Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ηλεκτρονικά «εργαλεία» αναζήτησης έγκριτης βιβλιογραφίας

Βλάμος Παναγιώτης

24 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 793
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές ιχνηλάτησαν την επιστημονική πληροφορία στη διημερίδα της ΕΦΕ με τίτλο: «Η βιβλιογραφία ως “πολυδύναμο εργαλείο” για την επιστήμη».

Ο διακεκριμένος ερευνητής Γιάννης Ιωαννίδης, που είναι ένας από τους  πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο, ο καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος, ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης και αρκετοί άλλοι κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές έδωσαν ραντεβού στις 24 και 25 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στην Αθήνα με αφορμή διημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ) με θέμα την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία.

Πώς επιτυγχάνεται η αναζήτηση και η αξιολόγηση της επιστημονικής πληροφορίας; Ποια είναι τα «εργαλεία» που τη συνθέτουν σε μία νέα ολοκληρωμένη μελέτη; Πώς επηρεάζουν τα νέα σχήματα αδειών χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων και η πολιτική "ανοικτής πρόσβασης" στην επιστημονική πληροφορία την έρευνα; Ποιες αλλαγές έχουν επιφέρει οι ψηφιακές τεχνολογίες στον τρόπο διεξαγωγής μιας ερευνητικής εργασίας; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν  οι διακεκριμένοι  επιστήμονες.

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

Το blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την 1η συνεδρία της διημερίδας.

Περίληψη της ομιλίας:


Η αναμφισβήτητη ανάγκη για εξατομικευμένη θεραπεία περιπλέκεται από την πληθώρα των βιοϊατρικών δεδομένων που καθιστούν δύσκολη – αν όχι αδύνατη- την πλήρη ανάλυση και κατανόηση της διαθέσιμης πληροφορίας. Στην κατεύθυνση αυτή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια δημιουργίας βάσεων δεδομένων έγκριτης ανάλυσης της πληροφορίας. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για “ηλεκτρονικά εργαλεία μεταφραστικής έρευνας”. Ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν ήδη τέτοια εργαλεία για την ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων ή την επιβεβαίωση ερευνητικών υποθέσεων συσχέτισης, καθώς και για την εύρεση κλινικών δεδομένων σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων.
 

Η παρούσα ανακοίνωση έχει ως στόχο να παρουσιάσει και να συγκρίνει τις ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες μεταφραστικής έρευνας. Συγκεκριμένα έχουν αναπτυχθεί τα εξής 8 εργαλεία: BRISK, iCOD, iDASH, tranSMART, η πρόσφατη πλατφόρμα OncDRS, καθώς και οι caTRIP, cBio Cancer Portal και G-DOC, οι οποίες αναλύουν πολύπλευρα δεδομένα κυρίως για τη μελέτη του καρκίνου. Η ανάλυση αυτών των εργαλείων γίνεται με βάση τους εξής άξονες: Αρχικά τη διαθεσιμότητα της πληροφορίας που περιέχουν, τη φύση των δεδομένων που αποθηκεύουν, τον τρόπο επεξεργασίας τους καθώς και την ασφάλεια τους. Επιπλέον αναλύεται η ικανότητα αλληλεπίδρασης με ήδη υπάρχουσες βάσεις δεδομένων και η εξαγωγή και χρήση των αποτελεσμάτων τους. Μέσα από μία σειρά παραδειγμάτων χρήσεως των παραπάνω εργαλείων μεταφραστικής έρευνας επιβεβαιώνεται η ανάγκη τελειοποίησης και διάδοσής τους στην ερευνητική κοινότητα.

Βλάμος Παναγιώτης Πρόεδρος, Τμήματος Πληροφορικής & Διευθυντής, Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει καταγωγή από τη Μ. Ασία. Απέκτησε πτυχίο από το Τμήμα Μαθηματικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1991 και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή πάνω στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου το 1997 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ. Από το 2000 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και από το 2004 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το 2007 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής, το 2012 αναπληρωτής και κατόπιν Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας και του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης. Το 2016 αναγορεύτηκε σε Τακτικό καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το γνωστικό του αντικείμενο εστιάζεται στα μαθηματικά μοντέλα εφαρμογών. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε σειρά προγραμμάτων και είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και σωματείων. Μελέτες του και ανακοινώσεις σε παγκόσμια συνέδρια έχουν δημοσιευτεί σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει περισσότερες από 130 δημοσιεύσεις , ενώ οι περισσότερες ετεροαναφορές αφορούν τη σημαντική του μελέτη σχετικά με την δυσλειτουργία των μιτοχονδριακών συγκεντρώσεων. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ίδιος έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία και διακρίσεις. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Σχετικές ομιλίες