Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ινδία και Ευρώπη σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο - Ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ινδίας κ. Ram Nath Kovind

Kovind Ram Nath, Τσούκαλης Λουκάς

19 Ιουνίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 31:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 726

"Ινδία & Ευρώπη σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο" ήταν το θέμα της ομιλίας της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ινδίας, κ. Ram Nath Kovind, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Ινδίας και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στις 19 Ιουνίου 2018, στο Ζάππειο Μέγαρο. Τον Ινδό Πρόεδρο προσφώνησε ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής κ. Λουκάς Τσούκαλης.

Οι ομιλίες έγιναν στην αγγλική γλώσσα. Το πλήρες κείμενο των ομιλιών, μεταφρασμένο στα ελληνικά, μπορείτε να το βρείτε αναρτημένο στον ιστότοπο του ΕΛΙΑΜΕΠ.
 

O κ. Ram Nath Kovind εξελέγη Πρόεδρος της Ινδίας τον Ιούλιο του 2017, ως υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata (BJP) του Πρωθυπουργού Narendra Modi. Προηγουμένως είχε διατελέσει κυβερνήτης της ομόσπονδης πολιτείας Bihar στα ανατολικά της Ινδίας, Ο κ. Ram Nath Kovind διετέλεσε επίσης στο παρελθόν εκλεγμένο μέλος της Άνω Βουλής του Κοινοβουλίου της Ινδίας καθώς και ανώτατος δικαστής.

Κατά την προσφώνηση του ομιλητή, ο Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, τόνισε τα κοινά σημεία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, όπως η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς, η πολυμερής συνεργασία και ο σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου. Κάλεσε την Ινδία να «ανακαλύψει» τη σημερινή Ελλάδα με στόχο μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και υποστήριξε την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας.

Ο Πρόεδρος Ram Nath Kovind άρχισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη από την εκλογή του τον Ιούλιο του 2017, μια χώρα που γεωγραφικά και ιστορικά αποτελεί τη δίοδο για τη δική του χώρα προς την Ευρώπη. Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για το θερμό καλωσόρισμα, αναφερόμενος στις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχε κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, καθώς και το ΕΛΙΑΜΕΠ για την πρόσκληση.

«Ο Κόσμος είναι μια Οικογένεια» ανέφερε στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια φράση στα Σανσκριτικά, θέλοντας να παρουσιάσει τη διαχρονική στάση της Ινδίας προς τον υπόλοιπο κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στην αρχαία καταγωγή των σύγχρονων κρατών, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ινδίας, που προέρχονται από «αδελφούς» αρχαίους πολιτισμούς και αποτελούν εξέχοντα μέλη της παγκόσμιας «οικογένειας». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις διμερείς πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών που έχουν μια ιστορία 2.500 χιλιάδων χρόνων, αλλά και στη σημαντική διαχρονική ελληνική παρουσία στην Ινδία.

Στη συνέχεια, η ομιλία του κάλυψε ένα σύντομο ιστορικό των σχέσεων της Ινδίας με την ΕΟΚ, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στη συνέχεια την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι η Ινδία υπήρξε ένα από τα πρώτα κράτη που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την ΕΟΚ, το 1962 και ότι η σχέση με την Ευρώπη αποτελεί έκτοτε πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας. Σύμφωνα με τη διατύπωση του Προέδρου, «η Ευρώπη δεν μπορεί να βρει καλύτερο συνοδοιπόρο από την Ινδία στην επιδίωξη των στόχων της», αναφερόμενος στις προτεραιότητες του 21ου αιώνα για ευημερία των πολιτών, πάταξη της ανεργίας, μείωση των ανισοτήτων, καθώς και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μοντέλου ανάπτυξης το οποίο να είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά και ηθικά βιώσιμο.

Αναφέρθηκε ακόμα στις ταχείες και «μεταμορφωτικές» μεταβολές που σημειώνονται στην ινδική οικονομία, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της οποίας είναι σήμερα ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Η οικονομία της Ινδίας προβλέπεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως μέχρι το 2025. Επέστησε την προσοχή ξένων επενδυτών στο δυναμισμό της οικονομίας της Ινδίας.

Η ομιλία του συμπεριέλαβε και άλλα σημαντικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ανάμεσα στα οποία τα ζητήματα της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της αναπτυξιακής βοήθειας, της βιώσιμης ανάπτυξης. Μίλησε επίσης για την τρομοκρατία και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Kovind Ram Nath Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ινδίας

O κ. Ram Nath Kovind εξελέγη Πρόεδρος της Ινδίας τον Ιούλιο του 2017, ως υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata (BJP) του Πρωθυπουργού Narendra Modi. Προηγουμένως είχε διατελέσει κυβερνήτης της ομόσπονδης πολιτείας Bihar στα ανατολικά της Ινδίας, Ο κ. Ram Nath Kovind διετέλεσε επίσης στο παρελθόν εκλεγμένο μέλος της Άνω Βουλής του Κοινοβουλίου της Ινδίας καθώς και ανώτατος δικαστής.

Παραθέτουμε το επίσημο βιογραφικό του Προέδρου της Ινδίας στα αγγλικά, όπως κοινοποιήθηκε από την Πρεσβεία της Ινδίας.

PROFILE OF H.E. MR. RAM NATH KOVIND,

PRESIDENT OF THE REPUBLIC OF INDIA

A lawyer, veteran political representative and long-time advocate of egalitarianism and integrity in Indian public life and society, Shri Ram Nath Kovind was born on October 1, 1945, in Paraunkh, near Kanpur, Uttar Pradesh. His parents were Shri Maiku Lal and Smt Kalawati.

Before assuming charge of the office of the 14th President of India on July 25, 2017, Shri Kovind served as the 36th Governor of the state of Bihar from August 16, 2015, to June 20, 2017.

Educational and Professional Background

Shri Kovind completed his school education in Kanpur and obtained the degrees of B.Com and L.L.B. from Kanpur University. In 1971, he enrolled as an Advocate with the Bar Council of Delhi.

Shri Kovind was Union Government Advocate in the Delhi High Court from 1977 to 1979 and Union Government Standing Counsel in the Supreme Court from 1980 to 1993. He became Advocate-on-Record of the Supreme Court of India in 1978. He practised at the Delhi High Court and Supreme Court for 16 years till 1993.

Parliamentary and Public Life

Shri Kovind was elected as a member of the Rajya Sabha from Uttar Pradesh in April 1994. He served for two consecutive terms of six years each till March 2006. Shri Kovind served on various Parliamentary Committees like Parliamentary Committee on Welfare of Scheduled Castes/Tribes; Parliamentary Committee on Home Affairs; Parliamentary Committee on Petroleum and Natural Gas; Parliamentary Committee on Social Justice and Empowerment; and Parliamentary Committee on Law and Justice. He was Chairman of the Rajya Sabha House Committee.

Shri Kovind also served as Member of the Board of Management of the Dr B.R Ambedkar University, Lucknow, and Member of the Board of Governors of the Indian Institute of Management, Kolkata. He was part of the Indian delegation at the United Nations and addressed the United Nations General Assembly in October 2002.

Positions Held

2015-17: Governor of Bihar
1994-2006: Member of the Rajya Sabha, representing the state of Uttar Pradesh
1971-75 and 1981: General Secretary, Akhil Bharatiya Koli Samaj
1977-79: Union Government Advocate at the Delhi High Court
1982-84: Union Government Junior Counsel in the Supreme Court

Personal Details

Shri Kovind married Smt Savita Kovind on May 30, 1974. They have a son, Shri Prashant Kumar, and a daughter, Miss Swati. An avid reader, the President has keen interest in reading books on politics and social change, law and history, and religion.

During his long public career, Shri Kovind has travelled widely across the country. He has also visited Thailand, Nepal, Pakistan, Singapore, Germany, Switzerland, France, the United Kingdom and the United States in his capacity as a Member of Parliament.

Τσούκαλης Λουκάς Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Sciences Po (Παρίσι) - Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School) και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Υπήρξε σύμβουλος πρώην προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Συγγραφέας πολλών βιβλίων από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το νέο του βιβλίο Europe’s Coming of Age κυκλοφόρησε από το Polity Press τον Οκτώβριο 2022 και στη συνέχεια στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας από το Βασιλιά της Ισπανίας, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Ιστότοπος του Λουκά Τσούκαλη

Σχετικές ομιλίες