Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

In vivo imaging in nanoparticle based drug delivery: Low cost tools for accelerating and facilitating research outcomes

Λούντος Γιώργος

1 Ιουλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 925
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Λούντος Γιώργος

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
01/07/2014

Διάρκεια
24:50

Εκδήλωση
2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Ογκολογία

Ετικέτες
καρκίνος, διάγνωση, θεραπεία

Οι νέες μέθοδοι για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου και η αναπτυξιακή στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο τη δεύτερη μέρα του Ελληνικού Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (01.07.2014).

Δύο ζητήματα αιχμής ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη δεύτερη μέρα του 2nd Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου και η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης - το βασικό εργαλείο του «Ορίζοντα 2020» για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης - ως μέσο για την βελτιστοποίηση ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας, του τουρισμού.

Σε συνέχεια εντατικών ερευνών γύρω από την ανάπτυξη υλικών για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του καρκίνου, που έφεραν μάλιστα στον «Δημόκριτο» τιμητική διάκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν την Τρίτη 1 Ιουλίου για να συζητήσουν τις νέες αντικαρκινικές μεθόδους με έμφαση στα συστήματα μεταφοράς φαρμάκωνελεγχόμενης αποδέσμευσης. Η ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων αποτελεί μία από τις πρωτοπόρες μεθόδους που αποσκοπεί στη στοχευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου μειώνοντας τις συνήθεις παρενέργειες που προέρχονται από την προσβολή γειτονικών υγιών κυττάρων.

Το απόγευμα της ίδια μέρας, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι νέες προοπτικές για τον τουρισμό υπό το φως της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης για αποτελεσματικότερη έρευνα και αποδοτικότερες επενδύσεις στην καινοτομία. Στη συζήτηση συμμετείχαν επιστήμονες από τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας καθώς και στελέχη εταιρειών.

Λούντος Γιώργος Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, ΤΕΙ Αθήνας

O Γιώργος Λούντος γεννήθηκε το 1975. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, από το 2008. Έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών και το διδακτορικό του στη Βιοϊατρική Τεχνολογία, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ΕΜΠ το 1998 και το 2003 αντίστοιχα.

Έχει δημοσιεύσει 82 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και έχει περισσότερες από 150 ανακοινώσεις σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων και ~450 ετεροαναφορές. Επίσης έχει 35 προσκεκλημένες ομιλίες και ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πεδίο της Μοριακής Απεικόνισης χρησιμοποιώντας μεθόδους Πυρηνικής Ιατρικής, στην Ιατρική Οργανολογία και στη Νανοϊατρική. Πιο συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη εξειδικευμένων συστημάτων για την απεικόνιση μικρών ζώων και τη σπινθηρομαστογραφία, λογισμικό για την απεικόνιση SPECT και PET και προσομοιώσεις Monte Carlo συστημάτων PET/SPECT, τη δοσιμετρία στην Πυρηνική Ιατρική και τη χρήση νανοσωματιδίων για τη στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων.

Στο πεδίο των εφαρμογών ενδιαφέρεται για την in vivo απεικόνιση ραδιοφαρμάκων, ραδιοσημασμένων νανοσωματιδίων και για την εφαρμογή των τεχνολογιών PET/SPECT στη μελέτη βιολογικών διεργασιών. Μέρος της ερευνητικής του δραστηριότητα αφορά στην Τηλεϊατρική με έμφαση στην Τηλεκαρδιολογία.

Συντονίζει το Ευρωπαϊκό έργο OncoNanoBBB (FP7 IAAP Marie Curie), το Ευρωπαϊκό δίκτυο COST Action "TD1007: Bimodal PET-MRI molecular imaging technologies and applications for in vivo monitoring of disease and biological processes" και το Πρόγραμμα Αριστεία ΙΙ "HYPERGNOSTIC: Ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων μοριακής απεικόνισης για εφαρμογές Theragnostics". Επιπλέον η ομάδα του συμμετέχει και έχει συμμετάσχει σε πολλά Ευρωπαϊκά και εθνικά έργα, όπως τα FP7-Health-Innovation-2012 "TRIMAGE: An optimised trimodality (PET/MR/EEG) imaging tool for schizophrenia", the COST Action "TD1004: Theranostics Imaging and Therapy: An Action To Develop Novel Nanosized Systems For Imaging-Guided Drug Delivery", FP7-NMP NANOTHER. To 2012 εκλέχτηκε μέλος στο IEEE Nuclear and Medical Imaging Sciences Council.

Σχετικές ομιλίες