Βαχάρη Ελένη
Γαραντούδης Ευριπίδης
Μαρκάτος Νικόλαος
Βαρελάς Λάμπρος
Κόκορης Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
07/06/2018
Διάρκεια
82:01
Εκδήλωση
Ημερίδα με θέμα «21 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»
Χώρος
Ακαδημία Αθηνών
Διοργάνωση
Σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
Γεώργιος Δροσίνης, Ακαδημία Αθηνών, ποίηση, λογοτεχνία, μετάφραση
Ο σύλλογος «Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη», διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «21 χρόνια από την ίδρυσή του» την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 στο χώρο της Ακαδημίας Αθηνών.
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε χαιρετισμό από την Ελένη Βαχάρη, Πρόεδρο του συλλόγου και ομιλίες από τους Νίκο Μαρκάτο, Καθηγητή και πρώην Πρύτανη ΕΜΠ και Καθηγητή Πανεπιστημίου Texas A&M, με θέμα ο «Δροσίνης και η Aκαδημία Αθηνών», Λάμπρο Βαρελά, Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Όψεις του αφηγηματικού έργου του Γ. Δροσίνη» και Δημήτριο Κόκορη, Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ίχνη ποιητικής θεωρίας και δείγματα ποιητικής-μεταφραστικής πρακτικής στο έργο του Γ. Δροσίνη», υπό την Προεδρεία του Ευρυπίδη Γαραντούδη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΛΑ.
ΠΑΛΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΦΡΑΣΕΩΣ ΒΑΘΕΙΑΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΙΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟ.
«Γεννήθηκα στις 9 Δεκεμβρίου του 1859 με το παλαιό ημερολόγιο στην Αθήνα και στην καρδιά της Πλάκας. Το σπίτι που γεννήθηκα είναι ακόμη αν και έχει μεταμορφωμένη εντελώς την πρόσοψη.
Στα 1865 μετοικήσαμε στο νιόχτιστο σπίτι του πατέρα μου, εκεί που είναι σήμερα η Ιονική Τράπεζα, οδός Πεσμαζόγλου, αντίκρυ στο Αρσάκειο. Στο σπίτι αυτό πέρασα όλα τα νεανικά μου χρόνια και κατόπιν κατοίκησα πάλι εκεί ως τα 1911, που το γκρέμισαν για να χτίσουν την Ιονική Τράπεζα. Έκτοτε κατοικώ στην οδό Πατησίων αντίκρυ στο Πολυτεχνείο και από το 1928 μένω περισσότερο από το μισό χρόνο στην Κηφισιά.
Πρώτα μέρη της Ελλάδος έξω από την Αθήνα έχω γνωρίσει στα χρόνια που είχα μια κάποια παιδιάστικη αντίληψη, τις Σπέτσες και την Ύδρα, περισσότερο όμως τη Β. Εύβοια που είχαμε ένα μεγάλο κτήμα, τις Γούβες και άρχισα να πηγαίνω κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες με τον πατέρα μου για να συνάξουμε τα γεννήματα της χρονιάς.
Οι Γούβες είχαν έναν παλιό τούρκικο πύργο που κατοικούσαμε τριγυρισμένον από καμμιά τριανταριά σπιτάκια των χωρικών που αποτελούσαν γραφικότατο χωριό ανάμεσα σε μια κοιλάδα καλλιεργημένη και δασωμένη στις πλαγιές ως τη θάλασσα.
Το μικρό αυτό χωριό μου έδωσε υλικό για πολλά πεζά έμμετρα έργα μου. Πρώτα έγραψα τις Αγροτικαί Επιστολαί ύστερα την Αμαρυλλίδα και το περισσότερο ηθογραφικό Το Βοτάνι της Αγάπης. Κοντά σ' αυτά και μικρότερα διηγήματα και τον τόμο των ποιημάτων μου με την επιγραφή Θα βραδιάζη.
Από θερινή διαμονή στο Πήλιον τα κατοπινά χρόνια, αφού οι χωρικοί μας αγόρασαν τις Γούβες, γράφηκε ο τόμος των ποιημάτων Γαλήνη και από άλλη διαμονή στη Σκύρο μια σειρά θαλασσινών ποιημάτων τα Κοχύλια στον τόμο μου τον τελευταίο, Φευγάτα Χελιδόνια. Και η Έρση έχει πολλές περιγραφές και σκηνές από την ακροθαλασσιά του Πηλίου, το Χορευτό.
Τα πρώτα γράμματα που έμαθα παιδάκι 5 χρόνων ήταν το γαλλικό αλφάβητο στο σχολείο καλογραιών της Πλάκας, που μ' έστειλαν για λίγους μήνες.
Ύστερα έμαθα το ελληνικό αλφάβητο στα γόνατα της μητέρας μου και τελειοποιήθηκα μόνος μου διαβάζοντας τα παραρτήματα των εφημερίδων στην Κρητική Επανάσταση του 1866.
Πρώτο σχολείο που πήγα τακτικά ήταν το Λύκειον Σουρμελή. Εκεί τελείωσα και το Ελληνικό Σχολείο και κατόπιν το Γυμνάσιο στο Βαρβάκειο Λύκειον. Ήμουν μαθητής καλός σ' όλα τα μαθήματα και δεν τιμωρήθηκα ποτέ. Ιδιαίτερα κλίση όμως είχα στα μαθηματικά, στη Φυσική και στη Χημεία και μ΄ άρεσε να συλλέγω έντομα, φυτά, ορυκτά και κοχύλια. Γι' αυτό και έγραψα στη σειρά των Ωφελίμων βιβλίων του Συλλόγου το βιβλιαράκι Συλλογές Φυσικής Ιστορίας.
Αφού τελείωσα το Γυμνάσιο γράφτηκα φοιτητής της Νομικής, στο Πανεπιστήμιο και επειδή δεν με τραβούσε η επιστήμη αυτή μεταγράφηκα στη Φιλοσοφική Σχολή εδώ και κατόπιν στη Λειψία, που πήγα στα 1885. Η επιστράτευση του έτους εκείνου μ' έφερε πίσω στην Ελλάδα ύστερα από πέντε μήνες και μου έκοψε οριστικά τη σειρά και την όρεξη των πανεπιστημιακών σπουδών. Όταν ξαναπήγα το χειμώνα του 1886 στη Λειψία δόθηκα σε μία γενική μόρφωση λογοτεχνική και καλλιτεχνική, γιατί λογάριαζα γυρίζοντας ν' αναλάβω τη διεύθυνση του περιοδικού Εστία. Για το λόγο αυτό, εκτός της Λειψίας, γνώρισα τη Βενετία στον πηγαιμό μου και τις κυριώτερες γερμανικές πόλεις, Βερολίνο, Μόναχο, Δρέσδη, Βαϊμάρι, Αμβούργο και γύρισα πολλές γερμανικές εξοχές.
Τον 8βριο του 1888 γύρισα στην Αθήνα και έγινα μαζί με τον Ν. Πολίτη και μετά 2 χρόνια μόνος μου, ιδιοκτήτης και διευθυντής της Εστίας έως τα 1895, που μετέβαλα το περιοδικό σε καθημερινή εφημερίδα και το διηύθυνα έως τα 1898.
Μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 αφιερώθηκα στη μόρφωση της νέας γενιάς εκείνης που νικούσε στους βαλκανικούς πολέμους του 1913, με την έκδοση του περιοδικού Εθνική Αγωγή έως τα 1903.
Για τον ίδιο σκοπό έγινα πιστός συνεργάτης του Βικέλα στο Σύλλογο Ωφελίμων από την ίδρυσή του 1899 και μένω ακόμη διευθύνων το γραφείο και τας εκδόσεις του.
Το θέρος του 1908 ο τότε Υπουργός της Παιδείας μ' εκάλεσε εις το Υπουργείο ως Τμηματάρχη της Δημοτικής Εκπαιδεύσεως και το 1909 επί Υπουργίας Παναγιωτοπούλου ιδρύθη κατ' εισήγησίν μου το τμήμα Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, το οποίο και διήυθυνα έως το 1920. Απομακρυσμένος δύο χρόνια με την τότε ανώμαλη πολιτική κατάσταση ξαναγύρισα δια λίγο στη θέση μου και ανέλαβα κατόπιν την οργάνωση και διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου των Κοσμητικών Τεχνών έως το 1926. Ανεχώρησα έκτοτε οριστικώς από τη δημόσια υπηρεσία και περιορίσθην στο Σύλλογο Ωφελίμων Βιβλίων. Όταν ιδρύθηκε η Ακαδημία το 1925 διωρίσθην μέλος της μαζί με τον Παλαμά στην τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.
Έργα μου λογοτεχνικά είναι εκδοθέντα κατά σειράν από τα 1880 έως τα 1936: Έμμετρα: Ιστοί Αράχνης, Σταλακτίται, Ειδύλλια, Γαλήνη, Φωτερά Σκοτάδια, Κλειστά Βλέφαρα, Θα βραδιάζη, Είπε, Το Μοιρολόϊ της Όμορφης, Φευγάτα Χελιδόνια.
Πεζά: Αγροτικαί Επιστολαί, Διηγήματα και Αναμνήσεις, Αμαρυλλίς, Το Βοτάνι της Αγάπης, Διηγήματα των Αγρών και της Πόλεως. Η Πεντάμορφη, Έρση, Ο Μπαρμπαδήμος, Παραμύθια.
Εκτός μιας κωμωδίας από το γαλλικό Ο Παράδοξος Γάμος, που μετέφρασα και τύπωσα στα 1878, πρωτάρχισα να δημοσιεύω στίχους από το 1879, σε δύο σατυρικές εφημερίδες τον Ραμπαγά και το Μη Χάνεσαι και από το 1881 στο περιοδικό Εστία του οποίου έγινα σιγά σιγά τακτικός συντάκτης και δημοσίευσα σ' αυτό πολλά ποιήματα και τα πρώτα μου διηγήματα.
Γ. Δροσίνης
(Πηγή: Ιστότοπος του Μουσείου Γ. Δροσίνη)
Ο Ευριπίδης Γαραντούδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1964 και είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης τα τελευταία 11 χρόνια εργάζεται ως συμβασιούχος καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν την ελληνική λογοτεχνία, ιδίως την ποίηση, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Έχει γράψει ή επιμεληθεί 23 βιβλία με θέματα του γνωστικού αντικειμένου του. Οι μελέτες του σε περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικούς τόμους ανέρχονται σε περίπου 230. Έχει συμμετάσχει σε 50 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε 11 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα με την ιδιότητα του επιστημονικού υπευθύνου ή του ερευνητή. Έχει δημοσιεύσει, επίσης, δύο ποιητικά βιβλία. Βασικά βιβλία του: Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου. Hράκλειο, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Kρήτης – Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995. Oι Eπτανήσιοι και ο Σολωμός. Όψεις μιας σύνθετης σχέσης (1820-1950), Aθήνα, Eκδόσεις Kαστανιώτη 2001. Γιώργος Χειμωνάς, Πεζογραφήματα, Εισαγωγή-Επιμέλεια-Χρονολόγιο [βίου και έργου]: Ευριπίδης Γαραντούδης, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτης 2005. Ο Παλαμάς από τη σημερινή σκοπιά. Όψεις της ποίησής του και της σύγχρονης πρόσληψής της, Αθήνα, Καστανιώτης 2005. Από τον μοντερνισμό στη σύγχρονη ποίηση (1930-2006), Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2007. Η ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα. Μια συγχρονική ανθολογία, Επιμέλεια-ανθολόγηση Ευριπίδης Γαραντούδης, Αθήνα, Μεταίχμιο 2008. Έλληνες ποιητές του μεταιχμίου (1880-1930). Ερμηνευτικές και γραμματολογικές (ανα)θεωρήσεις, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2012.
Ο Νικόλαος - Χρήστος Μαρκάτος είναι Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Πρύτανης Ε.Μ.Π. (1991-97), Πρόεδρος Σχολής Χημικών Μηχανικών (1988-1994, 2006-2010), Senior Visitor στο Department of Applied Mathematics & Theoretical Physics του Πανεπιστημίου Cambridge και Fellow του Selwyn College του Πανεπιστημίου Cambridge (2002-2003), Επισκέπτης Καθηγητής στο University of Surrey (2000-2011) και στο University of Texas A&M at Qatar (2016-).
