Μπακογιαννόπουλος Γιάννης
Γιαννακάκης Ηλίας
Ζουμπουλάκης Σταύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
23/06/2018
Διάρκεια
66:00
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις «Λόγος 4» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival
Χώρος
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Διοργάνωση
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Summer Nostos Festival, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Ingmar Bergman, κινηματογράφος, θρησκεία, πίστη, ανθρώπινες σχέσεις
Η εκδήλωση Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007): Η Σιωπή του Θεού και οι Φωνές των Ανθρώπων πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τέταρτου κύκλου των Εκδηλώσεων Λόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Οι εκδηλώσεις «Λόγος 4» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival, που πραγματοποιήθηκε σε διοργάνωση και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του Μπέργκμαν στάθηκε αφορμή, σε όλο τον κόσμο, να ξαναδούμε τις ταινίες του και να συζητήσουμε το έργο του. Η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν έχει το περιθώριο για μια συνολική ρετροσπεκτίβα του έργου του και αρκείται να προβάλει την «Τριλογία της σιωπής», 1961-1963 (Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη, Οι μεταλαμβάνοντες, Η σιωπή). Γιος λουθηρανού πάστορα επηρεάζεται καθοριστικά από τη αυστηρή ζωή στο πρεσβυτέριο. Πολλά έργα του φέρουν έντονα τα ίχνη της θρησκευτικής αγωγής του, θέτουν εναγώνια το ζήτημα της πίστης και αναμετριούνται με τη σιωπή του Θεού. Παράλληλα, και από το Πάθος (1969) και έπειτα αποκλειστικά, το βλέμμα του (δηλαδή ο φακός του) είναι στραμμένο στις ανθρώπινες σχέσεις, στη ζωή του ζευγαριού, στην ανθρώπινη μοναξιά, στο νόημα και τις ματαιώσεις της ζωής.
Ομιλητές:
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Κριτικός Κινηματογράφου: Φως μέσα στο έρεβος: Από τον Καθρέφτη στην Περσόνα.
Ηλίας Γιαννακάκης, Σκηνοθέτης: Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ως ντοκουμέντο των ταινιών του.
Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος: Οι κοινωνούντες: μια μέρα από τη ζωή ενός επαρχιακού πάστορα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε stage κινηματογράφου δίπλα στον ιδρυτή της Γαλλικής Ταινιοθήκης Ανρί Λανγκλουά. Κινηματογράφησε και συμμετείχε σε ταινίες ντοκυμαντέρ. Υπήρξε κριτικός κινηματογράφου σε περιοδικά, εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση («Κινηματογραφική λέσχη» της ΕΡΤ). Διετέλεσε Σύμβουλος Κινηματογραφίας στο Υπουργείο Πολιτισμού επί 11 χρόνια.
Γεννήθηκε το 1968. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός στον κινηματογράφο μυθοπλασίας και στο ντοκιμαντέρ.
Έχει πραγματοποιήσει συνολικά πάνω από εκατόν πενήντα ντοκιμαντέρ με ποικίλη θεματολογία.
Από το 2000 έως το 2013 υπήρξε σταθερός συνεργάτης - σκηνοθέτης στη σειρά «Παρασκήνιο» της ΕΤ1.
Έχει πραγματοποιήσει δύο ταινίες μυθοπλασίας. Την “Αλεμάγια” (2004) και τη “Χαρά” (2012). Αυτό τον καιρό βρίσκεται στη φάση του μοντάζ για το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ, για τη μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, και παράλληλα σε διαδικασία προεργασίας της τρίτης του μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας.
ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2018: Μια Ολονυχτία για τον Σαίξπηρ, Ντοκιμαντέρ 70'
2015-17: 4 θεατρικά ντοκιμαντέρ για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ντοκιμαντέρ 4 Χ 90'
2014: «Ο Πυρετός του Μουντιάλ» Σειρά 8 επεισοδίων για την ΕΡΤ, Ντοκιμαντέρ 8 Χ 52'
2014: «Καλάβρυτα – Άνθρωποι και Σκιές», Ντοκιμαντέρ 111΄
2014: «Η Γκόλφω στην Επίδαυρο», Ντοκιμαντέρ 78'
2012: «Χαρά», Μυθοπλασίας 80΄
2011: Αι Γιώργης - Λυκαβηττός, Ντοκιμαντέρ 45΄
2009: «Για πάντα πρωταθλητές» Σειρά 15 επεισοδίων για τον Σκάι, Ντοκιμαντέρ 15 Χ 45΄
2008: «Μακρόνησος», Ντοκιμαντέρ 103΄
2008: «Σκιές στο Φως» Σειρά 6 επεισοδίων για την ΕΤ1, Ντοκιμαντέρ 6 Χ 50΄
2006: «Τι είν’ η πατρίδα μας;», Ντοκιμαντέρ 50΄
2004: «Γιάννης Κούρος – Αενάως κινούμενος», Ντοκιμαντέρ 74΄
2004: «Αλεμάγια», Μυθοπλασίας 101΄
2000-13: 35 επεισόδια για τη σειρά της ΕΤ1 «Παρασκήνιο», Ντοκιμαντέρ 35 Χ 50΄
O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία». Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο Υπό το φως του μυθιστορήματος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη.