Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Καρκαλέτσης Βαγγέλης

9 Ιουλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 12:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 172
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 2 έως 13 Ιουλίου 2018 το 53ο Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Την πρώτη εβδομάδα, τις πρωινές ώρες, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες. Οι απογευματινές διαλέξεις κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
 

1. Επιστήμες Υγείας,

2. Πληροφορική,

3. Ενέργεια – Περιβάλλον – Ασφάλεια,

4. Νανοτεχνολογία και Συγχρονα Υλικά,

5. Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος και τις ομιλίες της θεματικής ενότητας "Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά".

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Θερινού Σχολείου έμφαση δόθηκε στην οικονομική διάσταση της γνώσης. Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου η SingularityU Greece φιλοξένησε στον Δημόκριτο μια Ημερίδα για τις Εκθετικές Τεχνολογίες, όπου συζητήθηκε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τα έξι Ds που επηρεάζουν τον κόσμο, το μέλλον των θέσεων εργασίας και οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και πώς αυτές ευδοκιμούν σε έναν εκθετικά μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η ημέρα έκλεισε με την Ημερίδα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αναλυτική ενημέρωση για υπάρχοντα Μεταπτυχιακά και δυνατότητες υποτροφιών.

Καρκαλέτσης Βαγγέλης Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού, στον Τομέα Πληροφορικής του Ινστιτούτου. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος MSc από το Queen Mary & Westfield College του University of London, και διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ερευνητική δραστηριότητά του εντάσσεται στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και αποσκοπεί στην ανάπτυξη ευφυών και φιλικών συστημάτων πληροφορικής για την αποτελεσματική και με φυσικό τρόπο πρόσβαση στην πληροφορία που παρέχεται είτε μέσω του Διαδικτύου είτε μέσω Ψηφιακών Βιβλιοθηκών. Για το σκοπό αυτό ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών στις επιστημονικές περιοχές της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της εξόρυξης γνώσης από δεδομένα και της αναπαράστασης και διαχείρισης γνώσης. Αποτέλεσμα του ερευνητικού του έργου είναι περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) για αρκετά χρόνια και αντιπρόεδρος τη διετία 2006-2008. Έχει στο ενεργητικό του τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, όπως το European Conference on Artificial Intelligence (ECAI-08) και το 12th Conference of the European Chapter of the Association for Computational Linguistics (EACL 2009). Το EACL 2009 ήταν το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός στον Ευρωπαϊκό χώρο σχετικά με τα επιτεύγματα της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας και της Γλωσσικής Τεχνολογίας.

Το 2004 ίδρυσε μαζί με 3 άλλους ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» την εταιρεία i-sieve με σκοπό την προσφορά και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο τομέα της ευφυούς επεξεργασίας ηλεκτρονικού περιεχομένου.

Ιστότοπος του Βαγγέλη Καρκαλέτση

Σχετικές ομιλίες