Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Infrastructuring Development: Doxiadis’ Continental Schemes between Networking, Politics and Planning Theory, 1959-1965

De Dominicis Filippo

15 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 29:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 134
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
De Dominicis Filippo

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
15/09/2018

Διάρκεια
29:43

Εκδήλωση
Workshop 2. Delos practices

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)

Διοργάνωση
Delos Network

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
Delos Network, Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Συμπόσιο της Δήλου, πολεοδομικό έργο, περιβάλλον

To Delos Network είναι ένα ερευνητικό συνεργατικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Arts and Humanities Research Council (AHRC), το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο μελετητών, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων για την επανεξέταση της ιστορίας, της κληρονομιάς και των επιπτώσεων του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και των Συμποσίων της Δήλου (1963-75). Το Δίκτυο στηρίζεται στην πεποίθηση ότι τα Συμπόσια της Δήλου αποτελούν ένα κρίσιμο κεφάλαιο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας μιας και για πρώτη φορά καλλιέργησαν περιβαλλοντική συνείδηση στον σχεδιασμό της πόλης. Μέσα από μια σειρά από workshops, το Delos Network επιχειρεί μια νοητική χαρτογράφηση του σύνθετου φάσματος προτάσεων, επιρροών, φιλοσοφιών και φιλοδοξιών των Συμποσίων και των συμμετεχόντων τους, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι σύγχρονες ανησυχίες για τη σχέση ανάμεσα στο χτισμένο και το φυσικό περιβάλλον σε σχέση με αυτή την καθοριστική στιγμή στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας.
 

Στις 15 Σεπτεμβρίου διεξήχθη το δεύτερο workshop του Delos Network. Στόχος αυτού του workshop ήταν να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους εφαρμόστηκαν τα περιβαλλοντικά ιδεώδη τα οποία διατυπώθηκαν στο πλαίσιο των συζητήσεων των Συμποσίων της Δήλου σε μεγάλα πολεοδομικά έργα στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο κατά τις δεκαετίες 1960-70. Σκοπός μας είναι να αναλύσουμε τα εργαλεία σχεδιασμού αυτών των πολεοδομικών παρεμβάσεων και να διερευνήσουμε τις αντιδράσεις στις φιλοδοξίες που τα διέκριναν.

De Dominicis Filippo Αρχιτέκτων

Γεννήθηκε το 1982 και σπούδασε αρχιτεκτονική στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη, απ΄ όπου και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα εκπονώντας μελέτη με θέμα «Αρχιτεκτονική και Σχεδιασμός: Θεωρία και Σχεδιασμός». Από το 2013 έως το 2016 ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας και μεταδιδακτορικός συνεργάτης του προγράμματος Aga Khan για την Ισλαμική Αρχιτεκτονική του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στο Κέμπριτζ. Η έρευνά του πραγματεύεται στρατηγικές δια-κρατικού σχεδιασμού -με ιδιαίτερη έμφαση στην κυκλοφορία τω μοντέλων μεταξύ της Υποσαχάριας Αφρικής, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής– και τις σύγχρονες μορφές αστικοποίησης σε μακρο-κλίμακα, κυρίως στις ερημικές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής. Σχετικά με αυτά τα θέματα, διδάσκει στην Ιταλία και στο εξωτερικό (Ευρώπη, Αφρική και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής). Συμπληρώνει την ακαδημαϊκή έρευνα με επαγγελματική δραστηριότητα, ως σύμβουλος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής στην Αφρική, στην Μέση Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Ασία και ως συνεργάτης σε διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σχετικές ομιλίες