Δασκαλάκης Κωστής
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
17/12/2016
Διάρκεια
05:50
Εκδήλωση
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 66 – Αtelier 66. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Περαιώς)
Διοργάνωση
Περιοδικό "ek - Ελληνικές Κατασκευές"
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
Εργαστήριο 66, Atelier 66, Δημήτρης Αντωνακάκης, Σουζάνα Αντωνακάκη
Το αρχιτεκτονικό περιοδικό ek σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής οργάνωσαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη οδού Πειραιώς, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη.
Αντικείμενο της Ημερίδας είναι η συνολική προσέγγιση της δημιουργικής παρουσίας των δύο αρχιτεκτόνων –αρχιτεκτονικής και εκπαιδευτικής– και η διερεύνηση του έργου του Εργαστηρίου 66 ή Atelier 66, του αρχιτεκτονικού γραφείου που ίδρυσαν πριν 51 χρόνια και της συνέχειάς του ως Α66, η αναζήτηση του αποτυπώματος του έργου των ίδιων, αλλά και των κατά καιρούς μελών και συνεργατών του γραφείου, στην ελληνική αρχιτεκτονική των τελευταίων πενήντα χρόνων, καθώς και ο εντοπισμός των ευρωπαϊκών του συσχετίσεων.
Από τους λίγους Έλληνες αρχιτέκτονες που το έργο τους έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στη διεθνή βιβλιογραφία, ο Δημήτρης και η Σουζάνα Αντωνακάκη έχουν τιμηθεί με πολλές διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα σε διεθνείς εκθέσεις, έχουν διδάξει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαλέξεις, σεμινάρια και τηλεοπτικές παραγωγές.
Οι εργασίες της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν σε δύο συνεδρίες (πρωινή και απογευματινή).
Περιλαμβάνονται τέσσερις ενότητες, που έχουν ως αντικείμενο:
1. Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται
2. Δημήτρης και Σουζάνα Αντωνακάκη / Η διδασκαλία, ο λόγος, οι δράσεις
3. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο Ι / Εστιάσεις
4. Εργαστήριο 66 – Atelier 66 / Το έργο ΙΙ / Θεωρητικές προσεγγίσεις
Παρουσιάστηκαν συνολικά 22 εισηγήσεις, ενώ προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις από έγκριτους Ιστορικούς της αρχιτεκτονικής του εξωτερικού.
Ο κατάλογος των ομιλητών περιλαμβάνει, με αλφαβητική σειρά τους:
Δ. Αναστασιάδη και Γ. Κοκολάκη, αρχιτέκτονες, Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο (ΕΜΠ), Στέλιο Γιαμαρέλο (Βartlett School of Architecture UCL), Νίκο Καλογήρου (ΑΠΘ), Ηλία Κωνσταντόπουλο (Παν. Πατρών), Μανώλη Οικονόμου (αρχισυντάκτη GreekArchitects.gr), Παναγιώτη Πάγκαλο (ΑΣΚΤ), Βαγγέλη Παπανδρέου και Κατερίνα Τσακμάκη, αρχιτέκτονες, Νίκο Πατσαβό (Παν. Ιωαννίνων), Βασιλική Πετρίδου (Παν. Πατρών), Νικόλα-Ίωνα Τερζόγλου (ΕΜΠ), Παναγιώτη Τουρνικιώτη (ΕΜΠ), Σοφία Τσιράκη (ΕΜΠ), Δημήτρη Φατούρο (ομ. Καθ. ΑΠΘ), Δημήτρη Φιλιππίδη (ομ. Καθ. ΕΜΠ), καθώς και τα κατά καιρούς μέλη ή συνεργάτες του Εργαστηρίου 66:
Κωστή Δασκαλάκη, αρχιτέκτονα, Μπούκη Μπαμπάλου (Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ), Αντώνη Νουκάκη, αρχιτέκτονα, Αλέκο Πολυχρονιάδη, αρχιτέκτονα, Λούση Τριανταφύλλου, Θεανώ Φωτίου (Ομ. Καθ. ΕΜΠ , Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Κωστή Χατζημιχάλη (Ομ. Καθ., Χαροκόπειο Παν.).
Οργάνωση: περιοδικό ek, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής
Επιστημονική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσακόπουλος, Ηλίας Κωνσταντόπουλος
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Α΄ ενότητας της Πρώτης Πρωινής συνεδρίας με θέμα: "Το Εργαστήριο 66 αυτοβιογραφείται".
Ο Κωστής Δασκαλάκης είναι αρχιτέκτων και πολεοδόμος.
Σπουδές:
Αρχιτεκτονικη Σχολή (ΕΜΠ)
Institute d'Urbanisme de Paris, Universite Paris IX Dauphine
Urbanisme, Universite Paris VIII
Ecole Des Hautes Etudes - Sorbonne, Paris, 6o Τμήμα Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών. Σπουδές για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος στην ‘Κοινωνιολογία των Πόλεων’ καθ. Μ. Καστέλς & Α. Τουραίν.
Μέλος επαγγελματικών οργανισμών:
- Μέλος του ΤΕΕ.
- Μέλος του ΣΑΔΑΣ.
- Μέλος του ICOMOS - Ελληνικό τμήμα.
- Μέλος του ΣΕΠΟΧ.
- Μέλος της ομάδας κριτών αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών διαγωνισμών του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ.
- Μέλος του διδακτικού προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔ/1992).
- Mέλος της επιτροπής παρά τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για τη σύνταξη του νέου θεσμικού πλαισίου Χωροταξίας N.2742 "Xωροταξικός Σχεδιασμός και Αειφόρος Ανάπτυξη" (εκπρόσωπος Τ.Ε.Ε.) Αθήνα 1994.
Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα εργαστηριακά μαθήματα εκπόνησης μελετών ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ, 2005-2008.
Ειδικός Συνεργάτης/ Σύμβουλος του Υπουργού Αιγαίου σε θέματα καθορισμού χρήσεων γης με στόχο την προστασία του τοπίου των (μικρών) νησιών του Αιγαίου (2001).
Μελετητής Χωροταξικών - Πολεοδομικών μελετών
- Ανάδοχος/συντονιστής ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού Ειδικών Χωροταξικών Μελετών και γενικότερα μελετών καθορισμού χρήσεων γης.
- Ανάδοχος/συντονιστής Χωροταξικών Μελετών επιπέδου Περιφέρειας (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφέρεια Πελοποννήσου) και Νομού (Ν. Ρεθύμνης).
- Ανάδοχος/συντονιστής πολεοδομικών μελετών και πράξεων εφαρμογής σχεδίων.
- Ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.