Haller Dirk
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
05/04/2011
Διάρκεια
00:54:57
Εκδήλωση
Σεμινάρια του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ"
Χώρος
Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ"
Διοργάνωση
Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ"
Κατηγορία
Μοριακή Βιολογία
Ετικέτες
χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι, ενδοπλασματικό δίκτυο, μιτοχόνδρια, παθογόνοι μικροοργανισμοί, διατροφή, νόσος του Crohn, σίδηρος
Ολοένα και περισσότερα ευρήματα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι οι μικροοργανισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αλληλεπιδράσεις γονιδίων και περιβάλλοντος που οδηγούν στην εμφάνιση των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων όπως, παραδείγματος χάριν, η πολλαπλή σκλήρυνση, το αλλεργικό άσθμα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
Ποιος είναι όμως ο ακριβής ρόλος των μικροοργανισμών σε αυτές τις παθήσεις; Πρόκειται για ένα ερώτημα που μοιάζει με εκείνο του αυγού και της κότας! Ετσι, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαφορετικές μικροβιακές κοινότητες εποικίζουν το έντερο υγιών ατόμων, ατόμων με ελκώδη κολίτιδα και των ατόμων με νόσο του Crohn, δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει αν η αυτό είναι αποτέλεσμα ή γενεσιουργός αιτία των νοσημάτων.
Η μελέτη της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου κατέδειξε ότι οργανιδιακές διαδικασίες συνεισφέρουν στην παθογένεσή της. Ειδικότερα οι μηχανισμοί ανταπόκρισης στο στρες του ενδοπλασματικού δικτύου αλλά και των μιτοχονδρίων φαίνεται πως πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου σε ασθενείς με κατάλληλο γενετικό υπόβαθρο.
Η διατροφή αποδεικνύεται σημαντικός περιβαλλοντικός παράγοντας που επιδρά στην εμφάνιση των φλεγμονωδών νόσων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σίδηρος ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για το κύτταρο ώστε αυτό να μπαίνει στον κόπο να προστατεύει τα αποθέματά του. Σύμφωνα με ευρήματά μας η μείωση των επιπέδων σιδήρου προλαμβάνει την αντίδραση στο στρες του ενδοπλασματικού δικτύου καθώς επίσης και την απόπτωση στα κύτταρα του εντερικού επιθηλίου. Επιπροσθέτως, ο σίδηρος επιδρά στη μικροβιακή σύνθεση του εντέρου.
Ο Dirk Haller είναι καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Iατρικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου. Απόφοιτος της τεχνολογίας τροφίμων του Πανεπιστημίου του Hohenheim, ο Haller έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά του στην Μικροβιολογία και Ανοσολογία. Πριν λάβει τη σημερινή του θέση εργάστηκε τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν στη μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
3. Kaser et al. Inflammatory bowel disease. Annu Rev Immunol. 2010 Mar;28:573-621.
Gut. 2011 Mar;60(3):325-33.