Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Integration of chemotherapy in operable Lung Cancer

Ζαρογουλίδης Κωνσταντίνος

28 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1793
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Ζαρογουλίδης Κωνσταντίνος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
28/05/2011

Διάρκεια
25:50

Εκδήλωση
9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Κυτταρολογίας

Χώρος
Ξενοδοχείο The Westin Athens Astir Palace

Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας

Κατηγορία
Πνευμονολογία

Ετικέτες
καρκίνος του πνεύμονα, λεμφαδένες

Το 80% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα πάσχουν από Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα (ΜΜΚΠ). Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση διεθνώς για εξατομίκευση της αντιμετώπισης του ΜΜΚΠ λαμβάνοντας υπόψη αφενός την έκταση (στάδιο) της νόσου και αφετέρου έναν αριθμό προγνωστικών και προβλεπτικών παραγόντων.

Αντιμετώπιση του ΜΜΚΠ σε σχέση με την έκταση (Στάδιο) της νόσου:

1. Για τους ασθενείς με ΜΜΚΠ Σταδίου Ι συνιστάται μόνο χειρουργική αντιμετώπιση με συστηματικό διεγχειριτικό έλεγχο των λεμφαδένων του μεσοθωρακείου.

2. Για τους ασθενείς του Σταδίου ΙΙ με Ν1 λεμφαδένες επίσης δε συνιστάται σαν ρουτίνα η συμπληρωματική θεραπεία.

3. Σε ασθενείς σταδίου ΙΙΙ Α συνιστάται μετεγχειρητική επικουρική χημειοθεραπεία με ή χωρίς ακτινοθεραπεία.

4. Σε ασθενείς με ΙΙΙ Α με Ν2 λεμφαδένες συνιστάται και ακτινοθεραπεία με σκοπό τον έλεγχο τόσο της τοπική υποτροπής όσο και των μικρομεταστάσεων.

5. Σε ασθενείς σταδίου ΙΙΙ Β και ΙV η αντιμετώπιση γίνεται με 4-6 κύκλους χημειοθεραπείας που περιλαμβάνουν συνδυασμό αναλόγων πλατίνης και έναν ακόμα παράγοντα (π.χ. ταξάνη, γεμσιταμπίνη κλπ) με ή χωρίς ακτινοθεραπεία.

Αντιμετώπιση του ΜΜΚΠ με βάση προγνωστικούς και προβλεπτικού παράγοντες:

Η βιολογική κατάσταση του ασθενούς, εξακολουθεί να αποτελεί τον σημαντικότερο προγνωστικό παράγοντα. Υψηλά επίπεδα των πρωτεϊνών RRMI και ERCC1 (σε block παραφίνης) βρέθηκε να συσχετίζονται με αυξημένη επιβίωση των ασθενών που υποβάλλονται σε ριζική εκτομή του όγκου αλλά και ελαττωμένη ανταπόκριση του όγκου σε πλατινούχα. Η χορήγηση του αντιφολινικού παράγοντα πεμετρεξέδη σε ασθενείς με χαμηλά επίπεδα TS (συνήθως ασθενείς με όγκους από μη πλακώδη κύτταρα) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Βιολογικοί παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον υπάρχουν ενδείξεις (γενετικές και μοριακές) για καλή ανταπόκρση των ασθενών. Αντιαγγειογεννετικοί παράγοντες βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ.

Ζαρογουλίδης Κωνσταντίνος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Νοσοκομείο "Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" Θεσσαλονίκη

Ο Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης ολοκλήρωσε τις ιατρικές σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μετεκπαίδευση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αγγλίας και της Αμερίκης. Αφού ειδικεύθηκε στην πνευμονολογία εργάστηκε στο ΕΣΥ οργανώνοντας διαγνωστικό πενυμονολογικό κέντρο.

Μετά την εκλογή του ως λέκτορας και εργαζόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, ιδρυσε το τμήμα έρευνας του καρκίνου του πνεύμονα. Το 2008 ορίστηκε Καθηγητής πνευμονολογίας και από το 2010 είναι διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών ιατρικών ερευνών, είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών και έχει δημοσιεύσει 133 εργασίες.

1. Valerie W. Rush, MD, John Crowley, PhD, Dorothy J. Giroux, MS, Peter Goldstraw, MD, Jumg – GI, MD, Masahiro Tsuboi, MD. Ryosuke Tsuchiya, MD, and Johan Vansteenkiste, MD on behalf of the International Staging Committee, and Participating Institutions. The IASLC Lung Cancer Staging Project: Proposal for the Revision of the N Descriptors in the forthcoming. Seventh Edition of the TNM Classification for Lung Cancer. Thoracic Oncol. 2007;2: 603 - 642

2. Christian Manegold, Gerald Schmid – Bindert Medical Treatment of advanced NSCLC. n: Non small Cell Lung Cancer Treatment, 2nd Edition p. 121 - 135

Σχετικές ομιλίες