Lloyd Geoffrey
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
13/06/2011
Διάρκεια
29:44
Εκδήλωση
International Conference on "Leadership and Management in a Changing World: Lessons from Ancient East and West Philosophy"
Χώρος
Divani Caravel Hotel
Διοργάνωση
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
The University of International Business & Economics
Business Confucius Institute at the Athens University of Economics and Business (BCI/AUEB)
Κατηγορία
Φιλοσοφία
Ετικέτες
αρχαία Ελλάδα, αρχαία Κίνα, στρατιωτική τεχνολογία, αστρονομία
Η ομιλία αυτή φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρόκληση απέναντι σε ορισμένες απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Κίνα, σε ό,τι αφορά την καινοτομία - τη στιγμή μάλιστα που αυτοί οι δύο πολιτισμοί αντιμετωπίζονται ως εκ διαμέτρου αντίθετοι - και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο ρόλο των κυβερνητικών και κρατικών υπηρεσιών.
Είναι βασικό να ασχοληθεί κανείς με τις διαφορές διαφόρων θεματικών πεδίων όπως, για παράδειγμα, μεταξύ της γεωργίας και της ιατρικής, της μουσικής και των τεχνών, της στρατιωτικής τεχνολογίας και της αστρονομίας. Ο Sir Geoffrey Lloyd κάνει ειδικότερη χρήση των δύο τελευταίων πεδίων, για να ισχυριστεί ότι στην στρατιωτική τεχνολογία εντοπίζονται ξεκάθαροι παραλληλισμοί ανάμεσα στις έρευνες που γίνονταν με κρατική χρηματοδότηση στον τομέα της κατασκευής όπλων και στους δύο αρχαίους πολιτισμούς.
Στην αστρονομία, εξάλλου, οι συγκυρίες κάτω από τις οποίες δούλευαν οι κινέζοι ερευνητές, διέφεραν μάλλον από εκείνες των Ελλήνων συναδέλφων τους, ως προς το ό,τι ξεκινώντας από την εποχή του Han οι περισσότεροι Κινέζοι αστρονόμοι κατείχαν επίσημες θέσεις στην, κατά παράδοση συντηρητική, αυτοκρατορική Αστρονομική Υπηρεσία, ενώ οι Έλληνες ερευνητές εργάζονταν συνήθως σε ένα πιο ευρύ και έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο έδινε έμφαση στην δημιουργία του αξιοσημείωτου, έστω κι αυτό καμιά φορά είχε ως παρενέργεια τη διατύπωση κάποιων αδόκιμων θεωριών.
Τέλος ο Καθηγητής Lloyd, προεκτείνοντας τις παρατηρήσεις του στη σύγχρονη εποχή, διατυπώνει κάποια σχόλια σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί ερευνητές στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ατομική καινοτομία και στον κυβερνητικό έλεγχο.
O Sir Geoffrey Lloyd γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1933 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Εξελέγη Εταίρος στο King’s College και συνετέλεσε καθοριστικά στην απόφαση για την εισαγωγή γυναικών σε ένα από τα παλαιότερα Κολέγια του Πανεπιστημίου Cambridge όπως το King’s. Εξελέγη, επίσης, Εταίρος και στη συνέχεια Πρόεδρος του Darwin College. Από το 1983 ως το 2000, κατείχε την Έδρα Αρχαίας Φιλοσοφίας και Επιστήμης. Μετά τη συνταξιοδότηση του, το έτος 2000 εργάζεται στο Needham Research Institute, ερευνητικό ινστιτούτο για τις επιστήμες στην Άπω Ανατολή, που οφείλει το όνομά του του στον Joseph Needham, ερευνητή της ιστορίας της Κινεζικής Επιστήμης και πρωτεργάτη της ίδρυσης της UNESCO. Ο καθηγητής Lloyd ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954 και παρέμεινε ένα χρόνο στην Αθήνα μαθαίνοντας τη νέα ελληνική γλώσσα. Πολύ αργότερα, το 1987, επισκέφθηκε την Κίνα, και το ταξίδι αυτό αποδείχθηκε σταθμός για τις μελέτες του, αφού του άνοιξε το δρόμο στην εκμάθηση της κλασικής κινεζικής γλώσσας και στη συγκριτική μελέτη της αρχαίας ελληνικής και της κινεζικής επιστήμης.
Ο Καθηγητής Lloyd υπήρξε ο πρώτος Επισκέπτης Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης στο Ινστιτούτο για την Ιστορία των Φυσικών Επιστημών (Πεκίνο, 2001), ενώ διετέλεσε επίσης επισκέπτης Καθηγητής στο Beijing Daxue (1987) και στο Sendai (1991). Έχει δώσει διαλέξεις σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελλάδα), στην Άπω Ανατολή (Κίνα, Ιαπωνία), στην Αυστραλασία και στην Βόρεια Αμερική (στα Πανεπιστήμια Stanford, Berkeley, Cornell, Harvard, Princeton, Yale, Chicago, κ.ά.).
Έχει δημοσιεύσει 19 βιβλία και έχει επιμεληθεί άλλα 4, πολλά από τα οιποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει περίπου 140 άρθρα, ενώ ανήκει στη συντακτική επιτροπή 10 περιοδικών συμπεριλαμβανομένων των Studies in the History and Philosophy of Science, Journal of the History of Astronomy, Physis, History of the Human Sciences, Arabic Sciences and Philosophy, Endoxa και Antiquorum Philosophia.
Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις: Eίναι Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, έχει τιμηθεί με το Sarton Medal, είναι Επίτιμο Αντεπιστέλλον Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, είναι Επίτιμος Συνεργάτης στο Darwin College και Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χρίστηκε Ιππότης για «τις υπηρεσίες του στην ιστορία της σκέψης» το 1997 και έλαβε το μετάλλιο Kenyon για τις Κλασσικές Σπουδές από τη Βρετανική Ακαδημία το 2007.
Ιστοσελίδα του Sir Geoffrey Lloyd στο Needham Research Institute