Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ιεροί χώροι και ιερά κείμενα της χριστιανικής Νουβίας

Τσάκος Αλέξανδρος

27 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 50:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2123
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 ο δρ Αλέξανδρος Τσάκος, Αρχαιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν στη Νορβηγία έδωσε διάλεξη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με θέμα «Ιεροί χώροι και ιερά κείμενα της χριστιανικής Νουβίας». 

Η Νουβία είναι η περιοχή κατά μήκος του Νείλου στη Νότια Αίγυπτο και το Βόρειο Σουδάν.Τα βασίλεια της Νουβίας ήταν χριστιανικά και η μεσαιωνική τους περίοδος ορίζεται χρονικά από τον Ε΄ έως τον ΙΕ΄ αιώνα, την ίδια σχεδόν περίοδο που στην Ανατολική Μεσόγειο κυριαρχούσε ή προσπαθούσε να διατηρήσει τον έλεγχο η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.Η ένταξη, επομένως, των χριστιανικών βασιλείων της μεσαιωνικής Νουβίας στον κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου οφείλεται στις πολιτισμικές σχέσεις με τον κόσμο του Βυζαντίου, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Με την ομιλία αυτή ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαλέξεων που διοργάνωσε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα την ελληνική παρουσία σε χριστιανικά μνημεία της ανατολικής Μεσογείου.

Τσάκος Αλέξανδρος Δρ. Αρχαιολογίας

Ο Αλέξανδρος Τσάκος έχει σπουδάσει προπτυχιακά Αρχαιολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, μεταπτυχιακά Αρχαίες Θρησκείες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, υποστήριξε με διάκριση summa cum laude τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Humboldt στο Βερολίνο με θέμα The Greek Manuscripts on Parchment discovered at site SR022.A in the Fourth Cataract region, North Sudan και ξεκινά τον Ιούνιο του 2014, τετραετές μεταδιδακτορικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Πολιτισμικών και Θρησκευτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν με θέμα Religious Literacy in Christian Nubia. Από το καλοκαίρι του 2013 είναι υπεύθυνος για τις επιστημονικές κατηγορίες «Ιστορία του Σουδάν» και «Ιστορία του Νότιου Σουδάν» για το Μεγάλο Νορβηγικό Λεξικό.  Είναι από το 2012, Senior Research Fellow του τμήματος κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, συμμετέχει σε πέντε διαφορετικά προγράμματα μελέτης χειρογράφων και επιγραφών από τη μεσαιωνική/χριστιανική Νουβία (συνεργασίες με το Oriental Institute University of Chicago, Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας, Ακαδημία Αθηνών, Εθνικό Μουσείο Σουδάν) και είναι επικεφαλής της ελληνο-νορβηγικής αρχαιολογικής αποστολής στο νησί του Σάι από όπου εμπνεύστηκε και τον τίτλο του blog που διαχειρίζεται: http://medievalsaiproject.wordpress.com. Έχει συντάξει τον κατάλογο των μεσαιωνικών αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου Σουδάν και έχει αναδιοργανώσει τη μόνιμη έκθεση χριστιανικών και ισλαμικών αρχαιοτήτων αυτού του μουσείου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για επιγραφές και χειρόγραφα από τη χριστιανική Νουβία, για την αρχαιολογία του αρχαίου και μεσαιωνικού Σουδάν καθώς και για τις ελληνικές παροικίες του Σουδάν, και έχει επιμεληθεί με τη Henriette Hafsaas-Tsakos ένα τιμητικό τόμο με τίτλο Connecting South and North. Sudan Studies from Bergen in honour of Mahmoud Salih. Από τον Ιανουάριο του 2011 ηγείται της Ένωσης για ελληνο-νορβηγκή συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και των ανθρωπιστικών σπουδών, στα πλαίσια της οποίας διοργάνωσε με τη Henriette Hafsaas-Tsakos δύο φωτογραφικές εκθέσεις με κοινό τίτλο «Από τη Νουβία στο Σουδάν με τη ματιά της Ελληνο-Νορβηγικής Αποστολής». Οι φωτογραφίες προέρχονται από την πολυετή δραστηριότητά του στη χώρα και εργασία ως αρχαιολόγου, καθηγητή στο ελληνικό σχολείο του Χαρτούμ, διευθύνοντος του δικής του σύλληψης ελληνικού πολιτιστικού κέντρου με την επονομασία Εργαμένης και επικεφαλής τουριστικών ταξιδιών κατά μήκος της Μέσης Κοιλάδας του Νείλου. Μιλά ελληνικά, αγγλικά, νορβηγικά, γαλλικά και αραβικά, διαβάζει γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά, και μελετά κοπτικά και παλαιά νουβικά.

Σχετικές ομιλίες