Χατζόπουλος Θανάσης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/10/2017
Διάρκεια
16:59
Εκδήλωση
Περιπέτειες του ιδιωτικού στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
δημόσιο, ιδιωτικό, μεταπολιτευτική Ελλάδα
Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας Το κινούμενο όριο δημόσιου-ιδιωτικού του Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2017.
Στόχος του συμποσίου ήταν να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου κα ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυσης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.
Ιδιωτικό και δημόσιο: Παθολογίες του «ενδιάμεσου» χώρου
Ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο δημόσιο εκτείνεται ένας χώρος όπου συναντώνται οι δύο περιοχές και περιλαμβάνονται αμοιβαία, στριμώχνοντας ενίοτε η μία την άλλη, καθώς στοιχεία εκατέρωθεν περνούν από τη μία στην άλλη αλλάζοντας το χαρακτήρα εκάστης. Οι εκάστοτε κοινωνίες ορίζουν τον μετακινούμενο ηθμό αυτής της διαπίδυσης και ορίζουν τα όρια και του ιδιωτικού και του δημόσιου. Ποιες είναι οι συνέπειες της αλλοίωσης και της στένωσης αυτού του «ενδιάμεσου» χώρου και τι σημαίνουν τόσο για τα άτομα ιδιώτες όσο και για τον δημόσιο χώρο των κοινωνιών; Ποια ήταν η σημασία της δημιουργίας αυτού του χώρου και ποιες οι παθολογίες του για την ελληνική κοινωνία μεταπολιτευτικά;
Ποιητής και μεταφραστής, παιδοψυχίατρος και ψυχαναλυτής, μέλος των: Société de Psychanalyse Freudienne (Παρίσι), International Winnicott Association (Σάο Πάολο) και Ελληνικός Ψυχαναλυτικός Χώρος Ντ. Γ. Γουίνικοτ. Εργάζεται ιδιωτικά με παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Δημοσίευσε το βιβλίο Πανδημία και περιοριστικά μέτρα. Ο ψυχισμός απέναντι στον θάνατο και στους περιορισμούς του (Αρμός, 2021) και είναι επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς Γραφές της ψυχανάλυσης (εκδόσεις Αρμός). Από το 1986 δημοσίευσε δεκαέξι βιβλία ποίησης, δύο βιβλία ποιητικής, τρία παραμύθια για παιδιά, δύο νουβέλες, ένα βιβλίο με αφηγήματα και δεκαπέντε μεταφράσεις. Το 2013 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου. Το 2014 ονομάστηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία Ιππότης στην τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το βιβλίο του Ιστορικός ενεστώς (Πόλις, 2020) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το 2021 και το βιβλίο του Υπό κατασκευήν σημαίες (Πόλις, 2021) με το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Ο Αναγνώστης και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το 2022.