Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

In the Beginning...

Νανόπουλος Δημήτρης

1 Ιουλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:43:09 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1435
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Tο Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", από την Δευτέρα 29 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 3 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του "Δημόκριτου" στην Αγία Παρασκευή υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Bασικός στόχος είναι το Hellenic Forum να καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού καθώς και η ανάπτυξη δικτύου αμφίδρομων συνεργασιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα.

Σε μια προσπάθεια "γεφύρωσης - δικτύωσης" με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, το Φόρουμ επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό:

-να αναπτύξει συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,
-να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών (δύο χρόνια σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, δύο χρόνια στην Ελλάδα),
-να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,
-να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα λάβουν χώρα 23 workshops και περισσότεροι από 150 διακεκριμένοι επιστήμονες, στους τομείς της νανοτεχνολογίας, ενέργειας - περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής - τηλεπικοινωνιών καθώς και τεχνολογιών επιταχυντών με προσφορά στην κοινωνία, θα ανέβουν στο βήμα του ομιλητή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών είναι οι Δημήτρης Αντωνιάδης, καθηγητής του Ray και Μαρία Stata του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ο Δημήτρης Νανόπουλος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη Ελβετίας, ο Βασίλης Ντζιαχρήστος, Επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης (Helmholz) και καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, η Nava Swersky-Sofer, Πρόεδρος της International Commercialisation Alliance και Ιδρυτής και Πρόεδρος της Nano-Israel, και ο Barrett Bryant, Mελος της διοικούσας επιτροπής της SAC (ACM Symposium on Applied Computing ) και της EAPLS.

Νανόπουλος Δημήτρης Καθηγητής, Texas A & M University, Ακαδημαϊκός (1997) - Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών (2015) - Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, 1948. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απεφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D) το 1973, στην Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου. Διετέλεσε επίσης ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Harvard, Cambridge, USA. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής, και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα (chair) Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, προικοδοτούμενη (endowed) με το ποσόν του ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων ($ 1,5 Million). Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Houston, Texas, USA, όπου επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στην Λωζάνη, Ελβετίας. Το 1997, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στην Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πως εμφανίστηκε, πως εξελίχθηκε και πως έχει την σημερινή μορφολογία του.

Έχει συγγράψει πάνω από 645 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 14 βιβλίων. Έχει πάνω από 40.000 αναφορές και τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, ανεδείχθη 4ος στην κατάταξη των πιο αναφερόμενων Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Το 1996, του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής, της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ τον Μάιο του 2005, έτους αφιερωμένου στον Einstein τιμώντας τα 100 χρόνια της Θεωρίας της Σχετικότητας, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, εδρεύον στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Τον Οκτώβριο του 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής το Διεθνές Βραβείο “Enrico Fermi”.

Είναι Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN), από το 2005 έως το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και από το 2005 έως το 2006 Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Ο Δημήτρης Νανόπουλος είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1997 και διετέλεσε Πρόεδρός της το 2015.

Σχετικές ομιλίες