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πατέρας τριών παιδιών. Διπλωματούχος Χημικός - Μηχανικός, Ε.Μ.Π., 1967. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοικητική των Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1969. Δίπλωμα του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (DIC) το 1974. Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D) Μηχανικής, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College), 1974. Επιστημονικός Συνεργάτης, Imperial College, Λονδίνο, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, 1973-75. Τεχνικός Διευθυντής, CHAM Ltd., Λονδίνο 1975-81. Καθηγητής και Διευθυντής Τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο του Greenwich, Λονδίνο, 1981-86. Καθηγητής Ε.Μ.Π., 1985 - 2011. Ομότιμος Καθηγητής, 2012- . Τεχνικός Σύμβουλος Ερευνητικών Κέντρων NASA, ΗΠΑ, Εθνικών Κέντρων Ερευνών Αγγλίας, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Αυστραλίας, HΠΑ, και πολλών άλλων. Επισκέπτης Καθηγητής Imperial College, Λονδίνο, 1983-86. Κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Συνεκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Applied Mathematical Modelling, 1984. Εκδότης 2 αγγλόφωνων βιβλίων. Συγγραφεύς 4 βιβλίων και άνω των 230 επιστημονικών δημοσιεύσεων. Συγγραφεύς δεκάδων εισηγήσεων (άνω των 220) σε διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια. Κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα: διδασκαλία και έρευνα Υπολογιστικής Μηχανικής, Ρευστομηχανικής, μαθηματικής μοντελοποίησης ενεργειακών και περιβαλλοντολογικών προβλημάτων. Τιμήθηκε: με 5 κρατικές υποτροφίες, 1963-67, τα βραβεία ΕΜΠ Θωμαΐδειον και (δύο φορές) Χρυσοβέργειον δι’ εξαίρετον επίδοση και ήθος, 1965-67, το βραβείο Πετζετάκι, 1967, το διεθνές βραβείο της ΝΑSΑ για ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας με επωφελείς συνέπειες για την ανθρωπότητα, Συμβούλιο Εφευρέσεων NASA 1980, το Εμπειρίκειο βραβείο 1994 και πολλά άλλα. Μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, 1967, Fellow των Ινστιτούτων Χημικών Μηχανικών της Αγγλίας και ΗΠΑ και Αεροναυπηγών ΗΠΑ, ορκωτός μηχανικός Αγγλίας (CEng). Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Σόφιας (Doctor Honoris Causa). Επίτιμο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιογραφικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων, 1995 -1999. Είναι ισόβιο μέλος του International Biographical Association (LFIBA), των Η.Π.Α. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Τέλος, εξελέγη Fellow της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, UK (FRSA), το 2006. Η θέση αυτή του μέλους της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών είναι άκρως τιμητική .Έχει άνω των 7500 αναφορές στο έργο του, ο h-index του είναι 42 και ο i10-index 139.
Ο Λάμπρος Βαρελάς γεννήθηκε το 1968 στο Βαθύρρευμα Τρικάλων. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και ανακηρύχτηκε διδάκτορας της νεοελληνικής φιλολογίας (1997). Δίδαξε στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1999-2001). Το 2001 εκλέχτηκε τακτικός ερευνητής στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, όπου εργάστηκε ώς τον Ιούνιο του 2010. Από το 2002 εργάζεται ως συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 2010 διδάσκει στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Ασχολείται κυρίως με τη νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ού αιώνα, τη λογοτεχνία στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο, τη λογοτεχνία στην εκπαίδευση, τη νεοελληνική κριτική και τη βιβλιογραφία. Έχει εκδώσει σε αυτοτελείς τόμους τα ευρετήρια του περιοδικού Ελληνικά Γράμματα, τα αφηγήματα του Μαρίνου Παπαδόπουλου Βρετού και τα περιεχόμενα των εγχειριδίων για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στη νεοελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1884-2001). Άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε πρακτικά συνεδρίων και φιλολογικά περιοδικά.
Lambros Varelas is professor of Modern Greek literature at the Aristotle University of Thessaloniki (School of Philology). His research interests include 19th and 20th century Modern Greek literature, literary texts in education, literary critic and literary magazines.
Ο Δημήτρης Κόκορης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής νεοελληνικής γραμματείας του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μελετήματα σε περιοδικά και ειδικούς τόμους, καθώς και βιβλιοκρισίες.
Τα βιβλία του αφορούν τις σχέσεις της Αριστεράς με τη λογοτεχνία στο Μεσοπόλεμο, το έργο και την κριτική πρόσληψη του Γιάννη Ρίτσου, του Ντίνου Χριστιανόπουλου και του Γιώργου Ιωάννου, τον ποιητικό ρυθμό, τη λογοτεχνική μετάφραση, τις σχέσεις της νεοελληνικής λογοτεχνίας με τη φιλοσοφία, καθώς και ποικίλα άλλα θέματα του πεδίου της ποίησης, της πεζογραφίας και της λογοτεχνικής κριτικής.