναπήρων.  Συμμετέχει ενεργά στα διοικητικά όργανα του ΠΣΦ-ΝΠΔΔ και στο Επιστημονικό Τμήμα Παιδιατρικής  Φυσικοθεραπείας.

Σχετικές ομιλίες